Neticami, bet fakts: Visi dienvidkorejieši kļūs par gadu jaunāki

Pasaule
LETA 07:41, 28.06.2023 0

Dienvidkoreja trešdien pārgājusi uz starptautisko sistēmu cilvēka vecuma aprēķināšanā, līdz ar to dienvidkorejieši kļuvuši par gadu vai diviem jaunāki.

 
Foto: pixabay

Dienvidkoreja bija pēdējā Austrumāzijas valsts, kas vēl oficiāli izmantoja sistēmu, kurā mazuļi piedzimšanas brīdī tiek uzskatīti par gadu veciem, skaitot mātes vēderā pavadīto laiku kā bērna dzīves pirmo gadu. Saskaņā ar šo sistēmu visi jaundzimušie gadu mijā kļuva par vēl vienu gadu vecāki, līdz ar to mazulis, kas dzimis 31.decembrī, jau 1.janvārī tika uzskatīts par divus gadus vecu. Saskaņo ar šo sistēmu cilvēka vecums arī turpmāk palielinājās par gadu nevis dzimšanas dienā, bet gadumijā.

No šodienas Dienvidkorejā tiks izmantota starptautiskā sistēma, kas nozīmē, ka visi dienvidkorejieši kļūs par gadu vai diviem jaunāki. Taču praktiskajā dzīvē šī pāreja nenesīs lielas izmaiņas, jo daudzās juridiskajās un administratīvajās funkcijās jau tiek izmantots reālais dzimšanas datums, nevis tā dēvētais Korejas vecums.

Valdība cer, ka pāreja uz starptautisko sistēmu mazinās apjukumu un domstarpības, piemēram, gadījumos, kad vecāka gada gājuma cilvēki uzskata, ka ir tiesīgi uz pensijām un vecuma pabalstiem pirms viņiem juridiski ir šādas tiesības.

"Pastāv atšķirība starp vecumu, ko korejieši izmanto savā ikdienas dzīvē, un juridisko vecumu, un tāpēc var rasties dažādi juridiski strīdi," aģentūrai AFP skaidroja Seulas valdības likumdošanas ministrs.

Dienvidkorejā vecumam ir liela nozīme cilvēku savstarpējā komunikācijā un kultūrā, jo tas ietekmē cilvēka sociālo statusu un nosaka, kādi tituli un uzrunas formas jāizmanto attiecībā uz citiem. Dienvidkorejā ir grūti komunicēt ar citiem, nezinot viņu vecumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Pasaule Dienvidkoreja apspriež dalību aizsardzības paktā AUKUS

Dienvidkoreja apspriež dalību Austrālijas, Lielbritānijas un ASV aizsardzības paktā AUKUS, trešdien paziņojis Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Sins Vonsiks.

Pasaule Dienvidkorejā aizliedz suņa gaļas tirdzniecību

Dienvidkorejas parlaments otrdien aizliedzis audzēt, pārdot un slaktēt suņus, lai viņu gaļu izmantotu pārtikā.

Pasaule Dienvidkorejā sadurts opozīcijas partijas līderis

Dienvidkorejā opozīcijas partijas līderis Lī Džēmjuns, kurš 2022.gada prezidenta vēlēšanās zaudēja Junam Sukjolam, otrdien sadurts kaklā.

Pasaule Dienvidkorejā avarējis amerikāņu F-16

Dienvidkorejā pirmdien mācību lidojuma gaitā avarējis ASV reaktīvais iznīcinātājs F-16, pavēstīja Savienoto Valstu armija, norādot, ka avarējušās lidmašīnas pilots izglābts.