• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šveices parlamenta vēlēšanās uzvar pretimigrantu partija

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:54, 23.10.2023


Šveices parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi nacionālkonservatīvā Tautas partija (SVP), liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.



Parlamenta apakšnama vēlēšanās SVP ieguvusi 29% balsu, par trim procentpunktiem uzlabojot savu sniegumu iepriekšējās vēlēšanās.

"Mēs esam ieguvuši ļoti nepārprotamu šveiciešu tautas mandātu likt galdā jautājumus, kas tiem ir nozīmīgi, piemēram, nelegālo imigrāciju," sabiedriskajai raidorganizācijai RTS norādījis SVP priekšsēdētājs Marko Čiesa.

Sociāldemokrāti ievērojami atpaliek no SVP un ieguvuši tikai 18% balsu.

Savukārt labēji centriskā partija "Centrs" un liberālā partija FDP/Liberāļi katra ieguvusi aptuveni 15% balsu.

Tikmēr zaļie, kas pagājušajās vēlēšanās guva vērā ņemamus panākumus, zaudējuši četrus procentpunktus un ar 9% balsu ierindojušies piektajā vietā.

SVP priekšvēlēšanu kampaņā galvenais jautājums bija nelegālā imigrācija.

"Situācija Šveicē ir nopietna - mums ir masu imigrācija, mums ir lielas problēmas ar cilvēkiem, kas pieprasa patvērumu. Drošības situācija nav tāda pati kā iepriekš," sarunā ar aģentūru AFP norādījis SVP parlamenta frakcijas vadītājs Tomass Eši. "Daudzi ļaudis Šveicē bažījas, ka situācija kļūs vēl sliktāka."

SVP kopš 1999.gada ir uzvarējusi visās parlamenta apakšpalātas vēlēšanās.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma GFS aplēsēm šajās vēlēšanās SVP izcīnījusi 61 no 200 apakšnama deputātu vietām. Sociāldemokrāti ieguvuši 61 mandātu, Centram pienāksies 30, bet FDP/Liberāļiem - 29, kamēr zaļajiem - 21.

Vēl apakšnamā ar 11 deputātiem būs pārstāvēti Zaļie liberāļi.

Parlamenta augšpalāta, kurā pārstāvēti Šveices kantoni, tiek ievēlēta saskaņā ar mažoritāro sistēmu, un tajā tradicionāli dominē "Centrs" un FDP/liberāļi.

Vēlēšanas parasti neko daudz nemaina augšpalātas spēku samērā.

Valdību Šveicē tradicionāli veido četras partijas, kas ieguvušas visvairāk balsu, un septiņi ministru portfeļi tiek sadalīti pēc formulas 2-2-2-1.

Paredzēts, ka jaunie valdības locekļi tiks ievēlēti 13.decembrī.

Saskaņā ar sākotnējām aplēsēm pie balsošanas urnām svētdien devušies tikai 46% no 5,5 miljoniem balsstiesīgo.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākija piešķīrusi aizsardzību Krievijas propagandas tīkla vadītājam

Slovākija piešķīrusi aizsardzību prokremliski noskaņotajam Ukrainas politiķim Artjomam Marčevskim, kuram Čehija piemērojusi sankcijas par Krievijas propagandas tīkla vadīšanu un anulēs uzturēšanās atļauju, otrdien ziņoja Čehijas laikraksts "Denik N".

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Lasiet arī

Sports Šveice par kandidatūru 2030.gada olimpisko spēļu rīkošanai lems novembra beigās

Šveice par kandidatūru 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanai lems novembra beigās, vēsta Šveices ziņu aģentūra "Keystone-SDA".

Sabiedrība LIAA atvērusi inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecību Šveicē

Ženēvā, Šveicē darbu ir sākusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība, kuras uzdevums būs nodrošināt saikni starp Eiropas Kodolpētniecības organizāciju (CERN) Latvijas uzņēmējiem un zinātniskajām institūcijām, informē LIAA.

Pasaule Šveice neatzīs Krievijas pases, kas izsniegtas okupētajās teritorijās

Šveice neatzīs Krievijas pases, kas izsniegtas okupētajās Ukrainas un Gruzijas teritorijās, ceturtdien paziņoja Šveices Federālās padomes preses dienests.

Pasaule Mediji: UBS pēc «Credit Suisse» glābšanas likvidēs 35 000 darbavietu

Šveices banka UBS plāno likvidēt 35 000 darbavietu jeb vairāk nekā pusi no konkurenta "Credit Suisse" kopējā darbavietu skaita, vēstī aģentūra "Bloomberg News".