• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamais solis – speciāls tribunāls pret Krieviju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 16:47, 03.07.2023

Andris Ērglis


Hāgā izveidots Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu.


Foto: AFP

Šodien Hāgā darbu sāka Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA), ko uztur Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eurojust). Jaunizveidotajam centram būs ļoti būtiska nozīme, lai izmeklētu Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu un atvieglinātu tiesvedības procesu nākotnē notiekošajās tiesas prāvās. Šis centrs nodrošinās struktūru, lai atbalstītu un atvieglinātu patlaban notiekošās un nākotnē paredzētās izmeklēšanas par agresijas noziegumu un veicinātu apmaiņu ar pierādījumiem, kas savākti kopš Krievijas agresijas sākuma, un šādu pierādījumu analīzi.

Ar Komisijas atbalstu izveidotajā centrā darbojas dalībvalstu izvēlēti prokurori, kas jau strādā kopējā izmeklēšanas grupā, ar kuru centrs ir saistīts sava darba ietvaros. Iesaistītie eksperti ikdienu varēs sadarboties, ātri apmainīties ar pierādījumiem un vienoties par kopīgu stratēģiju. Eurojust sniegs operatīvo, juridisko, finansiālo un loģistikas atbalstu, tostarp pierādījumu saglabāšanai, uzglabāšanai un analizēšanai. Šis darbs ir ļoti būtisks, lai varētu sagatavoties nākotnē paredzētām tiesvedībām, kuras varētu notikt vai nu valsts, vai starptautiskajās tiesās, tostarp agresijas nozieguma tribunālā, kas, iespējams, tiks izveidots, vai arī Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) - attiecībā uz noziegumiem, kuri ir tās jurisdikcijā.

Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja: "Krievijas iebrukums Ukrainā katru dienu vēl aizvien rada neaprakstāmas ciešanas. Ļoti satraucošas ziņas par tīšiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem, ikdienā ir kļuvušas par nežēlīgu atgādinājumu par asinsizliešanu, kas pēc Putina pavēles ir atgriezusies atpakaļ mūsu kontinentā. Aizvien lielākā apmērā krājas pierādījumi par neskaitāmiem starptautiskiem noziegumiem, kurus pastrādājusi Krievija. Jaunajam starptautiskajam centram būs svarīga loma, lai gādātu par to, ka vainīgie stājas tiesas priekšā - arī par agresijas noziegumu. Mēs darīsim visu iespējamo, lai panāktu, ka Putins un viņa rīkojumu izpildītāji tiek saukti pie atbildības."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Ekonomika ES ievieš jaunus noteikumus tehnoloģiju uzņēmumiem

Eiropas Savienībā (ES) piektdien stājies spēkā stājies Digitālo pakalpojumu akta (DSA) pirmais posms, kura nolūks ir panākt, lai pasaulē lielākie tehnoloģiju uzņēmumi apkarotu nelikumīgu saturu un garantētu lietotāju drošību internetā.

Pasaule Mediji: Irāna nodevusi Krievijai ballistiskās raķetes

Irāna nodevusi Krievijai tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes, atsaucoties uz avotiem, ziņo laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) un televīzijas kanāls CNN.

Pasaule Raķetes triecienā Poltavā nogalināts 41 cilvēks

Krievijas raķešu triecienā Poltavā otrdien nogalināts 41 cilvēks un 180 ievainoti, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Sabiedrība Ģenerālis: Ļoti modri sekojam līdzi karadarbībai Ukrainā

Ļoti modri un ieinteresēti sekojam līdzi karadarbībai Ukrainā - gan cilvēcīgi, gan profesionāli, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieks, brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.