• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latviešu mākslinieki iedzīvināja dekadentu vācu drāmu «Ugunsseja» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 07:14, 06.04.2024


"Šī izrāde ir par izmisumu", - pauž jaunais režisors.


Ulda lomas runā pašas par sevi – viņš ir aktieris ar laimīgu skatuves mūžu, jo nospēlējis daudz lomu, nevienā no tām neatkārtojoties.

2024.gada 11.aprīlī Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē pirmizrādi piedzīvos ievērojamā vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga dekadentiskā drāma "Ugunsseja", kuru veidojis jaunais režisors Henrijs Arājs.

"Šī izrāde ir par izmisumu. Par jauniem cilvēkiem, kuri šķietami nevienam nav vajadzīgi. Par pasauli, kurā kā likums dominē tikai iepriekšējā paaudze. Par atriebību, kas dzimst no totālas bezjēdzības un apjukuma. Par nesatikšanos, aizbēgšanu, depresiju, pārprastu mīlestību un vēl, un vēl, un vēl..." tā par iestudējumu stāsta Henrijs Arājs.

Kopš lugas "Ugunsseja" (1997) radīšanas un iestudējuma Minhenē (1998) un drīz pēc tam angļu valodā Londonā (2000) Maienburgs tiek dēvēts par vienu no talantīgākajiem mūsdienu vācu dramaturgiem. Luga ieguvusi popularitāti daudzviet pasaulē un Latvijā šogad tiek iestudēta pirmo reizi.

Henrijs Arājs aktiera gaitas sācis jau 17 gadu vecumā, vēlāk apliecinādams sevi arī kino lomā Dāvja Sīmaņa filmā "Tēvs nakts" un tagad ir sev uzlicis augstāku mērķi - iestudēt Maienburga dekadentisko drāmu.

Režisora radošie meklējumi ieved skatītāju dramatiskā pasaulē - labirintā, kurā valda tēvs un māte un kas ir kā sastindzis priekštats, kādai jābūt ģimenes mājai. Savu vietu vecāku ēnā un izeju no tās nespēj rast pusaudži Olga un Kurts. Viņu gatavošanos pieaugušo pasaulei raksturo eksperimenti un apsēstība, kas, tiecoties pēc arvien lielākas neatkarības no vecākiem, noved līdz šokējošam finālam.

Tomēr šajā labirintā sastopamies ar atvērtu, ironijas un spēles pilnu teātra valodu, kurā izgaismojas ļoti būtiski rietumu civilizācijas jautājumi.

Vai maz iespējams atklāt dabas noslēpumus, neiedziļinoties cilvēka būtībā? Caur šīs filozofijas prizmu cilvēks tiek uzlūkots kā nestabils un nepastāvīgs. Pretrunas un konflikts mūsdienu cilvēku attiecībās ir sengrieķa Hērakleita novērojums, proti - viss pretstatos esošais veido spēku strāvojumu. Tā rezultātā rodas siltums un dzīvības forma. Tādēļ viņa pastāvošajā pasaulē objekti bija kustībā un sastāvēja no viena elementa. Uguns.

Mariuss fon Maienburgs un Henrijs Arājs saskaldītājā, traumētajā mūsdienu pasaulē mūs gluži kā Hērakleits aicina neiekāpt vienā un tajā pašā upē divreiz. Aicina izrauties no pagātnes ēnām un labirintiem, šķīstīties ugunī, atrodot sevī spēku radīt šajā pasaulē nevis iznīcību, bet dzīvību un siltumu.

Lomās: Tēvs - Uldis Anže; Māte - Evija Krūze; Kurts - Igors Šelegovskis; Olga - Jana Ļisova; Pauls - Uldis Siliņš.

Mākslinieciskā komanda: režisors - Henrijs Arājs; tulkotāja - Anna Mačāne; scenogrāfs - Adriāns Toms Kulpe, kostīmu māksliniece - Madara Botmane; gaismu māksliniece - Krista Erdmane; video mākslinieks - Toms Zeļģis; muzikālais noformējums - Platons Buravickis; producents - Rihards Gāle.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Balvu novada folkloras kopa «‎Upīte» radīja hitu «Žīguļi» (+VIDEO)

"Apzinātas vairāk kā 200 dziesmas un šķiet, ka vēl nav redzamas beigas".

Kultūra Priekšlikumiem par atteikšanos no programmām krievu valodā trūkst pamatojuma

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumiem atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā trūkst argumentēta pamatojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) valdes loceklis un radio "SWH" komercdirektors Filips Rubenis.

Kultūra Latviešu reperim palīgā nāca mākslīgais intelekts

Esiet uzmanīgi, dziesmas satur neķītru valodu.

Kultūra Sestdien Ventspilī darbu sāk jauns muzejs (+VIDEO)

Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija – radot īsta meža klātbūtni.

Lasiet arī

Kultūra Izcilajam un tautā mīlētajam Uldim Dumpim - 80! Viņu godinās teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī šodien plkst.19 pulcēsies teātra kolektīvs un viesi, lai godinātu aktieri Uldi Dumpi 80.gadu jubilejā.

Kultūra Seņkovs: Gribu dzīvot valstī, kur bagātāks nevar likt mašīnu pie teātra ieejas
Kā ziņots, ar izrādi "Spēlēju, dancoju" pagājušajā ceturtdienā tika atklāta Latvijas Nacionālā teātra jaunā sezona. Svinīgajā pieņemšanā izrādes režisors Elmārs Seņkovs, kurš sezonas sākumā kritiski izteicās par teātra direktora maiņu un Kultūras ministrijas rīcību, kā arī atteicās no teātra mākslinieciskā vadītāja vietas, savā uzrunā bija ļoti emocionāls, vēsta žurnāls "Privātā Dzīve".
Kultūra Nacionālajam teātrim pievienosies aktieris, Seņkova domubiedrs Matīss Budovskis

Jaunais Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols pastāstījis, ka 7.augustā viņam notiks tikšanās ar aktieri Matīsu Budovski, kurš pievienosies teātra ansamblim. Viņam ieplānotas lomas dažādās izrādēs jau jaunajā sezonā, kuras saturisko pusi pilnībā ir veidojis teātra mākslinieciskā vadītāja amatu pametušais režisors Elmārs Seņkovs.