• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ekspozīcija Venēcijā izmaksās 90 000 eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 09:20, 18.07.2024


Arhitektūras biennāle ir viena no nozīmīgākajām arhitektūras izstādēm Eiropā un pasaulē, tā notiek reizi katros 2 gados.


Galvenā ieeja Venēcijas biennālē.

Kultūras ministrija (KM) izsludinājusi metu konkursu par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 19. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2025.gadā. Konkursa mērķis ir izvēlēties augstvērtīgāko ekspozīcijas koncepciju un dizaina risinājumu, kas nākamgad reprezentēs Latviju Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē.

Metu konkursā aicināti piedalīties Latvijā vai ārvalstīs praktizējoši arhitekti, dizaineri, mākslinieki, kuratori, radošas starpdisciplināras komandas, kas ir juridiskas vai fiziskas personas vai personu apvienības.

Venēcijas biennāles 19. starptautiskās izstādes kurators ir arhitekts un inženieris, Masačūsetsas tehnoloģiju institūta un Milānas politehniskās universitātes profesors, arhitektūras un inovāciju biroja CRA-Carlo Ratti Associati dibinātājs un The Senseable City Lab direktors Dr. Karlo Rati (Carlo Ratti). Karlo Rati izvirzītā biennāles tēma - Intelligens. Natural. Artificial. Collective. ("Inteliģence. Dabiskā. Mākslīgā. Kolektīvā").

Tēmas izklāstā kurators uzsver: "Jēdziens Intelligens ir saistīts ar mūsdienu terminu "inteliģence", taču tas atsauc atmiņā arī plašāku saistīto nozīmju kopumu. Patiesībā pēdējā zilbe "gens" latīņu valodā nozīmē "cilvēki." Rodas jauna, izdomāta sakne, kas liecina par inteliģences nākotni, kas ir iekļaujoša, daudzpusīga un tēlaina, pārsniedzot šodienas ierobežojošo koncentrēšanos uz mākslīgo intelektu. Venēcijas biennāles 19. starptautiskās arhitektūras izstādes fokuss būs būvētā vide un daudzās disciplīnas, kas to veido. Arhitektūra ir centrā, bet - ne viena pati. Tā ir daļa no paplašinātas sfēras, kas integrē mākslu, inženierzinātnes, bioloģiju, datu zinātnes, sociālās un politikas zinātnes, planetāro sistēmu zinātnes un citas disciplīnas, katru no tām sasaistot ar urbānās telpas materialitāti. Būvētā vide ir viena no lielākajiem atmosfēras izmešu avotiem, tādējādi arhitektūra ir viena no mūsu planētas degradācijas vaininiecēm. Tā kā klimata krīze kļūst aizvien straujāka, vai mums ir jāsamierinās ar šo lomu, vai arī mēs joprojām spējam piedāvāt risinājumus - būtiskus un ne-kosmētiskus, efektīvus un ātri īstenojamus?"

K.Rati mudina Venēcijas biennāles izstādes nacionālās dalībvalstis pievērsties kopīgajam aicinājumam "One place, one solution" ("Viena vieta, viens risinājums"), "parādot, kā ar vietējo atjautību var risināt mūsu laikmeta eksistenciālo izaicinājumu kopīgi, atspoguļojot daudzveidīgas pieejas." K.Rati aicina katru valsti sniegt vienu risinājumu, lai kopīgi varētu izveidot globālu rīcības piedāvājumu nākotnei.

Konkursa pretendenti savus piedāvājumus aicināti iesniegt līdz šā gada 16.septembra plkst.11:00, iesniedzot tos klātienē KM.

Metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu tiks noteikti trīs vietu ieguvēji, no kuriem augstākās vietas ieguvējs tiks uzaicināts uz sarunu procedūru, lai noslēgtu iepirkuma līgumu. Latvijas ekspozīciju ir paredzēts īstenot Venēcijā vēsturiskajās Arsenāla Artigleria telpās.

Kopējā iepirkuma līgumcena par Latvijas paviljona realizāciju nevar pārsniegt 90 000.00 eiro (bez PVN). Metu konkursa godalgu fonds ir 4 000 eiro (neieskaitot PVN): metu konkursa 1.vietas ieguvējs saņems 2 000 eiro, savukārt 2. un 3.vietas ieguvēji katrs - 1 000 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Interesanti fakti Jelgavas koka mājas guvušas starptautisku atzinību (+VIDEO)

Latvijas valstspilsētas piemērs uzskatāms par augstvērtīgu pieredzi kultūras un pilsētvides atjaunošanas veicināšanā.

Ekonomika Siguldas pašvaldība: Inčukalna Medību pils meklē turīgu investoru (+VIDEO)

Vēsturiskajai ēkai ir liels potenciāls un pielietojums, galvenokārt, pateicoties autentiskajai videi un ģeogrāfiski izdevīgai atrašanās vietai.

Ekonomika Nosaukti Rīgas Filharmonijas arhitektūras metu konkursa uzvarētāji

Rīgas Filharmonijas arhitektūras metu konkursā uzvarējusi personu apvienība SIA "Mark arhitekti", SIA "Mailītis A.I.I.M." un SIA "Labie koki", otrdien paziņoja konkursa žūrija.