• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas mākslinieki par 90 000 eiro būvēs «aizsardzības ainavu» Venēcijā

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 07:49, 13.10.2024


"Tā ir atgādinoša, aktuāla un domāt aicinoša".


Latvija ar nacionālo paviljonu nākamgad jau vienpadsmito reizi būs pārstāvēta Venēcijas arhitektūras biennālē.

Kultūras ministrijā norisinājās devīžu atšifrējumu atvēršanas sanāksme metu konkursam par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 19. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2025.gadā. Žūrijas visaugstāko vērtējumu ieguvis mets MIL 02 ar devīzi "30 km aizsardzības ainava".

Metu īstenojuši dizainere un pētniece Liene Jākobsone, arhitekts Mantens Devrīnts, Solvita Kārkliņa, Zane Saulīte-Zvaigzne un arhitekti Marija Katrīna Dambe un Florians Betats (Florian Betat).

"Militārā tēma ir aktuāla realitāte, ar ko īpaši saskaramies pēdējo gadu laikā. Meta autori piedāvā trāpīgu koncepciju, labi un aizraujoši izklāstītu, viegli uztveramu plašam biennāles apmeklētāju lokam. Tā ir atgādinoša, aktuāla un domāt aicinoša. Starptautiskā sabiedrība uzskatāmā veidā kartē varēs ieraudzīt, cik plaša ir pierobežas zona mūsu valstī un cik gara ir Eiropas Savienības austrumu robeža. Norisinās karš, un šai realitātei nevajadzētu uzgriezt muguru, bet, iespējams, meklēt inteliģentus risinājumus un veidus, kā par to runāt, veicinot sabiedrības izpratni. Aizsardzības jomai tiek virzīti lieli resursi, un jājautā, vai arhitekti un dizaineri tiek pietiekami iesaistīti šajos procesos, un vai te nav rodams iespēju potenciāls labākiem risinājumiem? Ekspozīciju būs iespējams izmantot vairākkārtēji sabiedrības informēšanas un izglītošanas mērķiem. Tāpat ieraugāms potenciāls arhitektūrai, telpiskai plānošanai un dizainam pavērt plašākas sadarbības iespējas ar militāro industriju," atzinumā pauž konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs, arhitekts, Nacionālās arhitektūras padomes priekšsēdētājs Gatis Didrihsons.

Atbilstoši iepirkuma procedūrai konkursa pirmo triju vietu ieguvējiem būs jāiesniedz dokumenti, kas apliecina viņu kvalifikāciju, pēc tam augstākā vērtējuma ieguvējs tiks uzaicināts uz sarunu procedūru, lai noslēgtu iepirkuma līgumu par ekspozīcijas īstenošanu.

Metu konkursa godalgu fonds ir 4 000 eiro (neieskaitot PVN): metu konkursa 1.vietas ieguvējs saņems 2 000 eiro, savukārt 2. un 3.vietas ieguvēji katrs - 1 000 eiro. Kopējā iepirkuma līgumcena par Latvijas paviljona realizāciju nevar pārsniegt 90 000,00 eiro (bez PVN). Papildu projekta īstenošanas izmaksām KM sedz arī telpu nomas izdevumus Arsenālā, paredzot tam atsevišķu finansējumu. Latvijas ekspozīciju ir paredzēts īstenot Venēcijā vēsturiskajās Arsenāla Artigleria telpās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra «Sotheby's» izsolīs humanoīda robota darinātu portretu

Izsoļu nams "Sotheby's" novembrī Londonā izsolīs angļu matemātiķa Alana Tjūringa portretu, kuru darinājis humanoīds robots.

Kultūra Latviešu reperi ierakstījuši satriecošu albumu (+VIDEO)

Dziesmai iznākusi arī video versija, kas ļaus Singapūras Satīna dalībniekus iepazīt pavism jaunos tēlos.

Kultūra Kultūras mantojuma sarakstā iekļauta jostu un zvejas tīklu darināšana

Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauta latviešu tradicionālo jostu un zvejas tīklu darināšana, informē Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Lasiet arī

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un sausa

Piektdien būs lielākoties saulains laiks un lietus nav gaidāms, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pasaule Izraēla aicina evakuēties no Libānas austrumiem un dienvidiem

Izraēlas armija ceturtdien aicinājuši evakuēties Libānas iedzīvotājus no kaujinieku grupējuma "Hizbollah" kontrolētās teritorijas valsts austrumu un dienvidu reģionos, brīdinot, ka Izraēlas spēki atkal vērsīsies pret šīm teritorijām.

Pasaule Lielbritānija tur aizdomās Krieviju par spridzekļa ievietošanu lidmašīnā

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.