Rīdzinieki redzēs unikālu cirku no Zviedrijas (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 16:12, 03.10.2024 0

Jaunie mākslinieki stāsta par savu pieredzi un savām izjūtām, kurus pārdzīvoja personiskās emigrācijas laikā.

 

5.oktobrī VEF kvartālā (Ūnijas ielā 8 K-1) notiks unikālā Upsala-Circus izrāde. Tas ir projekts, kas apvieno izglītojošus un kultūras pasākumus, maina pilsētas vidi un īsteno aktuālas sociālās programmas. Šajā dienā skatītāji redzēs izrādi "Čemodāni" - īsu cirka noveļu apkopojumu, kuru galvenais temats ir emigrācija. Jaunie mākslinieki stāsta par savu pieredzi un savām izjūtām, kurus pārdzīvoja personiskās emigrācijas laikā - tās iemesls bija karš. Izmantojot dažādus cirka žanrus - gaisa akrobātiku, kontaktžonglēšanu, diablo-, kā arī mūsdienu dejas, viņi veidos tēlus par pēdējiem diviem dzīves gadiem, uzdodot sev galveno jautājumu: "Ko es atradīšu savā čemodānā un vai tas palīdzēs turpināt ceļu jaunajā pasaulē vai arī liks sastingt gaidot turpmāko?" Čemodāns ir mūsu laiku simbols. Bet pēdējos divos gadus, kurus raksturo satricinājumu un pārcelšanās, šis simbols ir ieguvis jaunu nozīmi.

Visi izrādes "Čemodāni" aktieri ir profesionāli cirka mākslinieki, kuri jau vairāk nekā sešus gadus piedalās Upsala-Circus izrādēs. Upsala-Circus izrādes vairākkārtīgi ir piedalījušās un saņēmušas teātra un cirka prēmijas. Izrādes mūziku, kas papildina un pastiprina triku radīto efektu, ir radījis jaunais komponists Daniils Karankevičs.

Upsala-Circus ir neatkarīgs izglītības un kultūras projekts, kas apvieno cilvēkus. Upsala-Circus ir mūsdienu cirks, kas apvieno akrobātiku, žonglēšanu, laikmetīgā cirka, ielas kultūras, pārkūra un breikdansa elementus. Kopš 2022.gada pamattrupas darbības vieta ir Vācijas pilsēta Caica.

Trīs gadu laikā cirka komanda ir noorganizējusi festivālu Rebels for peace, uzvedusi trīs jaunas profesionālās trupas izrādes, kopā ar pilsētas skolām īstenojusi projektu "45 minūtes". Cirkā regulāri darbojas aptuveni 100 bērnu un pusaudžu, kas ir emigrējuši no dažādām valstīm, kā arī bērni no sociālā riska grupām. Ar cirka pedagoģiju šeit tiek mēģināts piedāvāt bērniem telpu radošām izpausmēm. Te ikviens pusaudzis var īstenot savu vēlmi riskēt, taču izdarīt to drošā veidā, mācoties akrobātiku, žonglēšanu, pantomīmu, aktiermākslu. Upsala-Circus darbības Eiropā mērķis ir veidot noturīgu kopienu, kurā piedalās gan cilvēki, kas šeit ir dzīvojuši vienmēr, dzīvo jau ilgi, gan tie, kas ir pārcēlušies pavisam nesen.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Paziņoti Liepājas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas vēstneši

Lai stiprinātu Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, nodibinājums "Liepāja 2027" sestdien atklāja programmu "Liepāja 2027 vēstneši", par oficiālajiem pasākuma vēstnešiem pasludinot māksliniekus, uzņēmējus, kultūrvietu vadītājus un citas personas.

Kultūra 90 gadus vecā meistara Selecka jaunā filma ir starptautiski atzīta (+VIDEO)

""Pieaugšana. Turpinājums" ir par laiku - varbūt pat mazāk par tagadni kā par nākotni.

Kultūra Par Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāju ievēlēta kultūras ministre

Par Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāju piektdien ievēlēta kultūras ministre Agnese Lāce (P), informēja Latvijas Nacionālā kultūras centrā (LNKC).

Kultūra Aija Andrejeva savai lielajai jubilejai izvēlējās Liepāju (+VIDEO)

"Vēlos, lai dziesma kalpo kā iedvesma, iedrošinājums un atgādinājums".

Lasiet arī