• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Svētdienā Pāvilostā notiks Nēģu svētki (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
liepajniekiem.lv 07:58, 06.11.2023


Sakas upe ir vienīgā novadā, kur atļauts zvejot ar murdiem.


Nēģu zvejošanas tradīcija Pāvilostā ir gandrīz 100 gadus sena.

Jau piekto reizi, 12. novembrī pie Pāvilostas novadpētniecības muzeja norisināsies par neatņemamu novembra tradīciju kļuvušie “Nēģu svētki”, aicinot svētku viesus baudīt šo unikālo delikatesi, kas iegūta tepat Dienvidkurzemē – Sakas upē.

Šogad pasākuma apmeklētājus sagaidīs Latvijas garšu, mājražotāju un amatnieku tirgus, būs iespēja iegādāties un nogaršot gatavo nēģu produkciju, neizpaliks arī tradicionālā un gardā nēģu zupa pāvilostnieku gaumē, informē Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Elbere.

Svētku laikā arī dažādas radošās aktivitātes, foto izstāde, muzeja ekspozīciju apskate un 3D zveja. “Ar šiem svētkiem mēs vēlamies parādīt, bet, galvenokārt, saglabāt šo unikālo nēģu zvejas tradīciju – zvejošanu ar murdiem, kas mūsdienās sastopama arvien retāk.

Nēģu svētkus atzīmē arī Salacgrīvā un Carnikavā, bet mēs lepojamies ar to, ka mūsu novadā Sakas upe ir vienīgā, kur atļauts zvejot nēģus ar murdiem, esam lepni ar mūsu gardajām nēģu pagatavošanas receptēm un mūsu vietējiem uzņēmējiem, kas zvejo un gatavo nēģus, jo šie ir svētki, kuros varam parādīt viņu veikumu un ieguldīto darbu,” uz svētkiem aicina Pāvilostas novadpētniecības muzeja vadītāja Irina Kurčanova.

Nēģu zvejošanas tradīcija Pāvilostā ir gandrīz 100 gadus sena. Pirmā šīs senās tradīcijas atdzimšana norisinājās padomju gados, kuru iedibināja viens no Pāvilostas aktīvākajiem zvejniekiem Arvīds Zvaigzne. Gardo Sakas upes delikatesi varēja iegādāties un nogaršot ne tikai zvejnieku ģimenes, bet ikviens, jo no 1964. gada līdz 70. – to gadu vidum Pāvilostā darbojās nēģu cehs.

2018. gadā Pāvilostas muzejs sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra Liepājas biroja vadītāju Alekseju Kačanovu aizsāka tradīciju svinēt “Nēģu dienu” Pāvilostā, jo Saka Dienvidkurzemes novadā ir vienīgā upe, kur zvejo nēģus ar murdiem.

Lai kuplinātu šo pasākumu, tā organizēšanā iesaistīti arī Pāvilostas kultūras nama un tūrisma centra darbinieki, kā arī vietējie nēģu zvejnieki.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Sāk projektu iesniegumu pieņemšanu zvejnieku atbalstam piekrastes zvejā

Lauku atbalsta dienests (LAD) sāk projektu iesniegumu pieņemšanu Eiropas Savienības (ES) Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda (EJZAF) un Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai pasākumam "Atbalsts zvejniekiem piekrastes zvejā".