• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kristīne Nevarauska: «‎Tā ir kaisme, smeldze, nebēdnība, dullums!» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 09:52, 20.06.2024


Līgo priekšvakarā svinam ar Baumaņa klasisko lugu.


Kristīne Nevarauska, Dailes teātra spoža aktrise, ir atzinību guvusi gan uz skatuves, gan ekrāna, iegūstot "Lielā Kristapa" balvu un "Spēlmaņu nakts" nominācijas.

Klāt vasaras dzīvespriecīgākā tradīcija - saulgriežus sagaidīt ar Blaumaņa "Skroderdienām Silmačos"!

Cēsu Pils parkā valdīja īsta Silmaču atmosfēra. Izrādi apmeklēja gan ģimenes ar bērniem, kuri Skroderdienas piedzīvoja pirmo reizi, gan sirmgalvji, kuri gadu gaitā redzētās izrādes vairs nevar saskaitīt. Silmačiem ir ļoti īpaša loma arī aktrises Leldes Dreimanes atmiņās.

"Pirmās Skroderdienas redzēju jau agrā bērnībā. Atceros milzīgo prieku un enerģiju, ar kādu spēlēja aktieri. Nebija neviena vienaldzīgā - ne zālē, ne uz skatuves. Ar šādu degsmi esmu lepna spēlēt Skroderdienās un nezaudēt nevienu sekundi, kuru pavadīt Blaumaņa leģendārajā lugā. Skroderdienas ir tik mīļas un pazīstamas, kā mammas šūpuļdziesma! Es nevaru un negribu iztēloties saulgriežu laiku bez Skroderdienām. Manuprāt, ar šo izrādi mēs stiprinām savu nacionālo identitāti," Skroderdienu popularitāti skaidro aktrise, kura jubilejas iestudējumā atveido Zāru.

"Kad mani kā puiku pirmo reizi aizveda uz Skroderdienām, jautāju mammai: "Kāpēc tas Dūdars tāds klibs?" Toreiz tā arī paliku bez izsmeļoša skaidrojuma. Gadiem ejot un pašam pieklibojot uz skatuves Dūdara lomā, vēl arvien nesaprotu, kas tad tur īsti bija par ķibeli. Skaidrs ir tikai viens - tas nu gan nav šķerslis, lai iekarotu Antonijas sirdi," pirmizrādes dienā spriež aktieris Ģirts Ķesteris, kurš šogad Blaumaņa cienīgas kaislības izspēlē Dūdara lomā.

Izrādās 1902.gadā, lugas pirmizrādē Dūdars bija Aleksis Mierlauks, kuru Blaumanis esot iecerējis klibu tāpēc, ka savainota kāja bijusi arī Aleksim Mierlaukam. Latvijā šī luga ir piedzīvojusi nepārspētus izrāžu rekordus. 120 gadus intrigas vērptas, brunči medīti, sirdis lauztas, dziesmas skandētas, Dūdars klibojis, un, ko tur slēpt, ebrejs Ābrams spridzināts!

"Skroderdienas ir Līgo priekšvēstnesis. Tā ir kaisme, smeldze, nebēdnība, dullums un kārtīga enerģijas bumba pirms gaidāmajiem svētkiem. Tas ir un būs fenomens. Paldies Blaumanītim!" pēc pirmizrādēs pārdomās dalās Antonijas atveidotāja Kristīne Nevarauska.

Jubilejas izrāde tapusi režisora Imanta Strada režijā. Un šovasar Skroderdienas stāstu vēl var paspēt izdzīvot:

20.jūnijā Valmieras estrādē;

21.jūnijā Saulkrastu brīvdabas estrādē;

22.jūnijā Sauleskalna estrādē Talsos!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra LMA rādīs nacionālās keramikas fantastiskos sasniegumus (+VIDEO)

No tradicionālām un iedvesmojošām līdz inovatīvām un eksperimentālām pieejām.

Kultūra «Rahu» jaunā dziesma runā par mīlestības sākumu (+VIDEO)

Grupa ir bieži viesi krogos, parādēs un pat smalkās viesībās.

Kultūra Liepājā izsludināts atklāts projektu konkurss roka tradīciju atklāšanai

Projektu konkursa mērķis un prioritāte ir finansiāli atbalstīt kultūras projektus, kas stiprinātu un pilnveidotu "Liepāja 2027" projektu kopuma "Rokam roku" notikumus, radītu iespēju "atrakt" roka tradīciju Liepājā un ar starptautisku partneru iesaisti izveidot jaunus, neparastus un aizraujošus notikumus, kas simboliski ieskandinātu "Rokam roku" programmu 2027.gadā.

Kultūra Latvijā norisināsies starptautiska konference «Kultūras mantojums un drošība»

Atzīmējot UNESCO Konvencijas par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā 70.gadadienu, Latvijā 14.oktobrī norisināsies starptautiska konference politikas plānotājiem un kultūras mantojuma profesionāļiem "Kultūras mantojums un drošība".

Lasiet arī

Sabiedrība Doma laukumā norisināsies tradicionālais Zāļu tirgus

Šodien Rīgā, Doma laukumā norisināsies tradicionālais Zāļu tirgus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Kultūra Rīgā turpināsies ielīgošanas pasākumi

Šodien Rīgā turpināsies ielīgošanas pasākumi, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Kultūra Uzvaras parkā Rīgā notiks ielīgošanas pasākums

Šodien Rīgā, Uzvaras parkā, no plkst.17.30 līdz plkst.20 Rīgas folkloras kopas aicinās uz ielīgošanas pasākumu "Jāņa sēta", aģentūru LETA informēja galvaspilsētas pašvaldībā.

Sabiedrība Arī deputātiem alus garšo: Jāņu ielīgošanas pasākums Saeimā (foto)

Jāņu ielīgošanas pasākums bija arī Saeimas deputātiem. Alus un siers, protams, bija uz galda.