• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas vēstnieks: Situācija Gazas joslā Ēģiptei nozīmē būtisku izaicinājumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:27, 24.10.2023


Situācija Gazas joslā Ēģiptei nozīmē būtisku izaicinājumu nacionālajai drošībai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāmā" pauda Latvijas vēstnieks Ēģiptē Andris Razāns.


Foto: LETA

Uz situāciju Gazas sektorā raugoties no Ēģiptes skatupunkta, jāsaka, ka cilvēki seko konfliktam un valdība ļoti aktīvi mēģina ienest kādas izmaiņas, lai stabilizētu situāciju, skaidroja Razāns. Viņš norādīja, ka Ēģipte ir arābu pasaules grands ar milzīgu iedzīvotāju skaitu, spēcīgiem bruņotajiem spēkiem, bet vienlaikus Ēģipte vienmēr mēģinājusi spēlēt politiski stabilizējoša partnera lomu reģionā.

Patlaban Ēģipte politiskā un drošības ziņā atrodas ļoti trauslā reģionā. Raugoties uz Ēģiptes dienvidiem, redzamas problēmas Sudānā, rietumos - Lībijā, ziemeļos - Gazas joslā. Tās ir drošības problēmas, ar ko Ēģipte rēķinās un ko mēģina mazināt. Pēdējos vismaz desmit gados Ēģipte jau saskārusies ar reģionālā terorisma problēmām, vienlaikus cīņa pret terorismu bijusi Ēģiptes viena no absolūtajām prioritātēm, skaidroja vēstnieks.

Tāpat Ēģiptes ekonomiskā situācija patlaban ir smagu izvēļu priekšā - valsts noslēgusi sadarbības vienošanos ar Pasaules monetāro fondu, un Ēģiptei jāizdara nozīmīgas strukturālas izmaiņas, jāatver ekonomika investoriem. Tās ir ļoti komplicētas problēmas, ko kontekstā ar notiekošo reģionā Ēģiptes valdība mēģina aktīvi risināt. "Notiekošais Gazā ir būtisks izaicinājums," atzina vēstnieks.

Razāns skaidroja, ka ikdiena Ēģiptē būtiski nav mainījusies, izņemot to, ka sabiedrība ļoti aktīvi seko tam, kas notiek Gazā, kas nozīmē, ka sabiedrībā pieaugusi sabiedriskās domas izpausme - protesti, turklāt Gazas konflikts Ēģiptē tiek skatīts daudz ilgākā periodā.

Humānās palīdzības ieplūšana Gazā no Ēģiptes ir sākusies, un jau ir bijuši trīs konvoji, pastāstīja Razāns, Ir vairāki faktori, kas ietekmē humānās palīdzības ienākšanu reģionā - situācija Gazā ir ļoti saspringta gan militāri, gan arī politiski, tāpēc kravas neiet tik ātri, cik kāds vēlētos. Ēģipte šim procesam pieiet ļoti atbildīgi. Ēģiptei Gazas joslā notiekošais ir nacionālās drošības jautājums, un valsts uzskata, ka situāciju Gazā ilgstošam mieram nevar atrisināt tikai ar militāru spēku - visa pamatā ir palestīniešu tiesības uz pašnoteikšanos un savu valsti.

Razāns pastāstīja, ka Ēģiptē varētu dzīvot ap 50 Latvijas valstspiederīgajiem, kuri te ir vai nu izveidojuši ģimenes, vai arī nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Šos cilvēkus satrauc Gazā notiekošais, taču neviens nav lūdzis palīdzību.

Kā ziņots, Gazas joslā sestdien no Ēģiptes caur Rafāhas robežas šķērsošanas punktu iebrauci otrais konvojs ar palīdzības sūtījumiem, vēsta Ēģiptes mediji.

Palīdzība ietver medikamentus un pārtikas preces. Ēģiptes televīzija ziņoja, ka Gazas joslā iebraukušas 17 kravas mašīnas.

Jau ziņots, ka sestdien Gazas joslā no Ēģiptes iebrauca 20 kravas automašīnas, vedot pirmās humānās palīdzības kravas kopš Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara sākuma.

Taču ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas birojs (OCHA) šodien norādīja, ka būtu nepieciešamas vismaz 100 kravas mašīnas dienā. ANO brīdināja, ka Gazas joslā gandrīz vairs nav pārtikas un droša dzeramā ūdens, un situācija ir ļoti smaga.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Pasaule Kairā 22 Senās Ēģiptes valdnieku mūmijas pārvestas uz jaunu muzeju (VIDEO)

Greznā procesijā Kairā sestdienas vakarā 22 Senās Ēģiptes valdnieku mūmijas pārvestas no to līdzšinējās atrašanās vietas Ēģiptes muzejā uz jauno Nacionālo Ēģiptes civilizācijas muzeju.

Pasaule Miris Ēģiptes eksprezidents Hosni Mubaraks

91 gada vecumā miris Ēģiptes eksprezidents Hosni Mubaraks, otrdien vēsta valsts televīzija.