• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Moldovas tiesa piespriež bēguļojošam oligarham 15 gadu cietumsodu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:19, 14.04.2023


Tiesa Moldovā ceturtdien aizmuguriski piesprieda 15 gadu cietumsodu bēguļojošajam uzņēmējam un politiķim Ilanam Šoram, paziņoja Moldovas galvenā pretkorupcijas prokurore Veronika Dragalina.


facebook.com/IvanovaSvetlanaSerghei
Foto: Facebook

Tiesas lēmums pastiprina iemeslus, kāpēc Izraēlai vajadzētu izdot Šoru, kurš 2019.gadā aizbēga uz šo valsti, piebilda prokurore.

"Šis ir noteikts lēmums .. Es domāju, ka tas palīdzēs mūsu argumentam, ka viņu vajag izdot," lai viņš varētu izciest sodu, sacīja Dragalina televīzijas intervijā ceturtdienas vakarā.

36 gadus vecais Šors ir viņa vārdā nosauktas Moldovas politiskās partijas līderis. Viņš un partija "Šor" vairākus mēnešus ir organizējuši ielu protestus pret proeiropeisko Moldovas valdību.

Varas iestādes Kišiņevā ir nosaukušas šos protestus par daļu no Krievijas sazvērestības, kuras mērķis ir gāzt tagadējo Moldovas valdību, lai nomainītu to ar Kremlim draudzīgu valdību.

Izraēlā dzimušais Šors aizbēga uz šo valsti pēc tam, kad pret viņu tika sākta izmeklēšana "gadsimta zādzības" lietā saistībā ar viena miljarda ASV dolāru izkrāpšanu no vietējām bankām. Šī summa tolaik bija līdzīga gandrīz 12% no Moldovas IKP.

Pirmajā tiesas spriedumā 2017.gadā Šoram tika piespriests septiņarpus gadu cietumsods par naudas atmazgāšanu, krāpniecību un uzticības ļaunprātīgu izmantošanu. Apelācijas tiesa Kišiņevā ceturtdien divkāršoja šo sodu līdz 15 gadiem.

Prokurori tiesā aprakstīja krāpnieciskus darījumus viena miljarda dolāru vērtībā starp trim Moldovas bankām. Šors tolaik bija padomes priekšsēdētājs vienā no šīm bankām - "Banca de Economii".

Šors savā "Facebook" lapā ievietotā video nosodīja tiesas lēmumu.

"Šodienas lēmums ir nelikumīgs un tika pieņemts spiediena ietekmē," paziņoja Šors.

"Šis lēmums man ir vienaldzīgs un es neplānoju to ievērot. .. Tas ir valdības paņēmiens, kā atriebties par protestu kustību, par faktu, ka es un mana komanda cīnāmies par cienīgu dzīvesveidu pilsoņiem," viņš piebilda.

Moldovas prorietumnieciskā prezidente Maija Sandu sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka spriedums Šoram palīdzēs "justīcijai atgūt savu leģitimitāti" vienā no Eiropas korumpētākajām valstīm.

"Šors pavadīs 15 gadus cietumā par miljarda nozagšanu, un viņa manta tiks konfiscēta. Mēs to lūdzām, lai būtu taisnīgums tautai," rakstīja Sandu.

ASV Finanšu ministrija pērn oktobrī noteica sankcijas vairākiem Krievijas un Moldovas pilsoņiem, tostarp Šoram, par centieniem graut Moldovā demokrātiju un iejaukšanos šīs valsts iekšējās lietās.

ASV uzskata, ka Šors darbojas Krievijas interesēs un nekārtības organizē koordinācijā ar Maskavu, lai grautu Moldovas demokrātisko attīstību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Pasaule Indijā sabrūkot vides reklāmai, 12 cilvēki gājuši bojā un 60 ievainoti

Indijas finanšu galvaspilsētā Mumbajā stiprā vētrā ir sabrukusi vides reklāma, izraisot 12 cilvēku nāvi un ievainojot vismaz 60, pirmdien paziņoja amatpersonas.

Lasiet arī

Pasaule Sandu paziņo par atkārtotu kandidēšanu uz Moldovas prezidenta amatu

Moldovas prezidente Maija Sandu svētdien paziņojusi, ka nākamgad paredzētajās vēlēšanās kandidēs uz otru pilnvaru termiņu.

Pasaule Moldovā notiek pašvaldību vēlēšanas; Krieviju apsūdz par iejaukšanos

Moldovā svētdien notiek pašvaldību vēlēšanas, pirms kurām Moldovas amatpersonas vainoja Krieviju par iejaukšanos nolūkā ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Pasaule Moldovas prezidente: Krievija pērk vēlētāju balsis

Krievija pērk Moldovā nedēļas nogalē gaidāmo pašvaldības vēlēšanu vēlētāju balsis, virzot naudu promaskaviskajām partijām, intervijā telekanālam "Jurnal TV" sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu.

Sabiedrība Latvija plāno atbalstīt Moldovu ar 50 000 eiro

Latvija no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plāno 50 000 eiro novirzīt Moldovai, tādējādi atbalstot Krievijas agresijas pret Ukrainu izraisītās enerģētiskās krīzes pārvarēšanu un Moldovas enerģētiskās noturības veicināšanu, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas ievietots Tiesību aktu portālā (TAP).