• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 16:31, 28.03.2024


Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ceturtdien noskaidroti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti.


Foto: LETA

Kategorijā "Labākais prozas autordarbs" par balvu sacentīsies Dženas Andersones darbs "Krīta apļi", ko izdevusi izdevniecība "Zvaigzne ABC", Svena Kuzmina darbs "Skaistums un nemiers", Margaritas Perveņeckas darbs "Aspirantūra", Kristīnes Ulbergas darbs "Zem kupola", ko izdevusi "Dienas Grāmata", kā arī Dainas Tabūnas darbs "Raganas", ko izdevusi biedrība "Ascendum".

Kategorijā "Labākais dzejas autordarbs" nominēts Ērikas Bērziņas darbs "Ardievas bohēmai", ko izdevusi "Orbīta", Marta Pujāta darbs "Dāma baltos džinsos", Ilmāra Šlāpina darbs "never" un Kārļa Vērdiņa darbs "Lībiešu balādes", ko izdevis "Neputns".

Savukārt kategorijā "Labākais literatūras autordarbs bērniem" nominēta Andra Manfelde ar darbu "Vai mamma mājās?", ko izdevusi "Dienas Grāmata", Luīze Pastore ar darbu "Šis ir mans seriāls", ko izdevusi izdevniecība "Aminori". Tāpat par balvu sacentīsies Vērdiņš ar darbu "Jandāliņš" un Inese Zandere ar diviem darbiem - "Izdomā sev auto" un "Putni mūs redz", kas izdoti apgādā "Liels un mazs".

Kategorijā "Labākais dzejas tulkojums latviešu valodā" nominēts Serhija Žadana darbs "Harkivas Dinamo", ko atdzejojuši Ingmāra Balode, Jānis Elsbergs, Māra Poļakova, Māris Salējs un izdevusi "Orbīta". Tāpat uz balvu pretendēs Hasso Krulla darbs "Metrs un Dēmetra", ko atdzejojis Guntars Godiņš, bet izdevusi Latvijas Rakstnieku Savienība. Balvai šajā kategorijā nominēts darbs "Sirreālisms igauņu dzejā", ko atdzejojis Godiņš un izdevis "Neputns", kā arī Iļjas Kaminska darbs "Kurlā republika", ko atdzejojis Raimonds Ķirķis un izdevis "Neputns".

Uz balvu kategorijā "Labākais prozas tulkojums latviešu valodā" pretendēs Halgrīma Helgasona darbs "Sieviete 1000 grādos", ko tulkojis Dens Dimiņš un izdevusi "Zvaigzne ABC", Viktorijes Hanišovas darbs "Sēņotāja", ko tulkojis Jānis Krastiņš un izdevis "Pētergailis". Tāpat šajā kategorijā nominēts Vida Morkūna darbs "Ceļinieku stacijas", ko tulkojusi Dace Meiere un izdevusi "Zvaigzne ABC", Viktara Marcinoviča darbs "Mova", ko tulkojusi Māra Poļakova un izdevis "Prometejs", kā arī Oktavio Pasa darbs "Pērtiķis gramatiķis", ko tulkojis Edvīns Raups un izdevis "Neputns".

Kategorijā "Spilgtākā debija" nominēts Gusts Ābele ar darbu "Pasaulē mīļākais klusums", ko izdevis "Jānis Roze", Linda Gabarajeva ar darbu "Apļi", ko izdevis "Neputns", Rute Kārkliņa ar darbu "Ellīgi skaisti noslēpumi", ko izdevusi "Zvaigzne ABC" un Rolands Virks ar darbu "Cilvēki man nepatīk", ko izdevis "Valters Dakša".

Kategorijā "Spilgtākais darbs literatūrzinātnē" nominēta Ausma Cimdiņa ar darbu "Latviešu literatūras klasika kā kritiskās domāšanas impulss", ko izdevusi "Zinātne", Inguna Daukste-Silasproģe ar darbu "Balsis pār jūru" un Viesturs Vecgrāvis ar darbu "Pie augstā loga", ko izdevusi "Dienas Grāmata".

Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķirs dzejniecei, prozistei un tulkotājai Margitai Gūtmanei. Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas - dzejniekam un tulkotājam "Contram" jeb Margum Konnulam par latviešu literatūras tulkošanu un popularizēšanu Igaunijā, kā arī Ronaldam Briedim par kultūras izglītības programmas "Literārā akadēmija" vadīšanu 20 gadu garumā.

LALIGABA rīkotāji šogad pieņēmuši lēmumu esošā budžeta ietvarā palielināt laureātu balvu fondu, tādējādi ikviens balvas ieguvējs saņems par 50% lielāku naudas prēmiju nekā iepriekš. Debijas balvu kopš pagājušā gada finansiāli atbalsta Jelgavas tipogrāfija. Tāpat šīgada laureāti būs pirmie, kas saņems jaunā dizaina balvas. Dizaina autors ir Dāniels Šatalovs, kura darbs 2023.gadā ieguva pirmo vietu sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) rīkotajā konkursā LMA dizaina programmas studentiem.

2023./2024.gada LALIGABA ekspertu komisijā darbojas tās priekšsēdētāja, rakstniece Ieva Melgalve, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, dzejnieks, atdzejotājs un mūziķis Pēteris Draguns, literatūrzinātniece un pētniece Madara Āriņa, dzejniece un publiciste Ligija Purinaša, rakstnieks Osvalds Zebris, tulkotājs, atdzejotājs un publicists Ilmārs Zvirgzds.

LALIGABA apbalvošanas ceremonija notiks 30.aprīlī Āgenskalna tirgū. Pirms laureātu apbalvošanas ceremonijas notiks LALIGABA nominantu lasījumi. 11.aprīlī plkst.18.30 mākslas centrā "Noass" notiks dzejas lasījumi, savukārt 18.aprīlī turpat norisināsies prozas tekstu lasījumi.

LALIGABA ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.

Lasiet arī