Koru lielkoncertā aicinās vienoties Ukrainas himnas atskaņojumā

Kultūra
LETA 07:31, 14.06.2023 0

Koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" radošā komanda - mākslinieciskie vadītāji Kaspars Ādamsons un Ārijs Šķepasts, kā arī režisors Juris Jonelis - aicina visu koristus, kas dziedās koncertā "Tīrums. Dziesmas ceļš", piedalīties īpašā veltījumā Ukrainai, nodziedot tās himnu koncerta laikā, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Ertmane.

 

Jonelis uzsver, ka ir būtiski šajā laikā solidarizēties ar Ukrainu un dziesmā apliecināt Latvijas nerimstošu atbalstu tās cīņā pret agresoru. Koncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" būs pirmais šo svētku lielkoncerts, un reizē tas būs pirmais vēsturē, kopkorim muzicējot Dziesmusvētku simboliskajā šūpulī - "Sidraba birzī".

Ukrainas himnas notis ir pieejamas svētku mājaslapā - "dziesmusvetki.lv". Ādamsons piebilst, ka daudzi koristi jau ir dziedājuši šo himnu, tāpēc muzikālā materiāla apgūšana nebūs sarežģīta. Koncerta laikā diriģenti aicinās dziedāt Ukrainas himnu tikai tos koristus, kuri vēlas, jo tai jāskan no sirds sirdij.

LNKC direktore Signe Pujāte piebilst, ka Dziesmu un deju svētku dalībnieki gan individuāli, gan kā kopiena ir aktīvi iesaistījušies dažāda atbalsta sniegšanā Ukrainai. Turklāt koristi ir bijuši aktīvi muzikālo priekšnesumu sniegšanai jau kara pirmajās dienās, jo visiem tas bija būtiski un vienojoši.

"Arī tagad, svētku laikā, ir svarīgi paust savu sirds vēstījumu visiem, kuri pašlaik ir Ukrainas frontes pirmajās līnijās, un paust cieņu ukraiņu tautai, pateicoties kurai varam svinēt savas tautas svētkus," uzsver Pujāte.

Koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" skanēs Mežaparka Lielajā estrādē 6.jūlijā, koncerta tiešraide būs skatāma LTV un klausāma Latvijas Radio ēterā. Lielkoncerta programmā iekļauts gan iepriekšējo Dziesmusvētku mantojums, gan skaņdarbi, kas mākslinieciski spilgti izsaka latvisko identitāti, tautas brīvību, cieņu pret senču mantojumu, garīgā tīruma meklējumus un nākamības atklāsmes. Lielkoncertā izcels tautas dziesmu kā kora dziedāšanas sākotni. Kopkoris izpildīs tautasdziesmu apdares un tautas dziesmu iedvesmotas oriģinālkompozīcijas, bet kopkora skanējumā būtiska loma būs a cappella dziedāšanai.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 30.jūnija līdz 9.jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē LNKC, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.