• Ziedonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gajāna lūdz ANO tiesas aizsardzību pret Venecuēlas teritoriālām pretenzijām

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:01, 01.11.2023


Gajāna ir lūgusi ANO Starptautisko tiesu atturēt Venecuēlu no referenduma rīkošanas par Esekibo reģiona aneksiju, uz kuru pretendē abas valstis.



Venecuēla gadu desmitiem ir uzskatījusi, ka ar naftu bagātajam 160 000 kvadrātkilometru lielajam Esekibo reģionam jāatrodas tās robežās, lai gan to pārvalda Gajāna.

Abu valstu teritoriālais strīds ir pastiprinājies, kopš uzņēmums "ExxonMobil" 2015.gadā šajā reģionā atrada naftu.

Nelielajā Gajānā ir pasaulē lielākie jēlnaftas krājumi uz vienu iedzīvotāju, savukārt Venecuēlā ir pasaulē lielākie pierādītie jēlnaftas krājumi.

Venecuēla nesen paziņoja, ka 3.decembrī rīkos referendumu par to, vai ir jāanektē Esekibo reģions. Gajāna, kas 2018.gadā iesūdzēja Venecuēlu Starptautiskajā tiesā, raksturo šo referendumu kā nelikumīgu.

Gajānas valdība otrdien nosodīja "Venecuēlas draudīgo plānu Gajānas teritorijas sagrābšanai". Tā paziņoja, ka pirmdien iesniegusi Starptautiskajai tiesai "steidzamas aizsardzības" lūgumu, lai Venecuēla neturpinātu savu ieceri par referendumu.

Gajāna šajā lūgumā uzsvēra, ka referenduma vienīgais mērķis ir "iegūt atbildes, kas atbalstītu Venecuēlas lēmumu pamest" tiesvedibu Starptautiskajā tiesā un ļautu tai "oficiāli anektēt un integrēt" Esekibo reģionu.

Esekibo reģions sastāda vairāk nekā divas trešdaļas no Gajānas teritorijas un tur dzīvo 125 000 no Gajānas 800 000 iedzīvotāju.

Bijusī britu kolonija Gajāna uzskata, ka tās robežu ar Venecuēlu noteica arbitrāžas tiesa 1899.gadā. Venecuēla uzskata, ka Esekibo upe veido dabisku robežu, kas tikusi atzīta, kad Venecuēla ieguva neatkarību no Spānijas.

Ierosinātā referenduma jautājumā pastāvošā robeža tiek raksturota kā "krāpnieciski uzspiesta" 1899.gadā. Tajā arī teikts, ka Esekibo reģiona iedzīvotājiem pēc aneksijas tiks piešķirta Venecuēlas pilsonība.

Gajāna otrdien paziņoja, ka Venecuēlas iecerētais referendums ir "kaili teritoriālas agresijas draudi", un atkārtoti uzsvēra, ka jebkāda Gajānas teritorijas sagrābšana "būtu starptautiskais agresijas noziegums".

Ņemot vērā jautājuma steidzamību, Gajāna lūdza Starptautisko tiesu to izskatīt iespējami ātri pirms 3.decembra.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Pasaule Gruzijas policija raida asaru gāzi un gumijas lodes uz protestētājiem

Gruzijas policija otrdien raidīja asaru gāzi un gumijas lodes uz demonstrantiem, kas protestēja pret likumu par "ārvalstu aģentiem", kas apdraud Gruzijas virzību uz Rietumiem un integrāciju Eiropā.

Pasaule Apšaudē ASV nogalināti trīs policisti

ASV Ziemeļkarolīnas štatā pirmdien likumsargiem cenšoties veikt aizturēšanu, izraisījusies apšaude, un tās gaitā trīs policisti nogalināti un pieci ievainoti, pavēstīja amatpersonas.

Lasiet arī

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule ASV piedāvā Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Sabiedrība Valdība atbalsta karavīru dalības pagarināšanu ANO misijā Izraēlā

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalības pagarināšanu ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule Izraēla atsauc vēstnieku ANO

Izraēla pirmdien atsauca vēstnieku ANO Giladu Erdanu, saasinoties ebreju valsts konfliktam ar starptautisko organizāciju saistībā ar "Hamās" kaujinieku 7.oktobra uzbrukumu.