• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apstiprināts - Kabiles pagastam ir ģērbonis (+FOTO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 17:56, 01.04.2023


Kuldīgas novada dome 30. martā akceptēja heraldikas mākslinieka Edgara Sima izstrādāto Kuldīgas novada Kabiles pagasta ģerboni, ziņo Kuldīgas mājaslapā.



Ģerboņa apraksts: Sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm.Ģerbonī redzams sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm.

Sarkanā krāsa

Sarkanā krāsa mūsdienu Latvijas municipālajā heraldikā saistās ar Kuldīgu un Kurzemi. Caur šo krāsu kompozīciju tiek norādīts uz piekritību savam novadam, īpaši tādēļ, ka Kabile vēstures avotos pirmoreiz pieminēta jau sen – tālajā 1253. gadā, Kursas dalīšanas līgumā (kā Kabele).

Sudraba vītols ar saknēm

Kā liecina vairāki avoti, trauslajam vītolam tuva ir kāda forma, kas radusies Kabiles apkārtnē – ar ļoti ciešu un apaļu zarojumu – Salix fragilisBullata”. Šis vidēji lielais koks (15-20 m) ir ar ciešu, lodveida vainagu un ir sastopams visā valstī, arī Kabiles centrā, dīķī uz salas. Šī skaistā ainava ir tas, ar ko Kabiles pagastu atpazīst un ar kuru vietējie iedzīvotāji lepojas! Tiek uzskatīts, ka šis „Bullata” klons radies 18. gs. beigās Kurzemē, Kabiles apkārtnē un pēc tam plaši izplatījies visā pasaulē. Ģerbonī redzamās koka saknes simbolizē Kabiles iedzīvotāju piederību dzimtajai vietai, turot godā savu vēsturi, savas saknes.

Janvārī notika Kabiles pagasta iedzīvotāju tikšanās ZOOM platformā ar ģerboņa izstrādātāju, kurš prezentēja iespējamos ģerboņa priekšlikumus. Lai izzinātu Kabiles pagasta iedzīvotāju viedokli par izstrādātajiem trīs ģerboņa variantiem, no 22. februāra līdz 3. martam norisinājās Kabiles pagasta iedzīvotāju aptauja hibrīda formātā. Aptaujas anketas varēja aizpildīt klātienē Kabiles pagasta pārvaldē vai elektroniski. Aptaujā piedalījās 157 Kabiles pagasta iedzīvotāji. Par pirmo variantu Sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm nobalsoja 91 jeb 57,96% respondenti.



Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes

Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes, iecerēts, ka Lielajā zālē un Mazajā zālē taps četri iestudējumi, savukārt divi iestudējumi gaidāmi Kamerzālē, izriet no teātra 2023.gada pārskata.

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Lasiet arī

Interesanti fakti Rīgā darbojas 17 dzeramā ūdens uzpildes vietas

Iestājoties siltākam laikam, Rīgā atsākta ziemas sezonā pārtrauktā galvaspilsētas parkos ierīkoto brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu jeb tā dēvēto brīvkrānu darbība.

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sports Latvijas hokeja izlasei pievienojas uzbrucējs Dzierkals

Latvijas vīriešu hokeja izlases rindas pirms gaidāmā pasaules čempionāta piektdien papildināja uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals, informē Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.