• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija pievienosies ES līgumam ar Āfriku, Klusā okeāna un Karību valstim

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 10:04, 29.08.2023


Valdība ir gatava uzņemties nopietnas saistības, taču nav tām rezervējusi līdzekļus.


73 jaunas sievietes Āfrikā aizrautīgi apgūst uzņēmējdarbības gudrības Latvijas pasniedzēju vadībā.

Jau pavisam drīz Latvija pievienosies kārtējam globālam starptautiskajam līgumam, kas uzliek nopietnas saistības mūsu valstij kā līdzekļu devējai mazattīstītajiem pasaules reģioniem.

Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Padomes 2023. gada 19. jūlija paziņojums Eiropas Savienības dalībvalstīm, ar ko tās tika informētas, ka ir jānodrošina nepieciešamās pilnvaras savas valsts pārstāvim parakstīt Partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu organizācijas (turpmāk - OACPS) dalībvalstīm, no otras puses jeb “post-Kotonū” nolīgums.

Likumprojekts izstrādāts ar mērķi apstiprināt Partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu organizācijas dalībvalstīm, no otras puses.

"Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kas saistās ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un tās radītajām globālajām sekām, kā arī centieniem apšaubīt pašreizējo starptautisko kārtību, ES un tās dalībvalstis apzinās nepieciešamību veidot ciešākus kontaktus ar OACPS dalībvalstīm", - ziņo Latvijas Ārlietu ministrija. "Jaunais nolīgums veidotu partnerību starp vairāk kā 100 valstīm ar 1,5 miljardiem iedzīvotāju, kas atrodas četros kontinentos".

Nolīgumā paredzēta sadarbība sešās galvenās stratēģiskās prioritātēs: cilvēktiesības, demokrātija un pārvaldība uz cilvēkiem orientētas un tiesības balstītas sabiedrības; miers un drošība; humānā un sociālā attīstība; iekļaujoša ilgtspējīga ekonomikas izaugsme un attīstība; vidiskā ilgtspēja un klimata pārmaiņas; migrācija un mobilitāte.

Tiek plānots, ka ES dalībvalstu pārstāvjiem Nolīgums būs atvērts parakstīšanai tuvākajā laikā. Sakarā ar to ir nepieciešams pilnvarot Latvijas Republikas Pastāvīgo pārstāvi Eiropas Savienībā, ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Leldi Līci-Līcīti Latvijas Republikas vārdā to parakstīt.

Valdības tiesību aktu portālā pieejamajā līguma tekstā latviešu valodā cita starpā teikts, ka ES palīdzēs mazattīstītām valstīm mājokļu jautājumā:

"Puses atzīst, ka adekvāti, droši un cenas ziņā pieejami mājokļi var pārveidot neaizsargātas un sociāli atstumtas kopienas un ka tie būtiski ietekmē cilvēku veselību un to kopienu sociālekonomisko attīstību. Puses strādā pie tā, lai visiem nodrošinātu piekļuvi atbilstošiem, drošiem un cenas ziņā pieejamiem mājokļiem, izstrādājot politiku, stratēģijas, plānošanas un būvniecības kodeksus un sakārtojot graustu rajonus".

Voldemārs Burkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Pasaule Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu

Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.

Lasiet arī

Pasaule Mali divos džihādistu uzbrukumos nogalināti 64 cilvēki

Mali ziemeļos ceturtdien notika divi džihādistu uzbrukumi, kuros nogalināti 64 cilvēki, paziņoja Mali amatpersona.

Pasaule Gabonas pučisti ieceļ pagaidu prezidentu

Gabonā varu pārņēmusī armijas vadība trešdien paziņoja, ka Republikas gvardes komandieris Briss Klotērs Oligi Ngema kļūs par "pagaidu prezidentu".

Pasaule Nigēras prezidents gāzts militārā apvērsumā

Nigēras armijas karavīri ceturtdien paziņoja, ka ir gāzuši valsts prezidentu Mohamedu Bazumu, pēc tam, kad viņu aizturēja elitārās Prezidenta apsardzes locekļi.

Ekonomika airBaltic iekļauj Agādīru kā otro Āfrikas galamērķi

Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka gaidāmajā ziemas sezonā, kas sāksies 2023. gada oktobra beigās, tiks iekļauts jauns maršruts – Rīga–Agādīra (Maroka).