• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja Čehijā nedēļu pirms vēlēšanām: Pavels pārliecinoši apsteidz Babišu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 15:58, 24.01.2023


Pirms nedēļas nogalē gaidāmās Čehijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs atvaļinātais ģenerālis Petrs Pavels ievērojami apsteidz savu sāncensi - bijušo premjerministru Andreju Babišu, liecina pirmdien publicētie aptauju rezultāti.



Saskaņā ar aptauju, kuru laikā no 20. līdz 22.janvārim veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos", par Pavelu gatavojas balsot 58,8% čehu, kamēr atbalstu Babišam izteikuši 41,2% aptaujāto.

Savukārt saskaņā ar aptauju, kuru veicis uzņēmums MEDIANA, pavels var cerēt uz 57,9% balsu, kamēr Babišs - tikai uz 42,1%.

Pirmdiena bija pēdējā diena, kad saskaņā ar Čehijas likumiem drīkst publicēt aptauju rezultātus pirms vēlēšanu otrās kārtas.

Pavels, neatkarīgais kandidāts, kuram atbalstu paudusi valdošā centriski labējā koalīcija, demonstrējis nepārprotamu prorietumniecisku nostāju un atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Tikmēr Babišs cenšas vēlētājiem iegalvot, ka Pavels ir drauds mieram, bet sevi pasniegt kā kandidātu, kas čehus pasargās no kara.

Viņa kampaņas plakāti vēta: "Es neieraušu Čehiju karā" un "Esmu diplomāts, nevis karavīrs".

Pavels sava konkurenta apgalvojumus noraidījis kā bezjēdzīgus.

Tikmēr čehu mediji vēsta, ka vietnēs, kas izplata dažādas viltus ziņas un dezinformāciju, izvērsta plaša pret Pavelu vērstu vēstījumu kampaņa. Tiek arī izplatītas pret viņu vērstas e-pasta ķēdes vēstules.

Babišam, kurš vada lielāko apozīcijas partiju - paša dibināto populistisko "Neapmierināto pilsoņu akciju" (ANO) - atbalstu izteicis līdzšinējais prezidents Milošs Zemans, kas līdz Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā centās veidot ciešākas attiecības ar Maskavu un Pekinu..

Babišu atbalsta arī komunisti, kas joprojām ietur prokrievisku kursu.

Kā ziņots, televīzijas debašu laikā svētdienas vakarā ANO līderis paziņoja, ka nesūtītu čehu karavīrus palīgā Baltijas valstīm vai Polijai, ja krievi tām uzbruktu.

Viņa izteikumi izsauca tādu sašutuma vētru, ka jau pirmdien Babišam nācās taisnoties, mēģinot atteikties no saviem vārdiem.

Čehijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 13. un 14.janvārī, Pavels saņēma 35,34% balsu, bet par Babišu balsoja 35,04% vēlētāju.

Vēlēšanu otrā kārta paredzēta piektdien un sestdien.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Pasaule Indijā sākas parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas

Indijā piektdien sākās parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas, un ir gaidāms, ka pēc tām savu amatu saglabās premjerministrs Narendra Modi.

Pasaule Nīderlandes premjers gatavs Ukrainas vajadzībām pirkt «Patriot» no citām valstīm

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piedāvājis iegādāties no sabiedrotajiem pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai tās pēc tam nodotu Ukrainai, vēsta laikraksts "The Guardian".

Pasaule Polijas prezidents Duda neformāli ticies ar Trampu Ņujorkā

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdienas vakarā Ņujorkā "privātā vizītē" tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.

Sabiedrība Smiltenes novada iedzīvotāji var ietaupīt uz tipveida projektiem (+VIDEO)

Tie ir izstrādāti tā, lai būtu ērti pielāgojami jebkurai atrašanās vietai.

Interesanti fakti Lesbiešu pārim neizdodas panākt laulības ierakstīšanu Fizisko personu reģistrā

Pirmās instances tiesa ir noraidījusi kāda lesbiešu pāra prasību atcelt Latvijā pieņemto lēmumu, ar kuru pārim atteikts Latvijas Fizisko personu reģistrā fiksēt ziņas par Dānijā noslēgtu laulību, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Kā izvēlēties piemērotu jaunu mājokli, konsultē eksperte (+VIDEO)

Ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus.