KNAB: Pieaug iedzīvotāju izpratne par trauksmes celšanu

Kriminālziņas
LETA 10:14, 02.05.2024 0

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvien biežāk saņem saturiski kvalitatīvus ziņojumus, kuros iedzīvotāji informē par iespējamām darba vietās novērotajām pretlikumībām, kas norāda uz iedzīvotāju izpratnes palielināšanos par Trauksmes celšanas likuma mērķi un trauksmes cēlēja ziņojuma būtību, aģentūrai LETA pavēstīja KNAB pārstāvji.

 
Foto: LETA

KNAB no 2019.gada 1.maija līdz 2024.gada pirmajam ceturksnim saņēmis 297 ziņojumus, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi, un 94 no tiem atzīti par trauksmes cēlēju ziņojumiem. Visbiežāk trauksmes cēlēji KNAB ziņo par valsts amatpersonu iespējamu atrašanos interešu konfliktā.

Trauksmes cēlēju aizsardzības regulējums paredz vairākus trauksmes celšanas veidus. Iedzīvotāji var celt trauksmi, izmantojot darbavietas iekšējos ziņošanas mehānismus, kā arī vēršoties kompetentajā institūcijā vai trauksmes cēlēju kontaktpunktā - Valsts kancelejā. Lai atvieglotu trauksmes cēlēja ziņojuma iesniegšanu, pērn KNAB ar Eiropas Ekonomikas zonas grantu atbalstu izveidoja jaunu tiešsaistes ziņošanas platformu un tās mobilās lietotnes versiju "Ziņo KNAB!".

KNAB atgādina, ka gan trauksmes celšanas gadījumā, gan citu pārkāpuma ziņojumu iesniegšanā īpaši svarīga ir diskrēta ziņošana. Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamām pretlikumībām darbavietā vai citos apstākļos, vēlams neizpaust citām personām savu nodomu par ziņojuma iesniegšanu, bet gan nekavējoties informēt kompetentās iestādes. Gadījumā, ja trauksmes cēlējiem pirms ziņojuma iesniegšanas ir kādas neskaidrības, KNAB aicina sazināties ar iestādes kontaktpersonu trauksmes celšanas jautājumos, rakstot uz e-pasta adresi trauksme@knab.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 67356161.

KNAB atzinīgi novērtē katra trauksmes cēlēja izvēli nepaciest pārkāpumus un pateicas par līdzšinējo iesaisti cīņā pret korupciju, ziņojot par iespējamiem likumpārkāpumiem darbavietās. KNAB aicina iedzīvotājus arī turpmāk nepalikt vienaldzīgiem un iestāties pret negodprātīgām darbībām.

Šodien aprit pieci gadi, kopš spēkā stājies Trauksmes celšanas likums, kas paredz iespēju nodarbinātajiem celt trauksmi par darbavietā novērotiem iespējamiem pārkāpumiem, kas varētu ietekmēt plašākas sabiedrības intereses. KNAB šo piecu gadu laikā ierindojies līderpozīcijā starp 44 trauksmes celšanas kompetentajām iestādēm, kuras visbiežāk saņem ziņojumus, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde augustā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par "aplokšņu algu" izmaksu.

Kriminālziņas Policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus

Valsts policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus, kuri pildījuši kurjera lomu, aģentūru LETA informēja policija.

Kriminālziņas Par naida kurināšanu pret ukraiņiem piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs mālpilietim, 1981.gadā dzimušajam Edgaram Romalam piespriedusi gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida pret ukraiņiem kurināšanu, raksta "Latvijas Avīze".

Kriminālziņas Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētā sieviete nav iesaistīta noziegumā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas krimināllietā sākotnēji aizturētā sieviete tomēr nav bijusi iesaistīta noziegumā, turklāt patreiz iegūtā informācija neliecina, ka muzeja dedzināšanā būtu veikta Krievijas specdienestu uzdevumā, ziņo prokuratūrā.

Lasiet arī

Sabiedrība KNAB uzdevis NA atmaksāt 210 673 eiro un aptur valsts finansējumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu.

Sabiedrība Vai tev ir partneris? Norādi deklarācijā!

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs brīdina.

Sabiedrība Kariņa lidojumu krimināllietā divām personām noteiktas «tiesības uz aizstāvību»

Kriminālprocesā par iespējamu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) komandējumos patlaban tiek vērtētas divu personu darbības un tām noteikts statuss "tiesības uz aizstāvību", noskaidroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas 400 eiro un alkohola pudeli par psihiatrijas diagnožu noteikšanu

Noziedzīgo darbību rezultātā divi pacienti saņēma atzinumus par atbrīvojumu no valsts valodas prasmes pārbaudes veselības stāvokļa dēļ.