• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Argentīnā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:29, 19.11.2023


Argentīnā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacenšas ekonomikas ministrs Serhio Masa, kas pārstāv pie varas esošos kreisos populistus, un labējo kandidāts Havjers Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.



Vēlēšanu pirmajā kārtā pirms četrām nedēļām, kurā bija vēl trīs kandidāti, 51 gadu vecais Masa ieguva 36,6% balsu, bet 53 gadus vecais Milejs - 29,9% balsu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka otrajā kārtā abiem kandidātiem ir līdzīgas iespējas uzvarēt.

Mileja pārstāvētā partija "Brīvība uz priekšu!", kuru viņš nodibināja 2021.gadā, ir sociāli konservatīva, taču ekonomikas jautājumos uzskatāma par liberālu.

Pašreizējais prezidents Alberto Fernandess, kurš kļuvis ļoti nepopulārs, pavasarī paziņoja, ka nekandidēs uz otru piecu gadu termiņu.

Latīņamerikas trešā lielākā ekonomika pēdējā gada laikā piedzīvojusi inflācijas palielināšanos līdz 140%, valstī pieaugusi nabadzība un kritusies nacionālās valūtas peso vērtība. Valdība, cīnoties pret valūtas rezervju samazināšanos, ieviesusi stingru valūtas kontroli un noteikusi uzņēmumiem augstākus importa nodokļus.

Neapmierinātība ar pašreizējo valdību, ko veido peronistu koalīcija "Tēvzemes savienība", kā arī ar opozīcijā esošo koalīciju "Kopā par pārmaiņām" pavērusi iespējas Milejam. Viņš solījis "pielikt punktu parazītiskajai, zaglīgajai, bezjēdzīgajai politiskajai kastai", kā arī paziņojis, ka vēlas likvidēt Centrālo banku, peso vietā apgrozībā ieviest ASV dolāru, aizliegt abortus, liberalizēt ieroču tirdzniecību un atvērt tirgu cilvēku orgānu tirdzniecībai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Argentīnas prezidents paziņo par ekonomikas liberalizācijas pasākumiem

Argentīnas jaunais prezidents Havjers Milejs trešdien paziņoja par ekonomikas liberalizācijas pasākumiem, mainot vai atceļot vairāk nekā 300 noteikumus, tostarp īres un nodarbinātības jautājumos.

Pasaule Argentīna devalvē savu valūtu par vairāk nekā 50%

Argentīnas ekonomikas ministrs Luiss Kaputo otrdien paziņoja, ka valsts valūta peso tiek devalvēta par vairāk nekā 50% pret ASV dolāru, jaunajai valdībai veicot pasākumus ekonomikas krīzes pārvarēšanai.

Pasaule Zelenskis Argentīnas prezidenta inaugurācijā runājis ar Orbānu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien Buenosairesā Argentīnas prezidenta Havjera Mileja inaugurācijas ceremonijā runājis ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

Pasaule Argentīnā par prezidentu ievēlēts Havjers Milejs, kas tiek salīdzināts ar Trampu

Argentīnā svētdien prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis labējo kandidāts Havjers Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.