• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kalnu Karabahā armēņu separātisti trešdien paziņojuši par ieroču nolikšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:04, 20.09.2023


Armēņu separātisti Kalnu Karabahā trešdien paziņojuši, ka pieņēmuši Azerbaidžānas noteikumus sarunu uzsākšanai un noliek ieročus.



"Ar krievu miera uzturētāju kontingenta vadības starpniecību Kalnu Karabahā panākta vienošanās par pilnīgu kaujasdarbību pārtraukšanu no plkst.13.00 (plkst. 12.00 pēc Latvijas laika)," teikts paziņojumā, ko sociālās saziņas vietnēs izplatījusi pašpasludinātās republikas prezidenta kanceleja.

Paziņojumā teikts, ka separātistu bruņotās vienības tiks pilnībā izformētas un ka visa smagā kara tehnika un bruņojums tiks izvākts no Kalnu Karabahas.

Lai gan Armēnija apgalvo, ka tās karaspēks neatrodas kalnu Karabahā, paziņojumā arī pieminēta Armēnijas vienību atvilkšana no reģiona.

Kalnu Karabahas varasiestādes arī paziņojušas, ka armēņu separātistu pārstāvji ceturtdien Jevlahā tiksies ar Baku pārstāvjiem, lai uzsāktu sarunas par reģiona reintegrāciju Azerbaidžānā un vietējo armēņu iedzīvotāju tiesību un drošības garantēšanu.

Arī Azerbaidžāna apstiprinājusi, ka "pretterorisma pasākumi" Kalnu Karabahā tiks pārtraukti plkst.13.00 un rīt notiks sarunas. Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs atsevišķi apstiprinājis, ka ceturtdien Jevlahā notiks sarunas ar armēņu separātistiem par Kalnu Karabahas "reintegrāciju".

Azerbaidžāna otrdienas rītā paziņoja, ka tās armija sākusi militāru operāciju "de facto" neatkarīgajā Kalnu Karabahā. Operācijas mērķis esot "konstitucionālās kārtības atjaunošana".

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija raksturoja šo militāro kampaņu kā "pretterorisma operāciju", kas turpināšoties līdz armēņu karaspēka izvešanai no Kalnu Karabahas.

Azerbaidžāna otrdienas vakarā pieprasīja armēņu separātistiem Kalnu Karabahā nolikt ieročus un piedāvāja sarunas ar armēņu pārstāvjiem gadījumā, ja viņi padosies.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par Azerbaidžānas sastāvdaļu, un neviena valsts nav atzinusi šī reģiona neatkarību.

2020.gadā uzliesmojusī karadarbība Armēnijas un Azerbaidžānas starpā, kas ilga sešas nedēļas, beidzās ar pamieru, kas tika noslēgts ar Krievijas starpniecību.

Saskaņā ar vienošanos, ko daudzi Armēnijā uzskata par nodevību, armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus tā dēvētās drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi

Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi, otrdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Pasaule Armēnija paziņo, ka Azerbaidžāna apšaudījusi tās pozīcijas pie robežas

Armēnija trešdienas vakarā paziņoja, ka Azerbaidžāna ir apšaudījusi tās pozīcijas pie abu valstu robežas.

Pasaule Separātisti: Karadarbībā Kalnu Karabahā 2 dienās nogalināti vismaz 200 cilvēki

Karadarbībā Kalnu Karabahā divās dienās nogalināti vismaz 200 cilvēki.

Pasaule Premjerministrs: Armēnija nepiedalījās Kalnu Karabahas pamiera izstrādē

Armēnija nav piedalījusies Kalnu Karabahas un Azerbaidžānas pamiera vienošanās projekta izstrādē, trešdien pavēstīja Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, paužot cerību, ka pamiers tiks ievērots.