"Mūsu planēta deg!" Eksperts nāk klajā ar skaļiem vārdiem

Pasaule
LETA 16:50, 14.12.2019 2

Madridē notiekošā ANO klimata konference, kurai būtu bijis jābeidzas jau piektdien, ievilkusies garumā, dalībniekiem joprojām nespējot atrast kopīgu valodu.

 

Konferences vienošanās projekts, ko izstrādājusi Čīle, izrādījies nepieņemams diplomātiem gan no pasaules bagātākajām, gan nabadzīgākajām, gan attīstības valstīm, lai gan katram no viņiem tam ir savi iemesli.

No Madrides konferences dalībniekiem tiek gaidīts nepārprotams apliecinājums, ka valstu valdības ir gatavas divkāršot pūliņus, kas vērsti uz klimata krīzes pārvarēšanu. Uz to norāda gan nopietnie zinātnieku brīdinājumi, gan reālo klimata pārmaiņu izraisītā postošu laikapstākļu pastiprināšanās, gan zviedru klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas iedvesmotā skolēnu protestu kustība "Piektdienas nākotnei". Taču 12 dienas ilgušās sarunas nav pietuvojušās mērķim.

"Man vēl nekad nav nācies pieredzēt tādu neatbilstību starp to, ko pieprasa zinātnieki un pasaules sabiedrība, no vienas puses, un to, kas veidojas šajās klimata sarunās, no otras puses," atzinis Vašingtonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Satraukto zinātnieku apvienība" stratēģijas un politikas direktors Aldens Meiers, kas piedalījies klimata sarunās jau kopš 1991.gada.

Madrides konferencē apspriesta Parīzes klimata vienošanās prasību īstenošana, un tajā piedalās valstis, kas parakstījušas ANO vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām.

Sarunu dalībnieki nespēj vienoties arī par to, vai vērienīgāki mērķi klimata jomā 2030.gadam jānosprauž jau šogad, jo saskaņā ar Parīzes vienošanos tie jānoformulē tikai nākamgad.

Pēc Meiera teiktā, konferences vienošanās projekts neatspoguļo zinātnieku nopietnos brīdinājumus, ka siltumnīcefekta gāzu izmeši nevilcinoties un krasi jāsamazina, lai panāktu, ka globālā sasilšana līdz gadsimta beigām nepārsniedz 1,5 grādus pēc Celsija.

"Mūsu planēta deg, un, jo ilgāk vilcināmies, jo grūtāk būs sasniegt logu, pa kuru varam izglābties," viņš brīdinājis.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (2)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Londonas džentlmeņu klubs balsos par sieviešu uzņemšanu

Viens no Londonas senākajiem džentlmeņu klubiem otrdien balsos par sieviešu uzņemšanu klubā, lai gan tā biedru starpā ir asas viedokļu atšķirības.

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Pasaule Ukrainā atklāts Krievijas aģentu tīkls, kas plānoja Zelenska slepkavību

Ukrainā atklāts Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu tīkls, kas plānoja nogalināt prezidentu Volodimiru Zelenski un citus valsts augstākās militārās un politiskās vadības pārstāvjus, otrdien paziņoja Ukrainas Drošības dienests (SBU).

Pasaule Ķīnā uzbrukumā slimnīcai ievainoti un nogalināti vairāk nekā desmit cilvēku

Ķīnas dienvidrietumos uzbrukumā slimnīcai otrdien nogalināti vai ievainoti vairāk nekā desmit cilvēku, vēsta valsts plašsaziņas līdzekļi, neprecizējot uzbrukuma raksturu.

Lasiet arī

Sabiedrība VDD: Krievijas specdienesti Latvijas valstspiederīgos vervē Telegramā

Krievijas specdienesti aizvien biežāk Latvijas valstspiederīgos kaitniecisku darbību veikšanai Latvijā vervē saziņas platformā "Telegram", atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Kriminālziņas Aizturēts vīrietis, kurš Brīvības pieminekļa pakājē izspārdīja ziedus

30.aprīļa vakarā Rīgas pašvaldības policijas darbinieki pilsētas videonovērošanas kamerās konstatēja, ka Brīvības pieminekļa pakājē kāda persona agresīvi spārda ziedus un pēc izdarītā nozieguma pamet notikuma vietu.

Veselība Kā viedie pulksteņi palīdz Latvijas māmiņām: miega eksperta padoms (+VIDEO)

“Ja aizmigšana paņem laiku līdz 30 minūtēm, no rīta jūties mundrs un ir enerģijai visai dienai".

Pasaule Eiropa aizliegs Krievijas finansējumu politiskajām partijām un fondiem

Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakete, kas būs vērsta pret Krieviju, aizliegs Krievijas finansējumu "Eiropas politiskajām partijām un Eiropas politiskajiem fondiem", "nevalstiskajām organizācijām" un "mediju pakalpojumu sniedzējiem", liecina sankciju projekts, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā.