• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kino klasikas cienītāji janvārī Rīgā redzēs pasaules līmeņa šedevrus (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 13:35, 24.12.2023


Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze “starmešu gaismā”.


1952. gada filmā Čārlijs Čaplins atveidoja klaunu viņa panīkšanas gados.


Trešdien, 10. janvārī, ar leģendārās Čārlija Čaplina filmas “Rampas ugunis” (1952) seansu, kuru ievadīs kinozinātnieces un Nacionālā Kino centra vadītājas Ditas Rietumas lekcija, sāksies jau deviņpadsmitā sezona kinolektorijā “Tas, ko tu nedrīksti nezināt”; to organizē LKA Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar kinoteātri “Splendid Palace”. Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze “starmešu gaismā”, skatu vēršot uz slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm, skatuves dzīvi un dzīvi kā skatuvi.

LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Dace Čaure stāsta: “Šogad lektorijs uz kino ekrāna rādīs visu to, kas starmešu gaismā atklājas, un to, kas paliek aizkulišu ēnās. Programma sāksies ar saldsērīgu atskatu uz aizgājušo caur Čārlija Čaplina acīm, turpināsies ar dažādām attiecībām ar slavu un tās dēmoniem, un noslēgsies uz cerīgas nots ar dokumentālo filmu "Meklējot mūziķa likteni". Lektorija sešas filmas pārstāv dažādus žanrus, rokrakstus un laikmetus: no zelta Holivudas cauri franču jaunajam vilnim līdz japāņu animācijas klasikai (filma "Perfekti zils" uz Latvijas kinoekrāniem nonāks pirmo reizi), kā ierasts, iekļaujot arī Latvijas kinovēstures izpausmes par tēmu. Vairāk par to pirms seansiem stāstīs lektori, kuriem ir īpaša saikne ar attiecīgo filmu vai režisoru. Ar nepacietību gaidu mūsu tikšanos kinozālē!”

Kinolektorijs arī šogad norisināsies sešās filmās, sešos seansos, ar sešu sinefilu ievadiem. 10. janvārī Rampas ugunis / Limelight (1952) ar kinozinātnieces Ditas Rietumas ievadu, 24. janvārī Oļģerta Dunkera filma "Tauriņdeja" (1971) ar kinokritiķes Dairas Āboliņas ievadu, 7. februārī Anjēzes Vardas filma "Kleo no 5 līdz 7" (1962) ar kinokritiķes Dārtas Ceriņas ievadu, 21. februārī Toda Heinsa filma "Spožā zelta dzīsla" (1998) ar kinofestivāla 2ANNAS radošās vadītājas Laimas Graždanovičas ievadu, 13. martā Satoši Kona animācijas filma "Perfekti zils" (1997) ar kinopublicista Žulijena Nuhuma Kulibali ievadu un 27. martā Malika Bendžalū dokumentālā filma "Meklējot mūziķa likteni" (2012) ar mūziķa un mākslinieka Ričarda Tomsona ievadu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Kultūra Filmu festivāls «‎Baltijas pērle» seansus veltīs Alēna Delona piemiņai (+VIDEO)

Aktiera ierašanās Latvijā, viņa uzstāšanās un uzruna skatītājiem un kolēģiem kinematogrāfistiem - tas viss tagad ataust atmiņā kā sapnis.

Kultūra Lokarno kinofestivālā godalgas saņēmusi Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma

77. Lokarno starptautiskajā kinofestivālā divas konkursa godalgas piešķirtas Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma "Sausi slīkstot" jeb "Seses", informē Nacionālais kino centrs.

Kultūra Nākammēnes Rotko muzejā Daugavpilī tiks atklāta unikāla izstāde (+VIDEO)

Tiks aptvertas visas radošās jomas, kurās Jans un Eva Švankmajeri darbojušies visā dzīves laikā.

Kultūra Animācijas filmu «Straume» Latvija nominēja «Oskaram» (+VIDEO)

Demonstrācija nacionālajos kinoteātros sāksies 29. augustā.