• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«ArtDocFest» tiks prezentētas filmas par Juri Podnieku un kapračiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 12:28, 27.02.2024


Latviešu dokumentālisti izvirza garīgi smagas tēmas.


Juris Podnieks.

Ceturtais starptautiskais dokumentālā kino festivāls “ArtDocFest/Riga” norisināsies no 1. līdz 8. martam, un tā ietvaros pirmizrādi piedzīvos divas Latvijas režisoru dokumentālās filmas – “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” (režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja, Jura Podnieka studija) un “Kaprači” (režisors Ivars Zviedris, studija “Dokumentālists”).

Filmā "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" caur Jura Podnieka intervijām, vēl neredzētiem dienasgrāmatu ierakstiem, foto un kino fragmentiem skatītājam būs iespēja ieskatīties radošas personības izaugsmes līkločos un būt klāt ne tik senās mūsu vēstures svarīgos pagriezienu brīžos. Juris Podnieks, būdams viens no izcilākajiem latviešu dokumentālā kino saimes pārstāvjiem, tieši un skaidri spēja runāt par laiku, sabiedrību, indivīdu un nāciju. Viņš meklēja atbildes uz sarežģītiem jautājumiem tautas vēsturē un mudināja uz pašapziņas celšanu, meklējot ceļus savas tautas saprātīgākai pastāvēšanai nākotnē. Filmas pirmizrāde un festivāla atklāšana 1. martā 19:00 kinoteātrī Splendid Palace.

Režisora Ivara Zviedra īsfilma "Kaprači" stāsta par fiziski un mentāli smagā darba veicējiem – kapu racējiem. Viņi dara savu darbu, stāvot pār cilvēkiem, kad tie grimst sērās, viņu rokas ir pēdējās, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs. Nav runa tikai par bedru rakšanu, bet arī Latvijas bagāto kapu kultūru, kurā visam ir sava kārtība.

Latvijas kapsētās tiekas dažādu gadsimtu tradīcijas, un tās jāpārzina katram kapracim, lai arī turpmāk saņemtu atzinības zīmogu par kapu rakšanas darbu. Pieredzējušākie ir ieguvuši jau 5000 šādu zīmogu, kas atbilst vienas Latvijas pilsētas iedzīvotāju skaitam. Filmas pirmizrāde - 5. martā 20:30 kinoteātrī Splendid Palace. Festivāla ArtDocFest/Riga filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī Splendid Palace un mākslas centrā Zuzeum.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.

Lasiet arī

Kultūra Filma «Kaprači»: viņi gatavo mūža mājas mums visiem (+VIDEO)

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem.

Kultūra «Oskara» balvu ceremonijā triumfē «Openheimers»

ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā šogad lielākos uzvaras laurus plūkusi filma "Oppenheimer" ("Openheimers").

Kultūra «Splendid Palace» notiks festivāla «Artdocfest/Riga» noslēguma ceremonija

Kinoteātrī "Splendid Palace" šovakar plkst.19 notiks festivāla "Artdocfest/Riga" noslēguma ceremonija, kurās paziņotos konkursa programmas "Baltic Focus" un "Artdocfest Open" laureātus, aģentūru LETA informēja festivāla producente Vaiva Bauze.

Kultūra Latvijas kino klājas labāk, nekā vidēji Eiropā (+VIDEO)

Populārāko filmu desmitniekā ielaužas arī Latvijas filma "Mātes piens".