Polijas jaunā valdība pieprasa reparācijas no Vācijas

Pasaule
LETA 06:46, 31.01.2024 0

Polijas jaunās valdības ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis otrdien aicināja Vāciju sniegt "finansiālu kompensāciju" par zaudējumiem, kurus viņa valstij nodarīja nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara laikā.

 
Foto: pixabay

Sikorskis izteica šo aicinājumu savā pirmajā vizītē Berlīnē pēc jaunās Polijas proeiropeiskās valdības nākšanas pie varas decembrī.

Reparācijas no Vācijas 2020.gada septembrī pieprasīja arī toreiz valdošās Polijas nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis, kurš lēsa, ka Vācijai jāsamaksā 1,3 triljoni eiro kā "kompensācija par vairāk nekā 5,2 miljonu Polijas pilsoņu nāvi".

Sikorskis pēc sarunām ar Vācijas ārlietu ministri Annalēnu Bērboku telekanālā "Welt TV" sacīja, ka "tas, ko Vācija nodarīja Polijai Otrā pasaules kara laikā, bija briesmīgi un nežēlīgi".

Viņš sacīja, ka būtu noderīgi, ja Vācija ''atrastu radošu risinājumu šo ciešanu izpausmei, lai izteiktu nožēlu un izdarītu kaut ko labu cilvēkiem, kas pārdzīvojuši šo periodu".

"Un šīs ētiskās pārdomas par pagātni tad novestu pie finansiālas kompensācijas," teica Sikorskis, neminot nekādus skaitļus.

Reparāciju jautājums jau bija izraisījis saspīlējumu attiecībās starp Vāciju un Polijas iepriekšējo valdību, kuru vadīja PiS. Polijas iepriekšējā valdība uzstāja, ka Vācijai ir "morāls pienākums" atrisināt šo jautājumu.

Berlīne atkārtoti noraidījusi reparāciju prasības, apgalvojot, ka Varšava jau 1953.gadā atteikusies no reparāciju prasībām pret Austrumvācijas valdību. Vācija uzsvērusi, ka negrasās iesaistīties sarunās par šo jautājumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Lasiet arī

Pasaule Polijas parlamentā sākas debates par abortu likumu liberalizāciju

Polijas premjerministrs Donalds Tusks priekšvēlēšanu kampaņā solīja stiprināt sieviešu tiesības un sekmēt piekļuvi abortam. Pašreiz Polijā ir spēkā viens no stingrākajiem abortu likumiem Eiropas Savienībā (ES).

Pasaule Polijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Polijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmais premjerministra Donalda Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.

Pasaule Krievijas spārnotā raķete ielidojusi Polijas gaisa telpā

Krievijas spārnotā raķete, kas naktī uz svētdienu tika izmantota uzbrukumā mērķiem Ukrainā, uz nepilnu minūti ielidoja Polijas gaisa telpā, pavēstīja Polijas Aizsardzības ministrija.

Pasaule Polija pauž atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm «Taurus»

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm "Taurus" un pārmetis Vācijai vilcināšanos šo ieroču piegādē.