• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Plāno veicināt izpratni un zināšanas par Latvijas ainavām

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 16:38, 26.03.2024


Latvijā iecerēts veicināt izpratni un zināšanas par ainavām, to paredz šodien valdības atbalstītais ainavu politikas ieviešanas plāns 2024.-2027.gadam.


Foto: LETA

Plāna mērķis ir radīti priekšnosacījumi daudzveidīgu, sabiedrībai pieejamu ainavu attīstītībai, kas, nodrošinot labu vides stāvokli, tostarp bioloģisko daudzveidību, saglabājot un attīstot vienoto kultūras un dabas mantojumu, veicinot ekonomisko aktivitāti. Plāna mērķis ir arī stiprināt iedzīvotāju vietas piederības sajūtu, patriotismu un vietu identitāti, visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti.

Lai mērķi sasniegtu, izstrādāti četri rīcības virzieni. Kā pirmā, norādīta jau iepriekš minētā izpratnes un zināšanu par ainavām veidošana.

Mērķu sasniegšanā plānota ainavu pārvaldībā iesaistīto speciālistu apmācība un ainavu pētniecības uzlabošana, ainavu pārvaldības uzlabošana un ainavu kvalitātes uzlabošana.

Kā norāda plāna izstrādātāji, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, pēdējos gados nozīmīgu sociālekonomisko pārmaiņu ietekmē Latvijas ainavas esot būtiski mainījušās un ainavu sociālā, ekonomiskā, ekoloģiskā un kultūrvēsturiskā vērtība un potenciāls ir apdraudēts.

Teritorijas attīstības plānošanas dokumentos ainavu saglabāšanas un attīstības jautājumi tiekot ietverti vispārīgā formā, trūkstot konkrētu risinājumu ainavu ilgtspējīgai attīstībai, lai to potenciāls tiktu izmantots maksimāli lietderīgi.

Konstatēts, ka esošā ainavu pārvaldība nenodrošina tajā iesaistīto pušu efektīvu sadarbību, lai panāktu mērķtiecīgu ainavu potenciāla izmantošanu un ainavu kvalitātes uzlabošanu, integrējot nozaru finanšu un citus resursus.

Tāpat lēmumu pieņemšanu par ainavu attīstību apgrūtina ainavu pārvaldībā iesaistīto speciālistu un sabiedrības un atšķirīgā izpratne par ainavu nozīmi un vērtību, kompetentu ainavu pārvaldības speciālistu trūkums un nepietiekama ainavu pētniecība.

VARAM arī informē, ka tika veikts ainavu novērtējuma, kura laikā dialogā ar sabiedrību tika identificētas 50 sabiedrībai nozīmīgas ainavas - 50 Latvijas ainavu dārgumi.

Tie apkopoti vietnē "ainavudargumi.lv". Starp tiem atrodamas tādas ainavas kā Burtnieku ezers ar baznīcām, Salacas ieleja ar Mazsalacu un Skaņokalnu, Vidzemes lauku sēta un baltie lielceļi, Latgales krucifikss lauku ainavā, Mākoņkalna apkārtne, Daugavas loki, Saukas ezers un Sēlijas lauku sētas, Tērvetes parks ar pilskalnu, skats uz Vecrīgu no Daugavas kreisā krasta, Lielais Ķemeru tīrelis, Jūrkalnes stāvkrasts, Kolkasrags un daudzi citi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.