• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret Fico valdības plāniem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:29, 02.02.2024


Tūkstošiem cilvēku Slovākijā ceturtdienas vakarā protestēja pret populistiskā premjerministra Roberta Fico valdības plāniem izdarīt grozījumus valsts kriminālkodeksā, kas vājinātu korupcijas apkarošanu.


twitter.com/AntonSpisak
Foto: twitter

Arī Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova publiski iestājusies pret valdības plānotajiem grozījumiem, paužot bažas, ka tie varētu apdraudēt likuma varu.

Fico koalīcijas valdības apstiprinātais plāns paredz slēgt īpašo prokuratūru, kas nodarbojas ar smagāko noziegumu un korupcijas lietām, samazināt sodus par korupciju un vājināt trauksmes cēlēju aizsardzību. Paredzēts, ka lietas no speciālās prokuratūras pārņems reģionālās prokuratūras, kas ar šādiem noziegumiem, tostarp organizēto noziedzību un ekstrēmismu, nav nodarbojušās 20 gadus.

Lai pieņemtu šos grozījumus, koalīcija vēlas izmantot paātrināto parlamentāro procedūru.

Protesti ceturtdien notika 31 pilsētā.

Organizatori paziņojuši, ka mītiņā galvaspilsētā Bratislavā piedalījušies apmēram 30 000 cilvēku.

Mītiņus rīkoja arī ārzemēs dzīvojošie Slovākijas pilsoņi. Protesta akcijas notika Čehijā, Polijā, Francijā, Beļģijā, Luksemburgā, Īrijā un Norvēģijā.

"Slovākija kļūs par noziedznieku patvērumu," mītiņā Bratislavā sacīja opozīcijas partijas "Brīvība un solidaritāte" vadītājs Rihards Sulīks.

"Mafija, mafija!" skandēja cilvēki.

"Fico ir ļaunums Slovākijai", "Fico, vācies uz Krieviju!", "Kauns Fico mafijas valdībai!" bija lasāms uz mītiņa dalībnieku turētajiem plakātiem.

Protesta akcijas pret ierosinātajiem kriminālkodeksa grozījumiem notiek kopš decembra sākuma.

Eiropas Parlaments janvārī apšaubīja Slovākijas spēju apkarot korupciju un aizsargāt Eiropas Savienības (ES) budžetu, ja grozījumi tiks pieņemti. Arī Eiropas Prokuratūra paziņoja, ka Slovākijas plāni apdraud ES finanšu interešu aizsardzību un bloka pretkorupcijas sistēmu.

Jaunā Fico valdība nāca pie varas pēc parlamenta vēlēšanām 30.septembrī. Fico vadītajai partijai vēlēšanu kampaņā bija prokrieviska un antiamerikāniska platforma. Šī Fico ir ceturtā reize premjerministra amatā.

Vairāki ar partiju saistīti cilvēki ir ierauti korupcijas skandālos. Fico kritiķi bažījas, ka viņa atgriešanās varētu novest pie tā, ka Slovākija atteiksies no prorietumnieciskā kursa un sekos premjerministra Viktora Orbāna vadītās Ungārijas piemēram.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Sašautais Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš trešdien tika smagi sašauts atentāta mēģinājumā, ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.

Pasaule Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti

Francijas Klusā okeāna teritorijā Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti, kuru laikā nošauts viens cilvēks, desmitiem ievainoti un 140 cilvēki aizturēti, trešdien paziņojušas varasiestādes.

Pasaule Francijā simtiem policistu meklē izbēgušu cietumnieku

Francijā simtiem policistu izvietoti Normandijā, lai atrastu ieslodzīto, kurš otrdien izbēga no policijas furgona ceļā uz cietumu.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokrieviskās koalīcijas kandidāts

Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis prokrieviskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pellegrīni, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balstu saskaitīšanas.

Pasaule Slovākijas valdība reorganizēs sabiedrisko raidsabiedrību

Slovākijas valdība kreisi populistiskā premjerministra Roberta Fico vadībā ir izprovocējusi protestus ar saviem plāniem reorganizēt sabiedrisko raidsabiedrību RTVS.

Pasaule Čehija vairs nerīkos kopīgas valdību sēdes ar Slovākiju

Čehijas valdība trešdien pavēstīja, ka tuvāko mēnešu laikā nerīkos kopīgas sēdes ar Slovākijas valdību, Prāgas un Bratislavas domstarpībām Ukrainas jautājumā kļūstot arvien asākām.

Pasaule Slovākijas premjerministrs: «Ukraina nav neatkarīga un suverēna valsts»

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico sestdien paziņojis, ka Ukraina neesot suverēna valsts un atrodoties pilnīgā ASV kontrolē.