• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ungārijas prezidente paziņo par atkāpšanos no amata

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 21:47, 10.02.2024


Ungārijas prezidente Katalina Novāka sestdien paziņoja par atkāpšanos saistībā ar apžēlošanu bērnu seksuālas izmantošanas lietā.



46 gadus vecā konservatīvā Novāka televīzijas uzrunā sestdien paziņoja, ka atkāpjas no valsts prezidenta amata, kurā atradās kopš 2022.gada.

"Es parakstīju apžēlošanu, kas izraisīja apjukumu un satraukumu daudzos cilvēkos," teica tuva Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna sabiedrotā, atzīstot, ka kļūdījās.

Viņa lēmumu par atkāpšanos paziņoja vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad sabiedrībā pieauga saniknojums par to, ka 2023.gadā Novāka ir apžēloja bijušo valsts bērnu nama direktora vietnieku. Vīrietim 2018.gadā tika piespriests vairāk nekā trīs gadu ilgs cietumsods pa to, ka viņš palīdzēja slēpt bērnu nama direktora pastrādātos seksuālos noziegumus pret bērniem. Bērnu nama direktors tika notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā par vismaz desmit bērnu izmantošanu laikā no 2004. līdz 2016.gadam.

Novāka bijušo bērnu nama direktora vietnieku apžēloja reizē ar aptuveni 20 citiem ieslodzītajiem saistībā ar Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizīti Ungārijā 2023.gada aprīlī. Novāka iepriekš noliedza, ka būtu rīkojusies nepareizi, un noraidīja aicinājumus sniegt oficiālu paskaidrojumu par savu lēmumu.

Lielākā daļa Ungārijas opozīcijas partiju aicināja Novāku atkāpties. Lielākā no partijām - Demokrātiskā koalīcija - ierosināja pret viņu ētikas procedūru parlamentā. Demokrātiskās koalīcijas deputāti arī nodevuši vēstuli katoļu baznīcas pārstāvjiem Ungārijā, lai tie to nogādātu pāvestam Franciskam. Vēstulē teikts, ka, piešķirot apžēlošanas pāvesta vizītes laikā, Novāka ir "kalpojusi grēkam".

Piektdien pie prezidenta pils Budapeštā plānota protesta akcija pret Novākas lēmumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Budapeštā 100 000 cilvēku protestē pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā sestdien apmēram 100 000 cilvēku piedalījās protesta mītiņā pret autoritārā premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Pasaule Budapeštā tūkstoši piedalījušies protestā pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Pasaule Ungārijas parlaments pirmdien balsos par Zviedrijas pievienošanos NATO

Ungārijas parlaments pirmdien balsos Zviedrijas pievienošanos NATO, paziņoja augsta ranga valdošās partijas "Fidesz" amatpersona.

Pasaule Orbāns apliecina Stoltenbergam atbalstu Zviedrijas dalībai NATO

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns trešdien paziņoja, ka telefonsarunā ar NATO vadītāju Jensu Stoltenbergu atkārtoti apliecinājis savu atbalstu Zviedrijas dalībai aliansē.