• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ĀM: Latvija nosoda jebkādu atbalstu Krievijas agresijas karam pret Ukrainu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 22:16, 27.10.2023


Latvija nosoda jebkādu militāru, finansiālu vai politisku atbalstu Krievijas agresijas karam pret Ukrainu neatkarīgi, no kuras puses šī palīdzība nāktu, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.



LETA jau rakstīja, ka Dienvidkoreja, Japāna un ASV stingri nosodījušas Ziemeļkorejas ieroču piegādi Krievijai, ceturtdien, 26.oktobrī, kopīgā paziņojumā norādīja sabiedrotie, piebilstot, ka Phenjana ir veikusi vairākas šādas piegādes.

Eglīte atzīmēja, ka Ziemeļkoreja jau tāpat ir starptautiskās sabiedrības negatīvas uzmanības centrā, jo pārkāpj neskaitāmas ANO Drošības padomes rezolūcijas, veicot raķešu izmēģinājumus un attīstot militāro kodolprogrammu.

"Šāda Ziemeļkorejas rīcība ir drauds mieram un drošībai, stabilitātei Korejas pussalā un globālajiem atbruņošanās centieniem. Latvija to nosoda un pievienojas starptautiskajām prasībām pēc pilnīgas, pārbaudāmas un neatgriezeniskas Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās," ĀM pozīciju pauda preses sekretāre.

Kā vēstīts, Krievijai un Ziemeļkorejai, kas ir vēsturiskas sabiedrotās, ir piemērotas vairākas globālo sankciju kārtas - Maskavai par iebrukumu Ukrainā, bet Phenjanai par kodolieroču izmēģinājumiem.

Valstu līderi Kims Čenuns un Vladimirs Putins septembrī tikās Krievijas Tālajos Austrumos, izraisot Rietumos bažas, ka Phenjana varētu piegādāt Maskavai ieročus izmantošanai karā Ukrainā.

Vašingtona un tās galvenās sabiedrotās drošības jomā Austrumāzijā - Seula un Tokija - paziņoja, ka stingri nosoda Ziemeļkorejas militārā ekipējuma un munīcijas piegādi Krievijai.

Valstis apstiprināja, ka saskaņā ar to rīcībā esošo informāciju Krievija jau saņēmusi vairākas Ziemeļkorejas ieroču piegādes, un piebilda, ka šādas piegādes ievērojami palielinās cilvēku upurus Krievijas karā Ukrainā.

Kims septembrī vizītē Krievijā paziņoja, ka divpusējās saites ar Maskavu ir viņa valsts prioritāte. Vašingtona un eksperti uzskata, ka Phenjana pretī vēlas saņemt militāro palīdzību, piemēram, satelīta tehnoloģijas, un tiecas modernizēt padomju laika militāro aprīkojumu.

Ziemeļkorejai šogad divreiz neizdevās izvietot orbītā militāro izlūkošanas satelītu.

Seula, Tokija un ASV uzsvēra, ka ieroču nodošana Ziemeļkorejai vai saņemšana no tās pārkāpj vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas.

"Krievija pati balsoja par ANO Drošības padomes rezolūcijām, kurās ietverti šie ierobežojumi," norādīts trīs valstu kopīgajā paziņojumā, piebilstot, ka sabiedrotie ir dziļi nobažījušies par "iespējamu jebkādu ar kodolieročiem vai ballistiskajām raķetēm saistītu tehnoloģiju nodošanu" Ziemeļkorejai.

Augustā Tokijas, Seulas un Vašingtonas līderi tikās samitā Kempdeividā, kur vienojās par daudzgadu plānu regulārām kopīgām militārām mācībām un apmaiņu ar reāllaika datiem par Ziemeļkoreju. Kims šo aliansi ir nodēvēja par "vislielāko reālo apdraudējumu", ar ko saskaras Ziemeļkoreja.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.