• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uzmanību! Eksperti brīdina par putnu gripas visu laiku lielāko uzliesmojumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:06, 04.06.2023


Vīruss, kas putniem visā pasaulē izraisa saslimšanu ar putnu gripu rekordplašā apmērā, strauji mainās un eksperti aicina vakcinēt mājputnus.


Foto: LETA

Lai gan riski cilvēkiem joprojām ir zemi, ziņu aģentūras AFP aptaujātie eksperti norādīja, ka bažas rada pieaugošais zīdītāju saslimšanas ar putnu gripu gadījumu skaits.

Kopš pirmās konstatēšanas 1996.gadā putnu gripa H5N1 iepriekš tika konstatēta galvenokārt sezonālos uzliesmojumos.

Tomēr 2021.gada vidū "kaut kas notika" un vīrusu grupa kļuva infekciozāka, teica Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dzīvnieku gripas pētniecības centra vadītājs Ričards Vebijs, uzsverot, ka pašlaik vērojams visu laiku lielākais putnu gripas uzliesmojums pasaulē.

Pēdējo divu gadu laikā putnu gripas uzliesmojumi turpinājušies cauru gadu, izplatoties jaunās teritorijās, izraisot savvaļas putnu masu bojāeju un desmitiem miljonu mājputnu nokaušanu.

Pētnieki noskaidrojuši pašlaik aktīvais vīrusa paveids izraisa smagāku saslimšanu un inficē vairāk putnu.

Vebijs uzsvēra, ka riski cilvēkiem no vīrusa joprojām ir zemi, tomēr vīruss mainās un "tas var iegūt ģenētiskās iezīmes, kas ļautu tam vairāk kļūt par cilvēku vīrusu".

Līdz šim retos gadījumos, kad cilvēki ir inficējušies ar putnu gripu, tas noticis ciešā kontaktā ar inficētiem putniem.

Kā pauda PVO pārstāvis, pašlaik zinātniekiem vislielākās bažas rada zīdītāju inficēšanās un tas, ka vīruss varētu pārvietoties arī starp zīdītājiem, lai gan sākotnēji saslimšana tika saistīta ar inficēta putna apēšanu.

Piemēram, Čīle pagājušajā nedēļā paziņoja, ka kopš gada sākuma ziemeļu piekrastē ar putnu gripu miruši gandrīz 9000 jūras lauvu, pingvīnu, ūdru, cūkdelfīnu un delfīnu.

Lielbritānijas Dzīvnieku un augu veselības aģentūras virusoloģijas nodaļas vadītājs Īens Brauns uzsvēra, ka pagaidām nav skaidru pierādījumu, ka vīruss ilgtspējīgi izplatās starp zīdītājiem, vienlaikus tas "arvien iedarbīgāks kļūst putnu" populācijā, bet "cilvēkiem joprojām nav pielāgojies".

Brauns paskaidroja, ka putnu vīrusu un cilvēku vīrusu receptori ir atšķirīgi, un, lai vīruss pielāgotos cilvēkiem, ir nepieciešamas "divas vai trīs nelielas izmaiņas vienā vīrusu olbaltumvielā".

Ķīna, Ēģipte, Vjetnama un dažas citas valstis jau ir uzsākušas mājputnu vakcinācijas kampaņu.

Aprīlī ASV sāka testēt vairākus vakcīnu kandidātus iespējamai izmantošanai putniem, bet Francija paudusi cerību mājputnu vakcināciju sākt šoruden.

Kā vēstīts, saslimšana ar putnu gripu konstatēta putniem vairākās vietās Latvijā, kā arī pirmo reizi Latvijā slimība konstatēta mirušai lapsai Daugavpilī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.