• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rēzeknes novadā Lūznavas muiža šodien aicina baudīt mūziku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 09:04, 17.12.2023


Šeit atrodas Latgales cilvēku radošais centrs.


Īpaši maģiski vecā muiža izskatās ziemā.

Lūznavas muižā "SABIA Emsemble" koncertā "Māras dziesmas" savīsies tradicionālā mūzika un viduslaiku baznīcas dziesmas, savērpjot senās melodijas mūsdienīgā skanējumā.

Viduslaiku Marijas dziesmu un latviešu tradicionālās mūzikas apvienojums vienā koncertprogrammā ir vedis kopā mūziķus, kuriem abi šie mūzikas virzieni ir tuvi un neatņemama viņu radošās koncertdzīves sastāvdaļa.

"SABIA Ensemble" muzicē senās mūzikas pētnieks profesors Guntars Prānis (balss, ratalira), kur viņa ratalirai uzticēta nozīmīga loma gan viduslaiku mūzikas atskaņojumā, gan ieplūstot tradicionālajā repertuārā. Ievas Nīmanes (stabules, kokle) spēlētie pūšaminstrumenti un kokle ikdienā dzirdami gan uz senās mūzikas skatuves, gan tradicionālajā mūzikā. Ar klasisko izglītību, bet ar visu būtību un saknēm tradicionālajā kultūrā - tas ir sitaminstrumentālista Mārtiņa Miļevska (perkusijas) izvēlētais radošais ceļš mūzikā. Visbeidzot unikālais Lienes Skrebinskas (balss, kokle) vokāls atklāj koncertprogrammas būtību - viņas dziedājumā varam raudzīties ar Jaunavas Marijas acīm un izjust pasauli ar jaunas latviešu meitenes sirdi. Jāatzīmē, ka Liene Skrebinska ir rēzekniete, sākusi muzicēt folkloras draugu kopā "Vīteri", pabeigusi Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu, tagad atgriežas ar koncertu "SABIA Ensemble" sastāvā.

Koncertprogramā būtiska nozīme ir arī improvizācijai un katra ansambļa dalībnieka pienesums jaunas skaņu ainavas radīšanai šajā reperuārā ir neatsverams. Jaunava Marija un Māra - abas saplūst vienā tēlā viduslaiku Marijas slavadziesmās un mūsu tautas muzikālajā mantojumā, kas pateicoties tādām teicējām kā Domicella Ļīpeņa, kuras teiktās dziesmas iekļautas koncertprogrammā, nonācis līdz mūsu dienām.

Koncertprogramma Lūznavas muižā skanēs ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rēzeknes novada pašvaldības atbalstu.

Pirms un pēc koncerta ikviens varēs baudīt kafiju, kūkas un svētku sajūtas speciāli iekārtotā Ziemassvētku noskaņu kafejnīcā!

Lūznavas muižas kungu māja sākta būvēt 1905. gadā. Ēka ir ļoti neparasts romantiskā jūgendstila paraugs, kas būvēta, cenšoties īstenot 20. gs. Eiropas arhitektūras un mākslas tendences. Muižu ieskāva skaists, vairāk nekā 20 ha liels parks ar ievērojamu koku un krūmu dažādību, neskaitāmu rožu un flokšu daudzveidību, glītajiem parka celiņiem un septiņiem gleznainiem dīķiem, kuros audzēja zivis.

Staņislavs Kerbedzs (1810–1899) apprecēja Viļānu muižas īpašnieka Vikentija Janovska meitu Mariju. Kerbedzu ģimenē piedzima seši bērni. Par Lūznavas muižas mantinieci kļuva S. Kerbedza meita Jevgēnija Kerbedza (1858–1946), 1911. gadā pabeidza Lūznavas muižas būvniecības darbus, kas aizkavējās 1905. gada revolūcijas dēļ.

