• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Indonēzijai ir miera plāns Krievijas kara Ukrainā izbeigšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 19:02, 03.06.2023


Indonēzijas aizsardzības ministrs sestdien aizsardzības samitā Singapūrā prezentējis plānu, kā izbeigt karu starp Krieviju un Ukrainu, izpelnoties tūlītēju kritiku no samita dalībniekiem.



"Aicinu Krieviju un Ukrainu nekavējoties pārtraukt karadarbību," sacīja Prabovo Subianto, piebilstot, ka vairāk nekā 15 mēnešus ilgušais karš Ukrainā būtiski ietekmējis Āzijas valstu ekonomiku un pārtikas piegādes.

Runā aizsardzības samitā "Shangri-La Dialogue" Indonēzijas aizsardzības ministrs ierosināja pamieru "pašreizējās pozīcijās" un demilitarizētās zonas izveidi, kuru garantēs novērotāji un Apvienoto Nāciju Organizācijas miera uzturēšanas spēki.

Tāpat viņš ierosināja, ka ANO varētu organizēt "referendumu strīdus teritorijās".

"Indonēzija ir gatava nodrošināt vienības iespējamai ANO miera uzturēšanas operācijai," solīja ministrs.

Indonēzija, kas cenšas īstenot neitrālu ārpolitiku, jau iepriekš ir centusies kļūt par vidutāju starp Ukrainu un Krieviju. Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo pērn apmeklēja gan Kijivu, gan Maskavu, un kā G20 prezidējošā valsts aicināja G20 valstu līderus "izbeigt karu".

Tomēr aizsardzības ministra piedāvātais risinājums sestdien izpelnījās kritiku.

Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels uzsvēra, ka mieru Ukrainā vajag panākt ar taisnīgiem nosacījumiem.

Uz to Subianto pacēla balsi un aicināja pajautāt "indonēziešiem, cik reizes viņu valstī ir iebrukts". "Suverenitātes pārkāpumi nenotiek tikai Eiropā," viņš uzsvēra, piebilstot, ka viņš nesaka, kuram ir taisnība un kuram nē, tikai piedāvā plānu konflikta atrisināšanai.

Indonēzija ir atbalstījusi ANO rezolūciju, ar kuru tiek nosodīta Krievija par iebrukumu Ukrainā, tomēr ekonomiskās sankcijas pret Maskavu Indonēzija nav noteikusi.

Savu miera plānu ir prezentējusi arī Ķīna. Virspusējo ierosinājumu sarakstu Eiropas Savienības politiķi vērtē skeptiski.

Pekina uzstāj, ka ir neitrāla šajā konfliktā, lai gan tiek kritizēta par atteikšanos skaidri nosodīt Krievijas iebrukumu kaimiņvalstī.

Tikmēr ASV un Rietumu sabiedrotie Ukrainai pēdējā gandrīz pusotra gada laikā piegādājuši ieročus un cita veida palīdzību vairāku miljardu eiro vērtībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija sūtīs migrantus uz Ruandu

Lielbritānijas parlaments pirmdien pieņēma likumprojektu, kas ļauj īstenot premjerministra Riši Sunaka plānu izraidīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kuri pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Pasaule Zelenskis: Trieciens Harkivas TV tornim bija iebiedēšana

Krievijas raķetes trieciens Harkivas televīzijas tornim bija nepārprotama iebiedēšana, paziņoja Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Pasaule Braže: Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties

Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže, pirmdien piedaloties Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē Luksemburgā.

Pasaule Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.

Lasiet arī

Sabiedrība Eksperts: Kara gadījumā Latvijas lidostas būtu viens no galvenajiem mērķiem

Konvencionāla kara gadījumā Latvijas lidostas būtu viens no galvenajiem uzbrukuma mērķiem, un pietiktu ar vienu raķeti, lai skrejceļa izmantošana iedzīvotāju evakuācijai vairs nebūtu iespējama, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Gaisa spēku komandieris Juris Maklakovs.

Pasaule Izraēla atsāk «Hamās» pozīciju bombardēšanu Gazas joslā

Izraēlas armija Gazas joslā atsākusi kaujinieku grupējuma "Hamās" pozīciju bombardēšanu, trešdien pavēstīja bruņotie spēki.

Pasaule Baidens: ASV ir kopā ar Izraēlu

ASV prezidents Džo Baidens sestdien pēc grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai paziņoja, ka "Savienotās Valstis ir kopā ar Izraēlu".

Pasaule Rietumvalstis asi nosodījušas Hamas uzbrukumus Izraēlai

Rietumvalstis sestdien asi nosodīja palestīniešu grupējuma "Hamas" veiktos uzbrukumus Izraēlai, kuros nogalināti vismaz 22 cilvēki un vairāk nekā 500 ievainoti.