• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ventspilī atceras izcilus rakstniekus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 10:15, 07.09.2024


Daudz uzzināt un gūt ieskatu daiļradē varēs Vēstures otrdienā.


Muzejs piedāvā apskatīt rakstnieka Herberta Dorbes dzīvi un daiļradi.

10.septembrī H.Dorbes muzejs aicina uz "Vēstures otrdienu", kas būs veltīta dzejnieces Janas Mores dzīvei un daiļradei. 30.augustā viņai būtu apritējuši 85 gadi.

Jana More (1939-2014) ir piecu dzejoļu krājumu pieaugušajiem un vienas grāmatas bērniem autore. J.Mores dzejas konsultante bija dzejniece Mirdza Ķempe. H. Dorbes muzejā glabājas M. Ķempes vēstules J.Morei. Tajās - ieteikumi, kā izteikt domas dzejas formā, ar kādu latviešu autoru un pasaules klasiķu darbiem iepazīties. Vēstules nereti M. Ķempe parakstīja asprātīgi: konul -tante.

Ķempe ciemojās Ventspilī Liepājas ielas 13. namā pie Moru ģimenes - Janas un viņas vecākiem. Bieži J.Mores un M.Ķempes sabiedrībā uzturējās jaunais komponists un Ventspils Mūzikas skolas pasniedzējs Kārlis Tenne.

J. Mores pirmā publikācija - 1959.gadā žurnālā "Liesma" dzejolis "Runča rudens". To izlasa padomju armijā dienošais liepājnieks Jānis Mihelsons. Ar redakcijas palīdzību viņš uzzina jaunās autores adresi, seko sarakste un drīz vien izveidojās Janas un Jāņa Mihelsonu ģimene.

1991.gadā J.More uzņemta Latvijas Rakstnieku savienībā. Par viņas darbiem literatūrzinātniece Inguna Sekste rakstījusi: "Janas Mores dzejas tematika saistīta ar dzimto Ventspili un jūru. Dominējošā stila iezīmes - piejūras pilsētas kolorīta reālistisks zīmējums, drastiskums un romantiska pacilātība".

J. More bija biežs viesis Dorbes ģimenes mājā. Viņa ciemojās pie rakstnieka gan viena gan kopā ar savu ģimeni - abiem dēlēniem un vīru. Par to liecina ieraksti Dorbes viesu grāmatās.

Par J.Mores dzīvi uzzināt un gūt ieskatu viņas daiļradē varēs Vēstures otrdienā, 10.septembrī, pl. 17.30 rakstnieka Herberta Dorbes muzejā.

H. Dorbes memoriālais muzejs atklāts 1989. gada 19. maijā kā piemiņas zīme Ventspils rakstniekam Herbertam Dorbem (1894–1983), kurš bija aizrautīgs sava novada vēstures pētnieks. Mājas nosaukumu Senču putekļi devusi rakstnieka savāktā etnogrāfisko priekšmetu kolekcija, kuru 1970. gadā rakstnieks dāvināja Ventspils muzejam. Mājas būvniecību, tās nosaukuma rašanos un dārza ierīkošanu H. Dorbe aprakstījis grāmatā "Savu bēniņu direktors".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Ekonomika Apturēta Meroni pārvaldītā Latvijas naftas tranzīta saimnieciskā darbība

Apturēta Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētā uzņēmuma AS "Latvijas naftas tranzīts" saimnieciskā darbība, liecina informācija "Firmas.lv".

Sabiedrība Ventspils Digitālais centrs veic ģimenes izglītojošus pasākumus (+VIDEO)

aunu zināšanu apguve notiks radošā un aktīvā veidā.

Ekonomika Ventspilī izbūvēs 60 jaunus zemas īres dzīvokļus

Lai risinātu mājokļu pieejamības jautājumu Ventspilī, PSIA "Ventspils nekustamie īpašumi" izsludinājuši atklātu konkursu par zemas īres mājokļa būvniecību Saules ielā 122, informēja PSIA "Ventspils nekustamie īpašumi".

Sabiedrība Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.