FOTO. Paskaties, kāda piemiņas plāksne Rīgā uzstādīta režisoram Jurim Podniekam!

Kultūra
LETA 20:37, 05.12.2020 0

Piektdien Rīgā, Meistaru ielā 10, uzstādīta memoriālā piemiņas plāksne par godu režisoram Jurim Podniekam, informē piemiņas plāksnes atklāšanas pasākuma rīkotāji.

 

5.decembrī leģendārajam dokumentālā kino režisoram Podniekam apritētu 70 gadi. Plāksne uzstādīta pie mājas, kurā mūža pēdējos gados režisors strādāja.

Piemiņas plāksnes autors ir tēlnieks Jānis Strupulis. Bronzas bareljefs izgatavots, ņemot par pamatu vienu no pēdējām Podnieka fotogrāfijām, kuru uzņēmis Latvijas fotomākslas klasiķis Vilhelms Mihailovskis. Tajā Podnieks nolūkojas uz Bastejkalnu, kurp 1991.gada janvārī uz savu pēdējo filmēšanu devās viņa grupas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Podnieks traģiski šķīrās no dzīves 1992.gada 23.jūnijā. Šajā dienā viņš neatgriezās no zemūdens medībām Zvirgzdu ezerā. Režisora līķi atrada ezerā astotajā dienā. Oficiālā versija vēsta, ka noticis nelaimes gadījums, ko izraisīja bojāts akvalangs un Podnieka sirds mazspēja.

Podnieks ir viens no pazīstamākajiem latviešu dokumentālistiem. Pirmo atzinību viņš guva, pateicoties operatora darbam Herca Franka filmās "Vecāks par 10 minūtēm" un "Aizliegtā zona". Kā režisors viņš kļuva slavens pēc autorfilmas "Strēlnieku zvaigznājs". Īstu pasaules slavu viņam atnesa filma "Vai viegli būt jaunam?".

Veidojot piecas stundas garo epopeju "Mēs", Podnieks apbraukāja visus grūstošās impērijas karstos punktus un būtībā radīja PSRS sabrukuma hroniku.

Piemiņas plāksnes uzstādīšanas iniciatore ir žurnāliste un Podniekam veltītas grāmatas autore Tatjana Fasta. Viņasprāt, Podnieks bija cilvēks, pateicoties kuram Latvija ieguva neatkarību. Viņa un Aleksandra Demčenko uzņemtie kadri ar padomju karaspēka specoperāciju Lietuvā 1991.gada janvārī aplidoja visu pasauli un apturēja tādu pašu operāciju Latvijā. "Tādus kā Juris nedrīkst aizmirst," uzsvērusi Fasta.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Daugavpilī apskatāmi vēl divi Marka Rotko oriģināldarbi

Atzīmējot Rotko muzeja 11.dzimšanas dienu, šodien plkst.16 līdzās pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai tiks atklāti vēl divi viņa oriģināldarbi, aģentūru LETA informēja Rotko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Lasiet arī

Interesanti fakti Eksperts: šobrīd ceļošana grupās ir drošāka (+VIDEO)

Šādos kopīgos ceļojumos, ja vien cilvēks ir atvērts, viņš piedzīvo daudzas jaunas iepazīšanās.

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.