• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šodien atzīmēs LNB 105.dzimšanas dienu

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 06:29, 01.09.2024


Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) šodien no plkst.11 atzīmēs bibliotēkas 105.dzimšanas dienu un Gaismas pils ēkas 10 gadu jubileju.


Foto: LETA

Mūsdienās no veikalos nopērkamiem 27 bērnu žurnāliem latviešu valodā tikai astoņi tiek veidoti Latvijā - ar oriģinālu vietējo saturu, izglītojot bērnus par kultūru, vēsturi, Latvijas dabu un cilvēkiem, norāda LNB. Pasākumā no plkst.11 līdz 12.30 būs iespēja iepazīties ar sešiem no astoņiem žurnāliem bērniem.

Žurnāla "Pūcīte" galvenā redaktore, dzejniece Ērika Bērziņa aicinās bērnus veidot pašiem savu žurnālu, risināt uzdevumus un arī sacerēt kādu dzejoli. Ar žurnāla "Ucipuci" redaktori, rakstnieci Zani Zustu kopā varēs izgatavot savu Ucipuci papīra lellīti. Žurnāla "Lielais Detektīvs" komanda piedāvās atrisināt kādu piņķerīgu izmeklēšanas lietu, bet "Baltais Valis" piedalīties eksperimentā. Savukārt žurnāli "Avene" un "Avenīte" aicinās ienirt meiteņu pasaulē.

Ģimenes ar bērniem un ikviens fizikas entuziasts aicināts iepazīties ar jaunizveidoto "Cern" portālu, lai atklātu brīnumaino elementārdaļiņu fizikas pasauli. Pasākumā būs iespēja noklausīties fizikas eksperta lekciju par Eiropas Kodolpētniecības centru "Cern", kā arī uzzināt, ko zinātnieki ir atklājuši par mūsu visuma izcelsmi, pētot elementārdaļiņas. Ģimenes ar bērniem tiks aicinātas uz ekskursiju portālā gida pavadībā. Pasākums notiks no plkst.12. līdz 14.

Plkst.12 notiks saruna par ilgo LNB jaunās ēkas tapšanas ceļu no 1989.gada līdz 2014.gadam - tiks akcentēta LNB ēkas vērtības un nozīme Eiropas, Baltijas, Latvijas un Rīgas kontekstā, atgādinot, ka 2025.gadā tiks atzīmēta LNB ēkas autora arhitekta Gunāra Birkerta simtgade.

Sarunā piedalīsies LNB direktors Andris Vilks, LNB izpilddirektore Dzintra Mukāne, arhitekte Nita Apsīte, arhitekts Mārcis Mežulis, publicists un kontemplācijas skolotājs Ilmārs Latkovskis. Sarunu vada LNB padomnieks arhitektūras un kultūrpolitikas jautājumos Jānis Dripe.

LNB M stāva ātrija galerijā tiks atklāta jau trešā Birkertam veltītā kamerizstāde. Tāpat praktiskajā darbnīcā dalībniekiem būs iespējas radīt savas muzikālās kasešu cilpas ar atkārtojošu un ritmisku melodiju, izmantojot darbnīcā pieejamās kasetes. Pieteikšanās darbnīcām, aizpildot anketu.

Plkst.15 plānota diskusija "(Ne)ērto nesēju atdzimšana". Diskusijā meklēs atbildes uz jautājumiem, vai atgriešanās pie klasiskiem ierakstu formātiem - kasetēm un platēm - ir sentiments par aizgājušo laiku, estētiska izvēle vai analogās skaņas uzvara pār digitālo, un kā mainījusies mūzikas izdevniecība, kad mūzikas ieraksti ērti straumējami telefonos un pieejami acumirklīgi.

Diskusijā piedalīsies klarnetists, nacionālās ierakstu kompānijas "Skani" izveidotājs un biedrības "Latvijas Mūzikas Informācijas Centrs" vadītājs Egīls Šēfers, džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks, kasešu zīmola "Sāpes skaņas" dibinātājs Roberts Šūmanis, mūzikas producente Jeļena Smelova. Diskusiju vada pedagogs, mūziķis, datu zinātnieks Linards Kalniņš.

Pēc diskusijas interesenti aicināt apmeklēt izstādi "Ieskaņots. Atskaņots. No fonogrāfa līdz mūzikas centram" kuratores Anetes Skujas pavadībā.

Svinību laikā bibliotēkas lasītavas, izstādes un krājuma izlases būs atvērtas apmeklētājiem, tāpat būs pieejama bibliotēkas kore 11.stāvā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Kultūra Šodien Jūrmalā piemin tautas dzejnieku Raini (+VIDEO)

Tēmu plūdums būs brīvs, bez didaktikas un konkrētām norādēm, kā labāk dzīvot.

Kultūra Teilore Svifta pauž atbalstu Herisas kandidatūrai ASV prezidenta amatam

Viena no mūzikas industrijas lielākajām zvaigznēm Teilore Svifta neilgi pēc Kamalas Herisas un Donalda Trampa televīzijas debašu beigām pauda atbalstu Herisas kandidatūrai ASV prezidenta amatam.

Lasiet arī

Sabiedrība Jaunsvirlaukas pagastā bibliotēka būs slēgta no 1. februāra (+VIDEO)

Trūcīgie ciemata iedzīvotāji tagad zaudēs iespēju izmantot bezmaksas internetu.

Kultūra «Iedvesmas bibliotēkas» izplatās visā Latvijā – tagad arī Gulbenē

Lai radīt modernu, ērtu, funkcionālu telpu, ne tikai grāmatu apmaiņai bet grāmatu lasīšanai uz vietas.

Kultūra Lasīšanas prieks latviešiem turpināsies arī nākamgad (+VIDEO)

Iedvesmas bibliotēka ir sabiedriski nozīmīgs valsts mēroga projekts.

Sabiedrība Pie LNB ēkas piestiprinās valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīmi

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 104.dzimšanas dienā, 29.augustā, plkst.10 pie bibliotēkas ēkas fasādes tiks piestiprināta valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīme, informē LNB pārstāve Anna Muhka.