Porošenko: Vienīgais miera sarunu formāts ir par Ukrainas dalību NATO

Pasaule
LETA 07:18, 23.05.2023 0

Vienīgais miera sarunu formāts ir sarunas par Ukrainas dalību NATO, paziņojis bijušais Ukrainas prezidents, partijas "Eiropas solidaritāte" līderis Petro Porošenko.

 
Foto: LETA

"Nav pasaulē citas drošības garantijas kā Ukrainas dalība NATO. Tāpēc mans vēstījums daudzo divpusējo tikšanos laikā bija šāds - ja esat pastāvīgi apgalvojuši, ka NATO durvis Ukrainai ir atvērtas, tad ir vienkāršs lūgums - ļaujiet mums ienākt," žurnālistiem NATO Parlamentārās asamblejas sesijā Luksemburgā sacījis Porošenko, kura teiktais citēts viņa partijas vietnē.

Porošenko uzsvēris, ka šāda nostādne viņam bijusi kopš viņa prezidentūras termiņa sākuma.

"Es zināju, ka nav citas drošības garantiju formas. Un nevajag tērēt laiku, [meklējot kaut ko citu], tas ir maldu ceļš. Tas ir Budapeštas memoranda atkārtojums," teicis eksprezidents.

"Mums jāpasaka tiem, kuri uzstāj, lai tiktu rīkotas miera sarumas: es pilnībā esmu par miera sarunām, un to vienīgais formāts ir sarunas par Ukrainas iestāšanos NATO," uzsvēris Porošenko, kurš bija Ukrianas prezidents no 2014. līdz 2019.gadam.

1994.gadā, Ukrainai pievienojoties līgumam par kodolieroču neizplatīšanu, Kijiva atteicās no kodolvalsts statusa un parakstīja ar ASV, Lielbritāniju un Krieviju īpašu vienošanos, kas tiek dēvēta par Budapeštas memorandu. Vienā no šī dokumenta punktiem visas trīs lielvalstis garantēja Ukrainas neatkarību un teritoriālo nedalāmību.

NATO Parlamentārās asamblejas sesija Luksemburgā notika no piektdienas līdz pirmdienai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānijas karalis Čārlzs III atzīmē pirmo kronēšanas gadadienu

Lielbritānijas karalis Čārlzs III pirmdien atzīmēja savu pirmo kronēšanas gadadienu.

Pasaule Kijiva: Ukraina ir viena soļa attālumā no uzaicinājuma pievienoties NATO

Ukraina ir veikusi visas nepieciešamās reformas un tagad ir "viena soļa attālumā no uzaicinājuma" pievienoties NATO, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Pasaule Eiropas Komisija izbeigs procedūru pret Poliju par likuma varu

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka atteiksies no pirms sešiem gadiem sāktās procedūras pret Poliju saistībā ar bažām par likuma varu, kuru dēļ Varšava varēja zaudēt tiesības balsot bloka lietās.

Pasaule Džons Svinijs ievēlēts par jauno Skotijas SNP līderi

Skotijas politikas veterāns Džons Svinijs pirmdien tika ievēlēts par Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderi un kļūs par nākamo Skotijas premjerministru.

Lasiet arī

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Pasaule Kemerons: Ukrainai ir tiesības izmantot britu ieročus uzbrukumiem Krievijā

Ukrainai ir tiesības veikt triecienus mērķiem Krievijas teritorijā ar ieročiem, kas saņemti no Lielbritānijas, ceturtdien vizītes gaitā Kijivā apliecināja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons.

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".