• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Itālijas parlamenta vēlēšanās uzvarējuši galēji labējie spēki, liecina aptaujas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:40, 26.09.2022


Itālijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās svētdien uzvarējusi labējo spēku alianse ar Džordžas Meloni vadīto nacionālkonservatīvo partiju "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") priekšgalā, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti.



Aptauju rezultāti liecina, ka "Fratelli d'Italia" partneri - Mateo Salvīni vadītā nacionālkonservatīvā "Līga" un Silvio Berluskoni vadītā konservatīvā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") - iegūs mazāk deputātu mandātu nekā līdzšinējā parlamenta sasaukumā, tomēr labējam blokam kopumā varētu pietikt balstu vairākuma iegūšanai.

Raidsabiedrības "La7" publiskotie nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti liecina, ka labējo bloks, kuram jau pirms vēlēšanām tika prognozēta uzvara, ir saņēmis 42,8% balsu, kas Itālijas vēlēšanu sistēmas īpatnību dēļ ļautu iegūt vairākumu parlamentā.

"La7" aplēses liecina, ka no 200 parlamenta augšnama Senāta deputātu vietām labējie iegūs 105-125 mandātus, bet raidsabiedrības "Rai" aplēses liecina, ka tas iegūs 114-126 mandātus.

Kreisās un centriskās partijas vēlēšanās nestartēja vienotā frontē pret labējo bloku. Kā liecina "La7" aplēses, bijušā premjera Enriko Letas vadītā Demokrātiskā partija (PD) kopā ar kreisajām partijām un zaļajiem Senātā iegūs tikai 35-50 mandātus.

Savukārt populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kas izraisīja līdzšinējās bezpartejiskā premjera Mario Dragi vadītās nacionālās vienotības valdības krišanu un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, varētu saņemt 21-25 mandātus un Centra alianse - 9-11 mandātus.

Senāta vēlēšanu biļeteni tiek skaitīti pirmie.

Oficiālo vēlēšanu rezultātu paziņošana gaidāma pirmdien.

Meloni, kura varētu kļūt par Itālijas vēsturē pirmo sievieti valdības vadītāja amatā, pirmdienas rītā runāja par "lepnuma nakti" un "Itālija ir ievēlējusi mūs".

2012.gadā dibinātā "Fratelli d'Italia" nereti tiek raksturota kā neofašistu partija, jo tā ir viena no fašistiskā līdera Beniti Musolīni līdzgaitnieku pēc Otrā pasaules kara izveidotās Itālijas Sociālās kustības (MSI) pēctecēm. Meloni atzīst partijas saknes un nav skaidri nosodījusi fašismu.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2018.gadā tā saņēma tikai 4% atbalsta, tomēr pēdējā laikā iemantoja vēlētāju uzticību, kā vienīgais vērā ņemamais opozīcijas spēks Mario Dragi vadītajai daudzpartiju valdības koalīcijai.

Savukārt sociāldemokrāti atzina zaudējumu un paziņoja, ka strādās parlamenta opozīcijā.

Eiropas Savienības trešās lielākās valsts Itālijas politikā pēdējos gados bijis daudz satricinājumu, tādēļ tiek gaidīts, ka līdz jaunā parlamenta sasaukuma pirmajai sesijai un jaunas valdības izveidei paies vairākas nedēļas.

Līdz jaunas valdības izveidošanai darbu turpinās Dragi vadītā pagaidu valdība.

Svētdien tiek vēlēts gan parlamenta apakšnams Deputātu palāta, gan augšnams Senāts. Atbilstoši 2020.gadā referendumā pieņemtajiem konstitūcijas grozījumiem, sākot no jaunā parlamenta sasaukuma, deputātu skaits apakšpalātā samazināts no līdzšinējiem 630 līdz 400, bet augšpalātā - no līdzšinējiem 315 līdz 200.

Abu parlamenta palātu pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Balsstiesības ir 51,5 miljoniem Itālijas pilsoņu. Itālijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka savu izvēli izdarījuši 64% balsstiesīgo, kas ir mazāk nekā iepriekš 2018.gadā reģistrētā visu laiku zemākā vēlētāju aktivitāte 73%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Eksperts: Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi

Turpmākajos gados Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi un tām būs nepieciešams apjomīgs NATO sabiedroto atbalsts, trešdien Valsts kancelejas organizētajā diskusijā "Latvijas 20 gadi NATO un ES" uzsvēra Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Pasaule ISW: Lukašenko grauj Kremļa naratīvu par Piemaskavas teroraktu

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, paziņojot, ka teroraktu Piemaskavā sarīkojušie uzbrucēji sākotnēji bēguši uz Baltkrieviju, tiešā formā grauj Kremļa naratīvu par Ukrainas līdzdalību, norāda ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Akumulatora vai benzīna zāles trimmeris, kuru izvēlēties?

Zāles trimmeris ir neaizstājams palīgs ikvienā dārzā, nodrošinot tīru un koptu zāliena izskatu. Mūsdienu tirgū pieejamie zāles trimmeri iedalās divās galvenajās kategorijās – akumulatora un benzīna trimmeri. Katram no tiem ir savi plusi un mīnusi, kas var ietekmēt lietotāja izvēli. Tie atšķiras ar jaudu, izmantošanas ērtumu un piemērotību dažādiem darba apstākļiem.

Pasaule ANO:Krievijas karavīri pēdējā laikā varētu būt nogalinājuši 32 ukraiņu gūstekņus

ANO Cilvēktiesību komisāra birojs ir ieguvis pierādījumus, ka Krievijas karavīri no 2023.gada decembra līdz 2024.gada februārim varētu būt nogalinājuši vismaz 32 Ukrainas karagūstekņus.

Lasiet arī

Sabiedrība Politologs: Kariņa lidojumu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija

Bijušā Ministru prezidenta, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) avioreisu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija, taču tam vajadzēja notikt jau laicīgi, un tādā gadījumā "Jaunā vienotība" (JV) tagad būtu daudz labākā pozīcijā, intervijā Latvijas Radio sacīja politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Sabiedrība Makrons vēlas jaunu un atbildīgāku ES un «Mercosur» tirdzniecības vienošanos

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien vizītē Brazīlijā noraidījis plānoto brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas ekonomisko aliansi "Mercosur" tā pašreizējā formā.

Sabiedrība Līdz ar vasarīgu siltumu Lieldienās iespējams pērkona negaiss

Atbilstoši pašreizējām prognozēm gan Pirmajās, gan Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā sasniegs +20 grādus un vietām dārdēs pērkons.

Sabiedrība Plānota Siliņas un Kariņa tikšanās par lidojumu skandālu

Šodien plānota Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) tikšanās ar bijušo premjeru, pašreizējo ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV) par situāciju saistībā ar privāto avioreisu skandālu.