• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NATO pauž bažas par ļaunprātīgo Krievijas iejaukšanos Bosnijā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:35, 20.11.2023


NATO atbalsta Bosnijas teritoriālo integritāti un pauž bažas par ļaunprātīgu ārvalstu, tostarp Krievijas, iejaukšanos nestabilajā Balkānu reģionā, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.



Sarajeva ir pirmā pieturvieta Stoltenberga vizītē Rietumbalkānu valstīs, kuras ietvaros viņš apmeklēs arī Kosovu, Serbiju un Ziemeļmaķedoniju.

"Sabiedrotie stingri atbalsta Bosnijas un Hercegovinas suverenitāti un teritoriālo integritāti," žurnālistiem pavēstīja Stoltenbergs. "Mēs esam nobažījušies par atdalīšanās un šķeltniecisko retoriku, kā arī par ļaunprātīgu ārvalstu, tostarp Krievijas, iejaukšanos."

Pastāv bažas, ka Krievija cenšas destabilizēt Bosniju un pārējo reģionu un tādējādi novērst vismaz daļu pasaules uzmanības no savas agresijas Ukrainā.

Maskava atklāti atbalsta prokrieviski noskaņoto Bosnijas serbu prezidentu Miloradu Dodiku, kurš vairākkārt ir aicinājis uz valsts sadalīšanu un serbu kontrolētās Bosnijas puses pievienošanos kaimiņos esošajai Serbijai.

"Tas apdraud stabilitāti un kavē reformas," teica Stoltenbergs. "Visiem politiskajiem līderiem ir jāstrādā, lai saglabātu vienotību, veidotu valsts iestādes un panāktu izlīgumu. Tas ir ļoti svarīgi valsts stabilitātei un drošībai."

NATO bija liela nozīme 1992.-1995.gada Bosnijas kara izbeigšanā un ASV sponsorētā miera plāna īstenošanā, kas valsti sadalīja aptuveni divos ļoti autonomos reģionos, no kuriem vienu kontrolē Bosnijas serbi, bet otru - musulmaņi un horvāti.

"NATO gadiem ilgi atbalsta Bosniju un Hercegovinu," sacīja Stoltenbergs. "Jūsu drošība ir svarīga Rietumbalkānu reģionam un Eiropai."

Bosnijas serbu vadība gadiem ilgi ir bloķējusi Sarajevas pieteikumu dalībai NATO, pret ko iebilst arī Krievija.

Stoltenbergs sacīja, ka tam būtu jābeidzas.

"Katrai valstij ir tiesības pašai izvēlēties drošības pasākumus bez ārvalstu iejaukšanās," viņš teica.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Latvijas amatpersonas piedalīsies NATO samitā

Vašingtonā, ASV, no šodienas līdz ceturtdienai, 11.jūlijam, norisināsies NATO samits, uz kuru dosies arī Latvijas delegācija Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vadībā.

Pasaule Mieriņa piedalīsies NATO parlamentārajā samitā ASV

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) līdz 9.jūlijam uzturēsies ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur piedalīsies ASV Kongresa Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Maika Džonsona rīkotajā NATO dalībvalstu parlamentārajā samitā.

Sabiedrība Braže: Latvijas galvenā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana

Latvijas galvenā šonedēļ gaidāmā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana, ieviešot alianses kopīgo militāro stratēģiju, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Valsts prezidents ar Latvijas delegāciju dosies uz NATO samitu Vašingtonā

Vašingtonā, ASV, no 9.jūlija līdz 11.jūlijam norisināsies NATO samits, kurā Latvijas delegācijas vadītājs būs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.