• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Meksikā desmitiem tūkstoši cilvēku protestē pret valdošo partiju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:39, 19.02.2024


Desmitiem tūkstoši demonstrantu rozā apģērbā svētdien izgāja Meksikas pilsētu ielās un citviet pasaulē, lai "gājienā pēc demokrātijas" pirms 2.jūnijā gaidāmajām vēlēšanām vērstos pret Meksikā valdošo partiju.


twitter.com/JTrianaT
Foto: twitter

Gājieni notika gan Mehiko, gan simtiem pilsētu visā valstī, kā arī ASV un Spānijā.

Meksikas opozīcijas partiju, kas aizstāv brīvas un godīgas vēlēšanas un cīnās pret korupciju, izsludinātā demonstrācija notika dienā, kad valdošās partijas "Morena" ("Nacionālās atdzimšanas kustība") kandidāte Klaudija Šeinbauma reģistrējās valsts prezidenta vēlēšanām, kurās viņa varētu uzvarēt.

Kā liecina valdības publicētie dati, demonstrācijā piedalījās ap 90 000 cilvēku.

Šeinbauma lielā mērā tiek uzskatīta par Meksikas populistiskā prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora pēcteci. Daudzi Lopesu Obradoru apbrīno, sakot, ka viņš 2018.gadā padzina no varas elites partijas un ir strādnieku šķiras pārstāvis.

Tomēr vienlaikus 70 gadus veco līderi apsūdz arī valsts demokrātiju apdraudošos lēmumos. Pērn viņš samazināja finansējumu valsts vēlēšanu komisijai un vājināja vēlēšanu kampaņu izdevumus. Vēlēšanu komisijas logotipā esošā rozā krāsa tiek izmantota demonstrācijās.

Lopess Obradors ir uzbrucis žurnālistiem, Meksikas tiesu sistēmai un apgalvojis, ka tiesneši ir daļa no konservatīvo sazvērestības pret viņa valdību.

Arī jaunākās demonstrācijas viņš kritizēja kā korumpēto cīņu par atgriešanos pie varas, nevis demokrātijas aizstāvību.

“Tā ir viņu demokrātija," piektdien teica Lopess Obradors. "Korumpantu demokrātija. Mēs vēlamies, lai būtu tautas demokrātija. Mēs nevēlamies varu bez tautas. Viņi ir tie, kas iedibina antidemokrātiju ar vēlēšanu krāpšanu," viņš piebilda.

Lopess Obradors vairs nevar kandidēt uz pārvēlēšanu prezidenta amatā, bet viņa pārstāvētajai kreisajai partijai "Morena" ir labas izredzes uzvarēt parlamenta vēlēšanās. Turklāt "Morena" virzītā Šeinbauma ir populārākā prezidenta amata kandidāte.

Gan prezidenta, gan parlamenta vēlēšanas Meksikā gaidāmas 2.jūnijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Lasiet arī

Pasaule Meksikai tuvojas potenciāli katastrofālā viesuļvētra «Otiss»

Viesuļvētra "Otiss" kļuvusi intensīvāka un sasniegusi potenciāli katastrofālas piektās kategorijas vētras līmeni, tuvojoties Akapulko kūrortam Meksikas Klusā okeāna krastā, pavēstīja ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

Pasaule Bruņotā uzbrukumā Meksikā nogalināti 12 policisti

Meksikas dienvidos Gerrero štatā pirmdien bruņotā uzbrukumā tika nogalināti vismaz 11 policisti un vēl viens likumsargs nogalināts Mičoakanas de Okampo štatā, paziņoja varas iestādes.

Pasaule Meksikā apturēti kravas vilcieni pēc migrantu nāves un ievainojumu gadījumiem

Meksikas lielākais dzelzceļa satiksmes operators "Ferromex" otrdien paziņoja, ka apturējis 60 kravas vilcienus saistībā ar migrantu nāves un ievainojumu gadījumu skaita palielināšanos, braucot ar šiem vilcieniem.

Pasaule Traģēdija notikusi Meksikā: 18 cilvēki gājuši bojā, aizā iegāžoties autobusam

Meksikā ceturtdien 40 metrus dziļā aizā iegāžoties autobusam, dzīvību zaudējuši vismaz 18 cilvēki.