Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 19:03, 13.05.2024 0

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

 

Ceturtdien, 16.maijā, Liepājas interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijā, atzīmējot Latvijas un Azerbaidžānas diplomātisko attiecību 30 gadu jubileju, pasniegs īpašu dāvinājumu - Hoijeres kundzes privātajām telpām darinātu 17. gs. paklāja kopiju.

Atbilstoši senajām paklāju aušanas tradīcijām, rokām darinātie tekstila izstrādājumi ir ar blīvu tekstūru un viengabalainu, bārkstainu virsmu. Paklāju aušanas prasme un amata meistaru noslēpumi tradicionāli tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tā nodrošinot šī tautas mākslas veida ilgtspēju. Muzejam darinātais paklājs ir veidots kā precīza Hoijeres kundzes laika paklāja kopija un pielietojot pārbaudītas metodes, ieguvis 17.gadsimtam atbilstošu, vecinātu izskatu.

Liepājas muzeja un Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijā sadarbība aizsākās 2023.gadā, kad visu jūnija mēnesi Liepājas muzejā pirmo reizi bija skatāma Azebaidžānas paklāju izstāde "Azerbaidžānas paklāji. Pagātnes un mūsdienu sinerģija".

Izstādē bija apskatāmi 14 oriģināli, Azerbaidžāņu tradicionālajā paklāju aušanas tehnikā rokām izgatavoti vilnas paklāji, atklājot vairākas Azerbaidžāņu paklāju veidu grupas ar apakšgrupām, kas ģeogrāfiski saistītas ar dažādiem Azerbaidžānas reģioniem: Gubas, Širvānas un Baku, Gazahas, Gendžes, Karabahas un Nahčivanas. Izstādes kolekcija uz Liepāju atceļoja no Vīnes (Austrijā) un pēc eksponēšanas Liepājas muzejā, tā aizceļoja uz Berlīni (Vācija), tā iezīmējot Liepāju Eiropas izstāžu kartē.

Izstādes Liepājas muzejā atklāšanu pagodināja Azerbaidžānas vēstnieks Latvijas Republikā, V.E. Elnurs Sultanovs un firmas "Azerkhalča" valdes priekšsēdētājs Emins Mammadovs. Abi kungi ar lielu interesi apskatīja ne tikai Liepājas muzeja centrālās ēkas ekspozīcijas, bet apmeklēja arī Liepājas 17.-19.gs. interjera muzeju "Hoijeres kundzes viesu nams". Šī apmeklējuma laikā radās ideja, ka muzeja interjeru varētu papildināt ar īpaši šim muzejam izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Mammadova kungs dalījās savā pieredzē par vairāku gadsimtu senu paklāju darināšanu, ko vairākkārt ļoti veiksmīgi ir realizējis "Azerkhalča"profesionāļu kolektīvs un dāsni piedāvāja muzeja interjeru papildināt ar īpaši Liepājai izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Kopš 2010.gada tradicionālā Azerbaidžānas paklāju aušanas māksla ir iekļauta UNESCO Cilvēces Nemateriālā Kultūras Mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Pasaule Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par strīdīgajiem robežas posmiem

Armēnija un Azerbaidžāna panākušas vienošanos par strīdīgajiem robežas posmiem, kas ir solis ceļā uz attiecību normalizēšanu.

Sabiedrība Latvijas un Azerbaidžānas attiecības attīstās pozitīvi un dinamiski (+VIDEO)

Šogad prezidenti Alijevs un Rinkēvičs apmainījās draudzīgām vēstulēm.

Pasaule Alijevs izsludina 7.februārī Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanas

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs ceturtdien izsludinājis pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas 7.februārī. Kārtējās vēlēšanas Azerbaidžānā bija paredzētas 2025.gadā.

Pasaule Azerbaidžāna aizturējusi bijušo Kalnu Karabahas prezidentu Arutjunjanu

Azerbaidžāna ceturtdien paziņoja par Kalnu Karabahas bijušā prezidenta Arajiku Arutjunjana aizturēšanu aizdomās par agresijas karu un kara noziegumiem.