• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VDD: Eiropas Parlamenta vēlēšanas noritējušas mierīgi

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 20:55, 08.06.2024


Noslēdzoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, Valsts drošības dienests (VDD) nav konstatējis mēģinājumus prettiesiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus Latvijā, un dienesta vērtējumā vēlēšanas aizvadītas mierīgi, informēja VDD.


Foto: LETA

VDD priekšvēlēšanu periodā, iepriekšējās balsošanas dienās un vēlēšanu dienas saņēmis vairāk nekā 30 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem.

Lielākajā daļā šo gadījumu VDD konstatēja nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus, kas nekavējoties sadarbībā ar velēšanu iecirkņu komisijām tika novērsti.

VDD rīcībā šo vēlēšanu laikā nav nonākusi informācija par vēlētāju brīvas izvēles iespējamas prettiesiskas ietekmēšanas gadījumiem.

Vienlaikus nav izslēdzams, ka informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem EP vēlēšanu laikā VDD turpinās iegūt arī pēc vēlēšanām.

VDD saņēmis arī vairākus signālus, kuru pārbaude ir citu institūciju kompetencē. Iegūto informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem dienests ir sniedzis par to izvērtēšanu atbildīgajām institūcijām.

Tāpat līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar vēlēšanām Latvijā.

VDD arī nav konstatējis agresorvalsts Krievijas vai citu valstu tiešus mēģinājumus prettiesiski iejaukties EP vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēlēšanu dienā saņēma 19 signālus par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. KNAB pēc informācijas pārbaudīšanas un iestādes veiktā monitoringa nav konstatējis iespējamus aģitācijas pārkāpumus.

KNAB gan vēlēšanu dienu, gan dienu pirms tās, kad spēkā ir īpaši stingri aģitācijas ierobežojumi, vērtē kā ļoti mierīgas. KNAB nav konstatējis iespējamus pārkāpumus, taču turpinās veikt padziļinātas pārbaudes par diviem gadījumiem, kad iedzīvotājiem elektroniskajos sakaru tīklos izplatīta aģitāciju saturoša informācija.

Iedzīvotāji visbiežāk vērsuši KNAB uzmanību uz aģitāciju saturošiem ierakstiem sociālajos tīklos, kas saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu nav aizliegts. KNAB nav konstatējis gadījumus, kad aģitācijas veicēji būtu veikuši apmaksu par ierakstu popularizēšanu sociālajos tīklos, kas tā sauktās klusuma dienās ir aizliegta.

KNAB ieskatā, zemais saņemto iespējamo pārkāpumu signālu skaits cita starpā saistāms ar veiktajām prevencijas aktivitātēm. KNAB jau pirms priekšvēlēšanu aģitācijas sākuma uzsāka politisko partiju un citu aģitācijā iesaistīto pušu izglītošanu, rīkojot vebinārus, kā arī sniedzot telefoniskas un rakstveida konsultācijas par priekšvēlēšanu aģitācijas jautājumiem.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu laikā VDD iespējams sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67208964, rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv vai kontu vietnē "X" @Valsts_drosiba.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Krāslavas novadā izglābts bedrē iekritis zirgs

Ceturtdienas vakarā Krāslavas novadā izglābts bedrē iekritis zirgs, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Vecāķos aiztur lūriķi par sieviešu vērošanu tualetēs (VIDEO)

Pie Vecāķu pludmales policija šonedēļ aizturējusi kādu lūriķi par sieviešu vērošanu caur biotualetēs izgrieztiem caurumiem, informē Rīgas pašvaldības policija (RPP).

Kriminālziņas Policija no piektdienas pastiprināti uzraudzīs ceļu satiksmes dalībniekus

Valsts policija laikā no 21.jūnija līdz 25.jūnijam pastiprināti uzraudzīs ceļu satiksmes dalībniekus, kā arī rīkos pastiprinātas pārbaudes, lai kontrolētu vai vadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola reibumā, informē policija.

Kriminālziņas Hakeri uzbrukuši Turaidas muzejrezervāta mājaslapai

Patlaban Turaidas muzejrezervāta mājaslapa darbojas ar traucējumiem, jo tai intensīvi uzbrūk hakeri, informēja Turaidas muzejrezervāta izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas galvenā speciāliste Maira Dudareva.

Lasiet arī

Kriminālziņas Aiztur divas personas aizdomās par informācijas vākšanu un nodošanu Krievijai

Šā gada 13. maijā Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja divas personas aizdomās par neizpaužamu ziņu vākšanu nolūkā tās nodot Krievijas specdienestiem, ziņo VDD.

Sabiedrība VDD: Krievijas specdienesti Latvijas valstspiederīgos vervē Telegramā

Krievijas specdienesti aizvien biežāk Latvijas valstspiederīgos kaitniecisku darbību veikšanai Latvijā vervē saziņas platformā "Telegram", atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.

Sabiedrība VVD aicina ievērot prasības, ar droniem fiksējot vides pārkāpumus

Ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, pašlaik sabiedrībai ir ļoti plašas iespējas iegādāties dažādu veidu bezpilotu gaisa kuģus jeb dronus.