• Maija,
  • Paija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EP Saharova balva piešķirta policijas apcietinājumā mirušajai irānietei

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 15:16, 19.10.2023


Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien piešķirta 22 gadus vecajai kurdu izcelsmes irānietei Mahsai Amini, kura pagājušajā gadā Irānā mira policijas apcietinājumā, izraisot plašus protestus pret valsts konservatīvo islāma teokrātiju.



Balva piešķirta arī kustībai "Sieviete, dzīvība, brīvība", kuru izraisīja viņas nāve.

"22 gadus vecās Jinas Mahsas Amini brutālā slepkavība iezīmēja pagrieziena punktu. Tā izraisīja sieviešu vadītu kustību, kas veido vēsturi," paziņoja EP priekšsēdētāja Roberta Metsola, piebilstot, ka kustības sauklis ir "aicinājums visiem, kas iestājas par vienlīdzību, cieņu un brīvību Irānā".

Amini nāve policijas izolatorā pagājušā gada septembrī izsauca masu protestus visā valstī.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un gada sākumā tie apsīka. Protestu laikā tika nogalināti vairāk nekā 500 demonstranti, bet gandrīz 20 000 cilvēku tika aizturēti.

Jūlijā Irānas varasiestādes paziņoja par jaunu kampaņu, lai piespiestu sievietes nēsāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, un pēc desmit mēnešu pārtraukuma ielās atgriezās tikumības policija.

Citi šā gada finālisti bija Nikaragvas cilvēktiesību aizstāvji Vilma Nunesa de Eskorsija un Romas katoļu bīskaps Rolando Alvaress un sieviešu trijotne no Polijas, Salvadoras un ASV, kas cīnās par "brīviem, drošiem un likumīgiem abortiem".

Pērn Saharova balva tika piešķirta Ukrainas tautai par pretošanos Krievijas iebrukumam.

Gadu iepriekš balva tika piešķirta ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam, bet pirms tam Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Saharova balvu pasniegs 14.decembrī Strasbūrā.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lietuvas prezidenta kandidātu ievilina intervijā Baltkrievijas propagandistiem

Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts valsts prezidenta vēlēšanās Ģiedrims Jeglinsks ticis maldināts, lai sniegtu interviju Baltkrievijas propagandistiem.

Pasaule Vācijas finanšu ministra dalību festivālā izjauc smirdbumba

Vācijas finanšu ministra Kristiāna Lindnera piedalīšanos digitālās uzņēmējdarbības festivālā Hamburgā trešdien izjaukusi smirdbumba.

Pasaule Armēnijas premjerministrs Maskavā ticies ar Putinu

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans trešdien Maskavā ticies ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Pasaule Zelenskis salīdzina cīņu pret Krieviju ar cīņu pret nacistiem

Otrā pasaules kara beigu Eiropā gadskārtā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien salīdzināja savas valsts aizstāvēšanos pret Krievijas iebrukumu ar ukraiņu centieniem sakaut nacistisko Vāciju.

Lasiet arī

Sabiedrība Noslēdzas kandidātu sarakstu iesniegšana EP vēlēšanām

Šodien noslēdzas termiņš Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanai Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Pasaule ES vēlas pārtraukt nesodāmību par pārgalvīgu braukšanu citās dalībvalstīs

Ja autovadītāja tiesības atņemtas par smagiem ceļu satiksmes pārkāpumiem, piemēram, lielu ātruma pārsniegšanu vai braukšanu reibumā, tam jābūt spēkā visā ES, otrdien paziņoja EP deputāti. Tā informē EP Preses dienests.

Pasaule EP sācis izmeklēt Ždanokas sakarus ar Krievijas izlūkdienestiem

Eiropas Parlaments (EP) ir sācis izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par Latvijas deputātes Tatjanas Ždanokas sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem.

Sabiedrība Pirmajā dienā sarakstus EP vēlēšanām iesniegušas piecas partijas

Pirmajā dienā sarakstus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegušas piecas partijas - "Latvijas attīstībai" (LA), "Stabilitātei", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Progresīvie" un Nacionālā apvienība (NA), aģentūru LETA informēja CVK pārstāvis Andrejs Vaivars.