• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Prokremliskajai aktīvistei par Putina slavēšanu piespriež trīs gadus cietumā

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 19:33, 10.07.2024


Rīgas pilsētas tiesa trešdien piespriedusi trīs gadus cietumā prokremliskajai aktīvistei Jeļenai Kreilei, kura vairākas reizes savas dzīvesvietas logos izvietojusi Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus.



Soda izciešanā ieskaitīja aizturēšanā un apcietinājumā pavadīto laiku, kopumā piecas dienas.

Spriedumu Kreile varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Prokurore debatēs lūdza piespriest Kreilei trīs gadus un sešus mēnešus cietumā.

Sieviete apsūdzēta par to, ka publiski slavināja un attaisnoja Krievijas veiktos noziegumus pret mieru un kara noziegumus Ukrainā, kā arī PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara noziegumu izdarīšanu Latvijā.

Saskaņā ar apsūdzību sieviete no 2023.gada 7.marta līdz 2023.gada 15.jūnijam, nolūkā publiski paust savu atbalstu Krievijai, savas dzīvesvietas logos izvietoja paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Dievs sargā Latviju", paštaisītu Krievijas karogu bez uzraksta, kā arī paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Путин мой друг" (Putins mans draugs).

Tāpat sieviete izvietoja secīgi baltas, zilas un sarkanas krāsas līmlentes, attēlojot Krievijas karogu, kā arī sarkanas krāsas apliecību uz kuras redzams Krievijas ģerbonis un uzraksts "МВД России" (Krievijas Iekšlietu ministrija).

Tāpat viņa izvietoja fotogrāfiju, kurā attēlotas četras sievietes, no kurām vienai mugurā bijusi sarkanas krāsas kleita ar PSRS simboliku - sirpi un āmuru. Tāpat fonā bija novietots auduma gabals, kurā secīgi attēlotas krāsas - balta, zila un sarkana, attēlojot Krievijas karogu.

Apsūdzētā, apzinoties, ka Krievija veic plaša mēroga iebrukumu Ukrainas teritorijā, publiski pauda atbalstu šīs agresora valsts pārvaldei, kā arī ar savām darbībām slavināja un attaisnoja šīs agresora valsts īstenotos noziegumus.

Apsūdzētā sieviete savu vainu viņai inkriminētajā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Maija beigās Rīgas pilsētas tiesai nodota vēl viena krimināllieta, kurā apsūdzēta Kreile. Saskaņā ar apsūdzību Kreiles dzīvesvietā uz logiem bija izvietots audums ASV karoga krāsā, bet uz auduma fona fotoattēls ar diviem cilvēkiem PSRS armijai līdzīgos formastērpos, kā arī PSRS karogam līdzīgs attēls. Lietas izskatīšanas datums patlaban nav nozīmēts.

Pērn rudenī citā krimināllietā Rīgas pilsētas tiesa Kreilei par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Spriedums tika pārsūdzēts un to būs jāskata Vidzemes apgabaltiesā 11.septembrī plkst.10.

Kreile daudzkārt konstatēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" iepriekš vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece, kura dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu. Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sieviete žurnālistiem atkārtojusi, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīst, bet uzskata, ka vēršanās pret viņu notiek, jo "ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde augustā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par "aplokšņu algu" izmaksu.

Kriminālziņas Policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus

Valsts policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus, kuri pildījuši kurjera lomu, aģentūru LETA informēja policija.

Kriminālziņas Par naida kurināšanu pret ukraiņiem piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs mālpilietim, 1981.gadā dzimušajam Edgaram Romalam piespriedusi gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida pret ukraiņiem kurināšanu, raksta "Latvijas Avīze".

Kriminālziņas Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētā sieviete nav iesaistīta noziegumā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas krimināllietā sākotnēji aizturētā sieviete tomēr nav bijusi iesaistīta noziegumā, turklāt patreiz iegūtā informācija neliecina, ka muzeja dedzināšanā būtu veikta Krievijas specdienestu uzdevumā, ziņo prokuratūrā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Tiesa apcietina iespējamo policista slepkavības gatavotāju Artjomu Babenko

Rīgas pilsētas tiesa šodien lēma apcietināt iespējamo Valsts policijas (VP) amatpersonas Romāna Jašina slepkavības gatavotāju Artjomu Babenko, liecina aģentūras LETA esošā informācija.

Kriminālziņas Viltus zvanītājam par it kā ievietotu spridzekli Origo būs jāsēž cietumā

Rīgas pilsētas tiesa šonedēļ piespriedusi brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem kādam vīrietim par viltus zvana veikšanu par it kā ievietotu spridzekli tirdzniecības centrā "Origo", aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Pasaule ECT: pāreja uz izglītību latviešu valodā nepārkāpj cilvēktiesību konvenciju

Latvijā veiktā pāreja uz izglītības iegūšanu tikai valsts valodā nepārkāpj Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju un nediskriminē krievus, secinājusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), skatot lietu "Djeri un citi pret Latviju".

Kriminālziņas Tet būs jāmaksā 1,2 miljonu eiro sods par datu regulas pārkāpumiem

Rīgas apgabaltiesa atstājusi spēkā Datu valsts inspekcijas (DVI) lēmumu par 1,2 miljonu eiro soda piemērošanu valstij daļēji piederošajam uzņēmumam SIA "Tet", noskaidroja aģentūra LETA.