Austrālijā apstiprina referenduma rīkošanu par aborigēnu īpašajām tiesībām

Pasaule
LETA 06:44, 19.06.2023 0

Austrālijas Senāts pirmdien apstiprinājis likumus, kas paver ceļu referendumam par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu.

 
Foto: pixabay

Par attiecīgajiem tiesību aktiem balsoja 52 no 76 senatoriem, bet pret balsoja 19.

Gaidāms, ka referenduma datumu premjerministrs Entonijs Albanīzs izsludinās tuvākajās nedēļās.

No Austrālijas 23 miljoniem iedzīvotāju aptuveni 700 tūkstoši ir aborigēnu tautu pārstāvji. Viņi ekonomikas un sociālajos rādītājos atpaliek no citām sabiedrības grupām, un to vidū ir nesamērīgi augsts pašnāvību līmenis, pārmērīga alkohola lietošana, vardarbība ģimenē un ieslodzīto skaits.

Austrālijas kreisi centriskā valdība vēlas konstitūcijā fiksēt īpašas aborigēnu tiesības uz konsultācijām par visiem tiesību aktiem, kas tos ietekmē.

Taču sabiedrībā šī iecere tiek vērtēta ļoti pretrunīgi, un opozīcijā esošo konservatīvo līderis Pīters Datons apgalvo, ka tā sadalīs valsti pēc rasu pazīmēm.

"Tas radīs Orvela efektu, kad visi austrālieši būs vienlīdzīgi, bet daži austrālieši būs vienlīdzīgāki par citiem," norādījis Datons.

Pat aborigēnu vidū šī iecere netiek uztverta viennozīmīgi, un daļa pamatiedzīvotāju apšauba, vai tas nebūs tikai birokrātisks risinājums, kas realitātē maz ko mainīs.

Pamatiedzīvotāju tiesību aktīviste un neatkarīgā senatore Lidija Torpa izteikusies, ka iecerētā federālā konsultatīvā padome, kam būtu jāpauž aborigēnu viedoklis, patiesībā būšot "bezspēcīga padomdevēja struktūra".

Pirms balsojuma Torpa norādīja, ka iecere esot vien "balto vainas apziņas nomierināšana".

Lai gan sākotnēji aptaujas liecināja, ka lielākā daļa austrāliešu likumprojektu atbalsta, pēdējā laikā atbalsts valdības iecerei sācis mazināties.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Sašautais Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš trešdien tika smagi sašauts atentāta mēģinājumā, ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.

Pasaule Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti

Francijas Klusā okeāna teritorijā Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti, kuru laikā nošauts viens cilvēks, desmitiem ievainoti un 140 cilvēki aizturēti, trešdien paziņojušas varasiestādes.

Pasaule Francijā simtiem policistu meklē izbēgušu cietumnieku

Francijā simtiem policistu izvietoti Normandijā, lai atrastu ieslodzīto, kurš otrdien izbēga no policijas furgona ceļā uz cietumu.

Lasiet arī

Pasaule Policija Austrālijas ogļu ostā aiztur 109 klimata protestētājus

Austrālijas policija pirmdien paziņoja, ka pēc valsts lielākās ogļu ostas blokādes aizturēti 109 klimata aktīvisti, tostarp pieci bērni un 97 gadus vecs garīdznieks.

Pasaule Austrālijā sestdien notiek referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijā sestdien notiek referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz īpašas tiesības aborigēniem, tajā skaitā atsevišķas aborigēnu konsultatīvas padomes izveidi.

Pasaule Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu, trešdien paziņoja valsts premjerministrs Entonijs Albanīzs.

Pasaule Vīrietim apsūdzības par 110 dzimumaktiem ar bērniem, kas jaunāki par 10 gadiem

Bijušais bērnu aprūpes darbinieks apsūdzēts 91 bērna seksuālā izmantošanā.