Nesaskata likuma pārkāpumus LTV «Kultūršoka» vēstulē režisoram Hermanim

Kultūra
LETA 14:37, 20.10.2024 0

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nesaskata Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma pārkāpumus Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" vēstulē Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskajam vadītājam Alvim Hermanim, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

 
Foto: LETA

Ombuds 23.septembrī saņēma iesniegumu, kurā bija vērsta uzmanība izteikumiem par "divkopienu valsti" sabiedrisko mediju portālā "Lsm.lv" publicētajā LTV raidījuma "Kultūršoks" veidotāju atklātajā vēstulē Hermanim. Iesniedzējs lūdzis ombudu sniegt vērtējumu, vai šie izteikumi nav konkrētā likuma pārkāpums.

Ombuds, veicot izvērtējumu, konstatēja, ka vēstules publicēšanas faktā "Lsm.lv" nav saskatāms likuma pārkāpums. Proti, vēstules publikācija viedokļu sadaļā nav pretrunā ar sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu vispārējo stratēģisko mērķi stiprināt Latvijas demokrātisko iekārtu, vārda brīvību un Latvijas iedzīvotāju sajūtu, ka viņi ir piederīgi Latvijai, kopt latviešu valodu un nacionālo kultūru saskaņā ar Satversmi, šo likumu un citiem likumiem.

Ombuds atzīmē, ka "Kultūršoka" veidotāju vēstules saturā lietotais apzīmējums "divkopienu valsts" netiek lietots ar nodomu apstrīdēt Satversmē noteikto, vēstulē nav konstatējami aicinājumi vērsties pret valsts konstitucionālajiem pamatiem.

Tāpat ombuds uzsver, ka vēstules saturs nerada citu cilvēku tiesību, demokrātiskās valsts iekārtas, sabiedrības drošības, labklājības vai tikumības tiesību apdraudējumu, tas atspoguļo vēstules autoru viedokli, ka ir nepieciešams uzklausīt un veidot dialogu arī ar to sabiedrības grupu, kura savstarpējā saziņā lieto krievu valodu. Līdz ar to ombuds neatzīst šo apzīmējumu šajā kontekstā par antikonstitucionālu apgalvojumu. Ja iesniedzējam ir pretējs uzskats, tad ar to ir nepieciešams vērsties atbildīgajās tiesībsargājošās iestādēs, pauž Apsalons.

Ņemot vērā, ka ombuds vēstules kontekstā neatzīst "divkopienu valsts" apzīmējumu par antikonstitucionālu apgalvojumu, viņš nav reaģējis un neplāno vērsties pret LTV un vēstules autoriem.

Tāpat ombuds nesaskata vēstules tekstā centienus reducēt latviešu nāciju kā tiesībpolitiska subjekta statusu uz etnosocioloģiskas kopienas līmeni. Atzīstot dažādu etnisko un nacionālo kopienu pastāvēšanu un konsolidēšanos vienotā Latvijas tautā, netiek apstrīdēta latviešu nācijas ekskluzīvā loma Latvijā kā nacionālā valstī, norāda Apsalons.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Latviešu kokle ir 21. gadsimta mūzikas instruments (+VIDEO)

"Tas ir tāds mazliet kosmisks ceļojums, kurā iekāp ar aizvērtām acīm".

Kultūra Liepāja 400 gadu jubileju svinēs ar pasākumu programmu visa gada garumā

Liepāja nākamgad svinēs 400 gadu jubileju, un visa gada garumā pilsētā norisināsies svētku pasākumi, kas apvienos kultūru, sportu, mākslu, uzņēmējdarbību un citas nozares ar dažādām iedzīvotāju iesaistes aktivitātēm.

Kultūra Smieklīga latviešu multene par runājošām sēnēm virzās pa festivāliem (+VIDEO)

Šī ir režisora un scenārija autora Ēvalda Lāča izlolota filma.

Kultūra Grupas «One Direction» bijušais dalībnieks Liams Peins gājis bojā 31 gada vecumā

Bijušais britu un īru puišu popmūzikas grupas "One Direction" dalībnieks Liams Peins trešdien gāja bojā 31 gada vecumā, nokrītot no trešā stāva kādā Buenosairesas viesnīcā, paziņoja Argentīnas policija un ātrās palīdzības dienests.

Lasiet arī

Sabiedrība LTV atceļ plānotās EP priekšvēlēšanu debates krievu valodā

Latvijas Televīzijas (LTV) galvenā redaktore Sigita Roķe, konsultējoties ar LTV Redakcionālo padomi, nolēmusi atcelt Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu debates krievu valodā, informēja LTV.

Sabiedrība Priede: Mediju politikas pamatnostādnes ir tikai starta signāls

Kultūras ministrijas izstrādātās Latvijas mediju politikas pamatnostādnes 2024.-2027.gadam ir tikai starta signāls, jo par reālajām iespējām īstenot dokumentā definētos mērķus varēs spriest tad, kad būs redzams īstenošanas plāns, aģentūrai LETA pauda VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) valdes priekšsēdētājs Ivars Priede.

Sabiedrība LaIPA vēršas pret LTV par zaudējumu piedziņu saistībā ar mūzikas izmantojumu

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir vērusies tiesā, lai no Latvijas Televīzijas (LTV) piedzītu zaudējumus, kas, organizācijas ieskatā, tai nodarīti ar, iespējams, lielāku mūzikas izmantojumu programmās nekā paredzēts saistībās, informē LaIPA pārstāve Laila Bēķe.

Ekonomika LTV piedāvā iegūt Pasaules čempionātu hokejā spēļu pārraides apakšlicenci

Latvijas Televīzija (LTV) izsludinājusi pieteikšanos konkursam par tiesībām iegūt 2024. un 2025.gada Pasaules čempionātu hokejā (PČH) spēļu pārraides apakšlicenci, aģentūra LETA noskaidroja LTV.