Bloomberg secina, ka Krievija nonākusi tehniskā defolta stāvoklī

Pasaule
LETA 14:30, 27.06.2022 0

Krievija nonākusi tehniskā defolta stāvoklī, jo nav spējusi izpildīt ārējā parāda saistības apmēram 100 miljonu ASV dolāru (95 miljoni eiro) apmērā, vēsta lietišķo ziņu aģentūra "Bloomberg".

 
Foto: AP-LETA-Scanpix

Krievijai šī summa bija jāsamaksā pirms mēneša, tomēr līdz pirmdienai spēkā bija atvieglojuma periods eiroobligāciju dzēšanai.

"Bloomberg" norāda, ka Krievijas nonākšana tehniskā defoltā ir "kulminācija arvien stingrākām Rietumu sankcijām, kuru dēļ slēgts ceļš maksājumiem ārvalstu kreditoriem". Krievija savas ārējās parādsaistības nav spējusi izpildīt pirmo reizi kopš 1918.gada.

Kā norāda "Bloomberg", "tā ir drūma pazīme, ka valsts nonāk ekonomiskā, finanšu un politiskā izolācijā", jo Krievijas centrālās bankas rezerves ir iesaldētas, bet lielākās bankas ir atslēgtas no pasaules finanšu sistēmas.

Vienlaikus "Bloomberg" uzsver, ka pagaidām Krievijas defolts ir galvenokārt simbolisks un valsts iedzīvotājus būtiski neietekmēs. Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs paziņojis, ka termina "defolts" izmantošana šajā situācijā esot farss.

22.jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par pagaidu kārtību valsts parāda norēķiniem. Tas noteic ka Krievijas valsts obligāciju saistības ārvalstu valūtā vienpusēji var konvertēt rubļos.

Krievijas valsts eiroobligāciju turētājiem tiks atvērts īpašs konts, kurā ieskaitīs līdzekļus rubļos, kas saskaņā ar Krievijas centrālās bankas kursu atbilst parāda summai. Parāda samaksa tiks uzskatīta par "pareizi izpildītu" neatkarīgo no maksājumu saņēmēju nostājas.

Krievijai grūtības samaksāt valsts parādu radušās pēc tam, kad Rietumvalstis kopš atkārtotā Krievijas iebrukuma Ukrainā ir iesaldējušas lielu daļu Krievijas starptautisko rezervju.

Kādu laiku pēc kara sākuma 24.februārī ASV Finanšu ministrija ļāva Krievijai no rezervēm apkalpot savu ārējo parādu, bet drīz arī šī iespēja tika aizliegta. Krievijas finanšu ministrs uzstāja, ka valsts tiek grūsta defoltā, tomēr viņš arī paudis pārliecību, ka tehniskais defolts "nekādi neietekmēs ekonomiku" un valstij pietiek valūtas un resursu valsts parāda samaksai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākija piešķīrusi aizsardzību Krievijas propagandas tīkla vadītājam

Slovākija piešķīrusi aizsardzību prokremliski noskaņotajam Ukrainas politiķim Artjomam Marčevskim, kuram Čehija piemērojusi sankcijas par Krievijas propagandas tīkla vadīšanu un anulēs uzturēšanās atļauju, otrdien ziņoja Čehijas laikraksts "Denik N".

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Lasiet arī

Sabiedrība LIZDA ar Siliņu pārrunās pedagogu streika vienošanās izpildi

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) šodien plkst.13 tiksies ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV), lai pārrunātu pedagogu streika vienošanās izpildi, aģentūru LETA informēja LIZDA.

Kultūra Vāc parakstus par liegumu publiskos pasākumos saīsināt Latvijas valsts himnu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā publiskos pasākumos.

Pasaule Krievijā no 1.maija lozungiem pazudis vārds «miers»

Krievijā oficiālajos Darba svētku pasākumos trešdien gandrīz vairs nav izmantots vārds "miers", kas vairākas desmitgades bijis 1.maija svētku pazīstamākā lozunga "Miers. Darbs. Maijs" daļa, novērojuši vietējie mediji un "Telegram" kanāli.

Pasaule Kolumbija pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu

Kolumbijas prezidents Gustavo Petro trešdien pavēstīja, ka viņa valsts pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu tās valdības, kā sacīja prezidents, īstenotās genocīda politikas dēļ.