• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Trešdien notiek pirmās republikāņu priekšvēlēšanu debates. Ko Tramps?

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:15, 23.08.2023


Trešdien notiks pirmās televīzijas debates pirms republikāņu priekšvēlēšanām, kurās jāizraugās partijas kandidāts 2024.gada prezidenta vēlēšanām.



Tajās piedalīsies astoņi pretendenti uz republikāņu nomināciju, taču viņiem pievērsto uzmanību varētu nolaupīt bijušais prezidents Donalds Tramps, kas pats atteicies kameru priekšā tikties ar saviem sāncenšiem.

Debates sāksies trešdien plkst.20.00 (ceturtdien plkst.4 pēc Latvijas laika), taču to laikā paredzēts pārraidīt iepriekš ierakstītu interviju ar Trampu, kuru viņš sniedzis šogad atlaistajam televīzijas kanāla "Fox News" konservatīvajam politikas komentētājam un raidījumu vadītājam Takeram Karlsonam.

Turklāt nākamajā dienā Tramps iecerējis padoties Atlantas varasiestādēm saistībā ar apsūdzībām, kuras viņam izvirzījusi Džordžijas pavalsts par mēģinājumiem ietekmēt 2020.gada vēlēšanu iznākumu, un, domājams, ka visa mediju uzmanība tiks piesaistīta šim notikumam.

77 gadus vecais Tramps, kurš aptaujās joprojām pārliecinoši apsteidz visus iespējamos sāncenšus uz republikāņu nomināciju, jau paziņojis, ka negrasās piedalīties arī nākamajās debatēs, kas paredzētas 27.septembrī.

Republikāņu priekšvēlēšanu uzvarētājam 2024.gada 5.novembrī paredzētajās vēlēšanās būs jāsacenšas par Baltā nama saimnieka godu ar demokrātu kandidātu, kurš, domājams, būs pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens.

Pretendentiem uz republikāņu nomināciju debatēs ļauts piedalīties, ja tie iepriekš apņēmušies ievērot priekšvēlēšanās pausto vēlētāju gribu un atbalstīt nominēto kandidātu.

Nav gan skaidrs, kā iespējams panākt šādas apņemšanās ievērošanu.

Daudzi republikāņi savas cerības saista ar Floridas gubernatoru Ronu Desantisu. Taču tikai 44 gadus vecais Desantis, kurš tiek uzskatīts par partijas labējā spārna uzlecošo zvaigzni, kopš maija, kad viņš paziņoja par nodomu kandidēt, pagaidām nav spējis piesaistīt pietiekamu ierindas biedru atbalstu, lai varētu konkurēt ar Trampu.

Bijušais karaflotes virsnieks Desantis 2018.gadā ar nelielu balsu pārsvaru tika ievēlēts par Floridas gubernatoru, lielā mērā pateicoties Trampa atbalstam.

Kopš tā laika viņš piesardzīgi mēģinājis distancēties no Trampa, lai gan atbalsta daudzas viņa nostādnes un pauž galēji konservatīvus uzskatus izglītības, imigrācijas un seksuālo minoritāšu jautājumos.

Starp pretendentiem uz republikāņu nomināciju ir arī 38 gadus vecais uzņēmējs Viveks Ramasvami, kas darbojas biotehnoloģiju jomā. Viņš sevi mēģina pasniegt kā Trampu 2.0 un izceļas ar savu provokatīvo retoriku. Vides aktīvistus Ramasvami, piemēram, dēvē par "reliģiska kulta" sekotājiem.

Lai gan viņš ir jaunpienācējs uz politiskās skatuves, Ramasvami pārsteidzošā kārtā aptaujās izdevies izvirzīties trešajā vietā starp republikāņu pretendentiem.

Uz republikāņu nomināciju pretendē arī ilggadējais Trampa uzticamais līdzgaitnieks Maiks Penss, kurš tandēmā ar viņu ieņēma viceprezidenta amatu, taču novērsās no sava patrona pēc Trampa atbalstītāju uzbrukuma Kapitolijam 2021.gada 6.janvārī.

Par tiesībām pārstāvēt republikāņus 2024.gada prezidenta vēlēšanās sacenšas arī 60 gadus vecais bijušais Ņūdžersijas gubernators Kriss Kristijs, 72 gadus vecais bijušais Arkanzasas gubernators Asa Hačinsons un 51 gadu vecais bijušais Dienvidkarolīnas gubernators Niks Heilijs.

Savukārt 57 gadus vecais uzņēmējs un senators no Dienvidkarolīnas Tims Skots cer kļūt par pirmo melnādaino republikāni ASV prezidenta amatā.

Visbeidzot, starp pretendentiem ir arī 67 gadus vecais Ziemeļdakotas gubernators Dags Bērgams.

Lai gan viņš ir relatīvi mazpazīstams nacionālajā līmenī, Bērgamam izdevies piesaistīt savai kampaņai vismaz 40 000 ziedotāju, pārvarot barjeru, kas noteikta dalībai priekšvēlēšanu debatēs.

Tiesa gan, viņš to panācis, piedāvājot 20 dolāru dāvanu karti ikvienam, kas ziedojis viņa kampaņai vismaz dolāru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.