No 1911. līdz 1915. gadam Lūznavas muiža (tajā laikā zināma kā Dlužņevas muiža) bija ievērojams kultūras centrs Latgalē. Slavena kā Kerbedzu ģimenes vasaras rezidence un mākslas un atpūtas centrs, uz kuru strādāt un atpūsties brauca gan pazīstami, gan jauni un talantīgi mūziķi, literāti, mākslinieki un tēlnieki. Uz muižu saimnieki parasti atbrauca maijā un septembrī aizceļoja uz pastāvīgo dzīvesvietu Itālijā.
I pasaules kara laikā īpašnieki ir spiesti pamest savu īpašumu un aizbraukt uz Itāliju, uzticot muižu tās pārvaldniekam Ksendzopoļskim.

1915. gadā muižas mājā izvietojas cariskās Krievijas armijas štābs, daļēji iznīcinot un bojājot šeit esošos greznos interjera priekšmetus un mākslas vērtības, bet no 1917. līdz 1919. gadam muižā uzturas padomju varas pārstāvji.

No 1922. līdz 1944. gadam Lūznavas muižā tika izvietota Laizānu kurlmēmo skola, vienīgā šāda tipa mācību iestāde Latgalē. Ēka tika pielāgota skolas vajadzībām – ievilkta centrālapkure, lielās telpas pārdalītas ar šķērssienām.

II pasaules kara laikā, no 1941. līdz 1945. gadam, muižā pārmaiņus atrodas padomju un vācu armijas štābi.

1945. gadā uz muižu no Rēzeknes tiek pārcelts Rēzeknes lauksaimniecības tehnikums. 1946. gadā uz tehnikuma un kolhoza bāzes te tiek izveidots Maltas sovhoztehnikums, kas muižas telpās atradās līdz pat 1993. gadam.

1977. gadā ēkai tika piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss.

No 1993. līdz 1998. gadam ēkā atrodas Lūznavas pagasta administrācija, 1998. gadā uz muižu pārceļas Lūznavas pamatskola, kas te darbojas līdz 2009. gadam, bet pēc tam muižā paliek Lūznavas pagasta bibliotēka.

No 2011. līdz 2014. gadam notiek Lūznavas muižas rekonstrukcija un atdzimšana. Rekonstrukcijas projekta autore ir arhitekte Ināra Caunīte, bet projektu īsteno Rēzeknes novada pašvaldība.

2015. gada sākumā Lūznavas muiža tika atvērta apmeklētājiem. Lūznavas muiža ir mūza un iedvesma, Latgales cilvēka darbības centrs – mūzikas un mākslas kultūras centrs, kur notiek radošā daiļrade, tūrisms, tematiskas ekskursijas, tradīciju kopšana, koncertdarbība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Sestdien Ventspilī darbu sāk jauns muzejs (+VIDEO)

Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija – radot īsta meža klātbūtni.

Kultūra Protestētāji pie BBC biroja Londonā aicina boikotēt Eirovīziju

Pie Lielbritānijas raidsabiedrības BBC biroja Londonā ceturtdien notika palestīniešu atbalstītāju demonstrācija, kuras dalībnieki aicināja Lielbritānijas pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā boikotēt šo konkursu.

Kultūra Daugavpilī apskatāmi vēl divi Marka Rotko oriģināldarbi

Atzīmējot Rotko muzeja 11.dzimšanas dienu, šodien plkst.16 līdzās pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai tiks atklāti vēl divi viņa oriģināldarbi, aģentūru LETA informēja Rotko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Lasiet arī

Sabiedrība «Latgolys Saeima» iestājas par Varakļānu pilsētas identitāti (+VIDEO)

Pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām.

Ekonomika Saeimas apakškomisijā secina, ka Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti

Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti un viņus neapmierina ministriju sniegtās atbildes, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēdē rezumēja tās vadītāja Anna Rancāne (JV).

Ekonomika Ceļu būvniecība Latgalē paredzēta pat līdz 2052. gadam (+VIDEO)

Jaunie maršruti vairs neskars robežu, bet kalpos Latvijas aizsardzības attīstībai.

Interesanti fakti Gar autoceļiem sāk uzstādīt ceļazīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valod

Gar valsts autoceļiem sāk uzstādīt kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valodā, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.