Japāna palaiž zondi uz Mēnesi

Kultūra
LETA 06:47, 07.09.2023 0

Japāna ceturtdien palaida zondi uz Mēnesi, nesējraķetei ar to startējot no Tanegasimas kosmodroma valsts dienvidrietumos.

 
Foto: twitter

Starts no Tanegasimas salas iepriekš vairākas reizes bija atlikts nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

Raķete transportē nolaišanās aparātu SLIM, kuru izstrādājusi Japānas Aeronautikas un kosmosa izpētes aģentūra (JAXA), lai izmēģinātu tehnoloģijas precīzijas nolaišanās veikšanai uz Mēness virsmas.

Veiksmīgas nolaišanās uz Mēness gadījumā Japāna kļūs par piekto valsti, kas to sasniegusi. Izpētes aparātus uz Mēness līdz šim spējušas nogādāt ASV, Padomju Savienība, Ķīna un kopš šī gada 23.augusta arī Indija.

Japāna ir izplānojusi, ka SLIM ieies Mēnes orbītā pēc apmēram trim vai četriem mēnešiem, bet sasniegs Mēness virsmu pēc četriem līdz sešiem mēnešiem.

Dati, ko Japāna savāks uz Mēness, tiks izmantoti ASV vadītajā projektā "Artemis", kura mērķis ir līdz 2025.gadam nosūtīt pilotētu misiju uz Mēnesi un veicināt Mēness izpēti. Projekta ilgtermiņa mērķis ir cilvēku veikta Marsa izpēte.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Francijā sāksies Kannu festivāls, kurā demonstrēs Latvijas filmu «Straume»

Francijā šodien sāksies Kannu kinofestivāls, kur konkursam "Īpašais skatiens"atlasīta arī Latvijas režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma "Straume" jeb "Flow", aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Margarita Rimkus.

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Kultūra Dons: «Esmu gandarīts ar paveikto»

Latvijas delegācija dziedātāja Dona veikumu Eirovīzijas konkursā vērtē pozitīvi, uzsverot, ka uz šo konkursu var atskatīties ar lepnuma sajūtu, jo pēc ilgiem laikiem Latvija pelnīti atgriezusies konkursa finālā, sacīja Latvijas delegācijas vadītājs Guntars Gulbiņš.

Kultūra Jūrmala ir sagatavojusi plašu piedāvājumu uz Muzeju nakti (+VIDEO)

Nākamsestdien ieeja visās ikoniskajās vietās būs bez maksas.

Lasiet arī

Interesanti fakti Japānas privātā sektora mēģinājums palaist kosmosā satelītu cieš neveiksmi

Japānā trešdien neilgi pēc pacelšanās eksplodējusi uzņēmuma "Space One" raķete, ar kuru bija iecerēts nogādāt kosmosā satelītu.

Ekonomika Latvijas dalībai «Expo 2025 Osaka» piešķir 2,3 miljonus eiro

Valdība otrdien atbalstīja 2,326 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka", palielinot apropriāciju izdevumiem Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma".

Pasaule Japānā par 36 cilvēku nāvi ugunsgrēkā piespriež nāvessodu

Japānas tiesa ceturtdien piespriedusi nāvessodu Sindzji Aobam, kas 2019.gadā aizdedzināja Kioto animācijas studiju, nogalinot 36 cilvēkus.

Pasaule Bojāgājušo skaits Japānas zemestrīcē pārsniedz 200

Bojāgājušo skaits spēcīgajā zemestrīcē, kas Japānas centrālo daļu satricināja 1.janvārī, otrdien pārsniedzis 200, pavēstīja varasiestādes.