• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ungārijas prezidente paziņo par atkāpšanos no amata

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 21:47, 10.02.2024


Ungārijas prezidente Katalina Novāka sestdien paziņoja par atkāpšanos saistībā ar apžēlošanu bērnu seksuālas izmantošanas lietā.



46 gadus vecā konservatīvā Novāka televīzijas uzrunā sestdien paziņoja, ka atkāpjas no valsts prezidenta amata, kurā atradās kopš 2022.gada.

"Es parakstīju apžēlošanu, kas izraisīja apjukumu un satraukumu daudzos cilvēkos," teica tuva Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna sabiedrotā, atzīstot, ka kļūdījās.

Viņa lēmumu par atkāpšanos paziņoja vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad sabiedrībā pieauga saniknojums par to, ka 2023.gadā Novāka ir apžēloja bijušo valsts bērnu nama direktora vietnieku. Vīrietim 2018.gadā tika piespriests vairāk nekā trīs gadu ilgs cietumsods pa to, ka viņš palīdzēja slēpt bērnu nama direktora pastrādātos seksuālos noziegumus pret bērniem. Bērnu nama direktors tika notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā par vismaz desmit bērnu izmantošanu laikā no 2004. līdz 2016.gadam.

Novāka bijušo bērnu nama direktora vietnieku apžēloja reizē ar aptuveni 20 citiem ieslodzītajiem saistībā ar Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizīti Ungārijā 2023.gada aprīlī. Novāka iepriekš noliedza, ka būtu rīkojusies nepareizi, un noraidīja aicinājumus sniegt oficiālu paskaidrojumu par savu lēmumu.

Lielākā daļa Ungārijas opozīcijas partiju aicināja Novāku atkāpties. Lielākā no partijām - Demokrātiskā koalīcija - ierosināja pret viņu ētikas procedūru parlamentā. Demokrātiskās koalīcijas deputāti arī nodevuši vēstuli katoļu baznīcas pārstāvjiem Ungārijā, lai tie to nogādātu pāvestam Franciskam. Vēstulē teikts, ka, piešķirot apžēlošanas pāvesta vizītes laikā, Novāka ir "kalpojusi grēkam".

Piektdien pie prezidenta pils Budapeštā plānota protesta akcija pret Novākas lēmumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Aptauja: Vāciešiem galvenā prioritāte ir imigrācijas samazināšana

Galvenais, ko Vācijas iedzīvotāji grib no savas valdības, ir imigrācijas samazināšana, liecina trešdien publicēti starptautiskas aptaujas rezultāti.

Pasaule Ziemeļmaķedonijas parlamenta un prezidenta vēlēšanās uzvarējusi labējā opozīcija

Ziemeļmaķedonijā trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās un prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ir uzvarējusi labējā opozīcija un tās atbalstītā prezidenta kandidāte, liecina vēlēšanu rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Pasaule Serbija un Ķīna paraksta vienošanos par kopīgas nākotnes veidošanu

Ķīna un Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts Serbija trešdien parakstīja vienošanos par "kopīgas nākotnes" veidošanu, Serbijai kļūstot par pirmo valsti Eiropā, kas piekritusi parakstīt šādu dokumentu ar Pekinu.

Pasaule Tusks: Polijas tiesneša bēgšanā uz Baltkrieviju ir valsts nodevības pazīmes

Polijas tiesneša Tomaša Šmita, kam bijusi piekļuve slepenai informācijai, bēgšanā uz Baltkrieviju ir valsts nodevības pazīmes, trešdien sacīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Lasiet arī

Pasaule Bloomberg: ES ir gatava veikt stingrus pasākumus pret Ungāriju

Eiropas Savienības (ES) līderi ir gatavi ieņemt stingru nostāju pret Ungāriju, ja šīs valsts premjerministrs Viktors Orbāns nākamnedēļ gaidāmajā ES samitā turpinās bloķēt 50 miljardu eiro palīdzības paketi Ukrainai, ziņo aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem, kas pazīstami ar gatavošanos sanāksmei.

Ekonomika EK apstiprina 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien apstiprināja 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai valsts atveseļošanas un noturības plāna ietvaros, taču šis lēmums jau izraisījis kritiku un neizpratni.

Pasaule Polija, Ungārija un Slovākija ignorēs ES lēmumu par Ukrainas labību

Polija, Ungārija un Slovākija piektdien paziņoja, ka saglabās Ukrainas labības importa aizliegumu, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) lēmumu izbeigt aizliegumu šajās dalībvalstīs, kā arī Bulgārijā un Rumānijā.

Pasaule Ungārija austrumos robežojas ar «krieviem» - Orbāns

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir nācis klajā ar jaunu pretukrainisku paziņojumu, pavēstot, ka viņa valsts austrumos robežojas ar "krieviem".