• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krustpils pils atklās pirmo pavasara izstādi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 08:58, 28.02.2024


Ir apzināti vākti Latvijā ražoti un ar Latviju saistīti trauki, tā veidojot neparastu Latvijas kultūrtelpas karti.


Senā pils ir kļuvusi par iecienītu atpūtas vietu.

Sestdien, 2.martā, pulksten 14:00 Krustpils pilī, Jēkabpils Vēstures muzejā, atklās vēl nebijušu izstādi "Uzdzīves porcelāns", kurā pirmo reizi Latvijā tiks eksponēti trauki no Mārtiņa Eglīša un Gunta Arāja privātkolekcijas - trauki ar unikāliem logo, kuri apliecina to kādreizējo piederību savulaik leģendāriem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem no visas valsts - restorāniem, kafejnīcām un viesnīcām, sākot no 19.gadsimta beigām līdz pat šī gadsimta gadu sākumam, no Kurzemes līdz Latgalei, un, protams, tostarp arī no Jēkabpils.

Uzsverot šīs kolekcijas pasaules pirmizrādes unikālo vietu - Krustpils pili, izstādē būs iekārots arī speciāls kabinets - "ēdamistaba", kurā tiks izlikti trauki no kādreiz populārā Jēkabpils restorāna "Daugava" Brīvības ielā.

Mārtiņš Eglītis stāsta, ka izstādes "Uzdzīves porcelāns 100 gados" pamats ir apzināti veidota trauku privātkolekcija. Tomēr kolekcijas nosaukumā piesauktie 100 gadi ir tikai aptuvens laika nogrieznis, jo, visticamāk, tas tomēr ir lielāks.

"Šīs kolekcijas atlases princips slēpjas faktā, ka ir apzināti vākti Latvijā ražoti un ar Latviju saistīti trauki, tā veidojot neparastu Latvijas kultūrtelpas karti, savā veidā to saistot ar jau piemirstu mākslas vēstures gaitu. Izstādē parādīt zudušos interjerus gan ir neiespējami, jo tas prasa gan padziļinātu izpēti, gan arī citu formātu - katalogu vai grāmatu.

Švītīgo nosaukumu "Uzdzīves porcelāns" izvēlējāmies, lai izceltu neikdienišķo aspektu, jo, lai cik turīgs būtu ēdējs jeb uzdzīves baudītājs, tā tomēr nav ikdienas rutīna - ieturēties restorānā pie balti klāta galda. Vismaz ne tajā laikā, par kuru liecina šie priekšmeti. Tiesa gan, kolekcijā esošie slimnīcu vai Sarkanā krusta trauki nez vai būtu pieskaitāmi pie uzdzīves baudīšanas piederumiem, bet varbūt tomēr tie ir nesuši kādu prieka dzirksti sirdzējam?"

Interesanti, ka starp šīs apjomīgās kolekcijas (bet ne pilnīgās, protams) priekšmetiem tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi tādi, kas būtu noliekami savā vēsturiskajā vietā, bet sen vairs ne interjerā. Tā nu ir sanācis zināms paradokss, ka trauslais porcelāns un nedaudz izturīgākais fajanss ir pārdzīvojis savas vēsturiskās robežas.

Izstādes rīkotāji novēl jauku ceļojums Latvijas pagātnes liecībās: "Gan jau daudziem, skatot izstādi, raisīsies atmiņas vai uzplaiksnīs pa kādam pārsteigumam!"

Šī izstāde ir uzskatāma par unikālu, jo nekad šāda (arī šī konkrētā) kolekcija vēl nav publiski rādīta. Savā ziņā kolekcijas veidošanas iedvesma ir nākusi līdz ar šobrīd sabiedrībā uzvirmojušo interesi par Rīgas porcelāna traukiem.

Noslēgumā Mārtiņš Eglītis un Guntis Arājs izsaka pateicību izstādes atbalstītājiem - mākslas galerijai/izsolu nama


 Pilī regulāri tiek rīkotas interesantas izstādes.
Pilī regulāri tiek rīkotas interesantas izstādes.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Kultūra Radīta mobilā lietotne ar vairāk nekā 400 Latvijas Radio audiopasakām

Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni - "Latvijas Radio pasakas", kur apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām, informē Latvijas Radio pārstāvji.

Kultūra Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Lasiet arī