• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Miris pēdējais Itālijas kroņprincis Viktors Emanuēls

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 17:39, 04.02.2024


86 gadu vecumā savas ģimenes lokā Ženēvā miris pēdējā Itālijas karaļa dēls Savojas un Neapoles princis Viktors Emanuels, paziņojis Savojas dinastijas nams.



Viktors Emanuels bija pēdējais oficiālais Itālijas kroņprincis un pēc sava tēva nāves ilggadējs dinastijas galva.

Viduslaikos dinastija valdīja pār Savoju, kuras teritorija tagad sadalīta starp Itāliju, Franciju un Šveici, un Pjemontu, kas atrodas mūsdienu Itālijas ziemeļos.

Laikā no 1861, līdz 1946.gadam no šīs dinastijas nākuši arī Itālijas karaļi.

1946.gadā notikušajā referendumā itāļi ar nelielu balsu vairākumu izlēma atteikties no monarhijas, un Viktora Emanuela tēvam Umberto II tikai trīs nedēļas pēc kāpšanas tronī nācās doties trimdā uz Šveici.

Tāpēc Viktors Emanuels kroņprincis oficiāli bija tikai mēnesi un lielāko savas dzīves daļu aizvadīja aiz Itālijas robežām.

Umberto II tēvs Viktors Emanuels III, kas pēc Otrā pasaules kara atteicās no troņa par labu savam dēlam, daudzu itāļu acīs zaudēja reputāciju savu attiecību dēļ ar fašistiem.

1922.gadā valdības veidošanu viņš uzticēja Benito Musolīni, kas laika gaitā nodibināja diktatorisko režīmu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Pasaule Gruzijas policija raida asaru gāzi un gumijas lodes uz protestētājiem

Gruzijas policija otrdien raidīja asaru gāzi un gumijas lodes uz demonstrantiem, kas protestēja pret likumu par "ārvalstu aģentiem", kas apdraud Gruzijas virzību uz Rietumiem un integrāciju Eiropā.

Pasaule Apšaudē ASV nogalināti trīs policisti

ASV Ziemeļkarolīnas štatā pirmdien likumsargiem cenšoties veikt aizturēšanu, izraisījusies apšaude, un tās gaitā trīs policisti nogalināti un pieci ievainoti, pavēstīja amatpersonas.

Lasiet arī

Pasaule Itālija atvēl miljardu eiro dzimstības veicināšanai

Itālijas valdība atvēlējusi miljardu eiro dzimstības veicināšanai, kā arī uzsākusi virkni pasākumu ģimeņu atbalstam, šādi reaģējot uz dzimstības rādītāju pasliktināšanos, kas cita starpā apdraud arī sociālās labklājības sistēmu.

Pasaule Vācija beigs finansēt nelegālo migrantu atbalsta organizācijas - Bild

Vācijas valdība plāno beigt finansēt organizācijas, kas Vidusjūrā sniedz atbalstu nelegālajiem imigrantiem, pēc tam, kad Itālija to kritizēja par šāda finansējumu sniegšanu, piektdien ziņoja Vācijas tabloīds ''Bild".

Pasaule Itālijas premjere aicina ANO uz karu bez žēlastības

Itālijas premjerministre Džordža Meloni trešdien aicināja ANO sākt "globālu karu bez žēlastības" pret cilvēku kontrabandistiem, reaģējot uz migrantu strauju pieplūdumu Lampedūzas salā.

Pasaule Lampedūzā lielā skaitā turpina ierastie nelegālie imigranti

Itālijas Lampedūzas salā šodien atkal ieradušies simtiem nelegālo imigrantu.