• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā par piektdaļu pieaudzis «romantiska» naudas atņemšana (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 11:34, 16.02.2024


Krāpnieku nagos iekrīt kā izglītoti cilvēki ar augstiem ienākumiem, tā upuri ar zemākiem ienākumiem.


Jaunākas sievietes kļūst par upuriem iepazīšanās platformās.

Kopš draudzības un mīlestības meklējumus vairs neierobežo pilsētu vai valstu robežas, ik gadu pieaug tā saucamās "romantiskās" krāpšanas apmēri. Finanšu nozares asociācijas aplēses liecina, ka pērn "romantiskās" krāpniecības upuru skaits audzis par piektdaļu, salīdzinot ar 2022.gadu.

Kā stāsta Laima Letiņa, Finanšu nozares asociācijas padomniece: "Romantiskās" krāpšanas apmērus ir grūti identificēt, jo ne visi upuri ziņo policijai vai bankai. Taču aplēses rāda, ka šāda veida krāpšana ik gadu pieaug visā pasaulē, un līdz šim augstāko punktu piedzīvoja tieši pandēmijas laikā. Redzam, ka krāpnieki arvien vairāk sāk fokusēties uz nelieliem, bet regulāriem ienākumiem. Salīdzinoši mazus naudas pārskaitījumus banku drošības kontrolēm ir daudz grūtāk izsekot, nekā lielus pārskaitījumus, un krāpnieki to izmanto. Turklāt "romantiskās" krāpšanas gadījumā, ilgstošā laika posmā, cilvēki labprātīgi šķiras no savas naudas - dažkārt tie ir mēneši vai pat gadi. Līdz ar to summāri izkrāptās naudas summas ir ievērojamas."

Upuri - iejūtīgi un labsirdīgi cilvēki

Krāpnieki visbiežāk izveido viltus profilus sociālajās platformās Facebook, Instagram, Tinder u.c., un cenšas iegūt cilvēku uzticību ilgākā laika periodā. Tas sākas ar draudzības uzaicinājumu no svešinieka, visbiežāk ārzemnieka, kam seko regulāra komunikācija, kas kļūst arvien intensīvāka un attālinātās attiecības tuvākas. Nereti interesantās sarunas un attālinātā draudzība pāraug romantiskās jūtās, un tas ir brīdis, kad krāpnieki sāk lūgt finansiālu palīdzību. Nauda tiek lūgta pēkšņiem medicīnas izdevumiem, kā palīdzība tuviniekam vai ceļojuma biļetei, lai it kā satiktos.

Visbiežāk par "romantiskās" krāpšanas upuriem Latvijā kļūst sievietes vecumā virs 50 gadiem, taču apkrāpto klientu vecuma amplitūda ir plaša, un krāpnieku nagos var iekrist praktiski visu vecumu iedzīvotāji. Zīmīgi gan, ka jaunākas sievietes kļūst par upuriem iepazīšanās platformās, piemēram, Tinder, Badoo, vecākas - sociālo tīklu platformās Facebook, Instagram. Turklāt krāpnieku nagos iekrīt kā izglītoti cilvēki ar augstiem ienākumiem, tā upuri ar zemākiem ienākumiem. Galvenokārt, par upuriem kļūst iejūtīgi un labsirdīgi cilvēki, kuri savas empātijas dēļ viegli nonāk krāpnieku nagos.

Kādas pazīmes var liecināt par "romantisko" krāpšanu?

-Nepazīstami cilvēki bez iemesla mēģina uzsākt saraksti, sūtot šķietami nekaitīgas ziņas.

-Jauniegūtās interneta paziņas izvairās no video zvaniem;

-Pēc neilga pazīšanās laika lūdz pēc finansiālas palīdzības un aicina pārskaitīt naudu dažādām sadzīviskām vajadzībām;

-Aicina dalīties un sūtīt savas bildes, biežāk kailbildes, ko pēcāk var izmantot šantāžai.

Kā izvairīties no "romantiskajiem" krāpniekiem?

-Jābūt kritiskam un jāuzdod jautājumi par to, uz kāda pamata izveidojusies draudzība;

-Jāizvērtē konkrētās personas sociālo tīklu saturs, jāpārliecinās par personas identitāti;

-Nekad nenododiet sensitīvu informāciju (personas dati, bankas karšu dati, internetbankas pieejas) trešajām personām, ar kurām esat iepazinies internetā;

-Neļaut pieslēgties savam datoram vai viedierīcei attālināti.

Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati liecina, ka pērn četrām Latvijas lielākajām komercbankām ir izdevies novērst dažādos krāpšanas gadījumus 9,2 miljonu eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Vīrietis izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai

Kāds vīrietis otrdien izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai, informēja Valsts policija.

Kriminālziņas Reģistrēto apdraudēto IP adrešu skaits aprīlī Latvijā pieaudzis par 10,5%

atvijā šogad aprīlī reģistrētas 253 367 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Kriminālziņas KNAB šogad 81 reizi sodījis vai aizrādījis amatpersonām par interešu konfliktiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad 81 reizi sodījis vai aizrādījis amatpersonām par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem, liecina aģentūras LETA apkopotā KNAB informācija.

Kriminālziņas Par septiņu taimiņu noķeršanu piespriež sabiedriskos darbus un 5000 eiro sodu

Vidzemes rajona tiesa par septiņu taimiņu noķeršanu Gaujas nacionālajā parkā kādam vīrietim piespriedusi sabiedriskos darbus un likusi samaksāt aptuveni 5000 eiro kaitējumu, liecina publiski pieejamais spriedums.

Lasiet arī

Sports Hoselu divi gūti vārti mača nogalē ieved «Real» UEFA Čempionu līgas finālā

Hosē Sanmartinam jeb Hoselu gūstot divus vārtus pamatlaika nogalē, Madrides "Real" futbolisti trešdien sasniedza UEFA Čempionu līgas finālu, kurā tiksies ar Dortmundes "Borussia".

Veselība Pareizā palaga izvēle

Pareizi izvēlēti palagi nodrošina ievērojamu komfortu un labklājību guļamistabā. Piemēroti izvēlēti palagi var uzlabot miega kvalitāti, nodrošinot atbalstu ķermenim un mazinot spriedzi muskuļos, palīdz nomierināt prātu un sekmē dziļu, atjaunojošu miegu.

Sabiedrība Latvijā sāks ieplūst siltāks gaiss, bet diena gaidāma mākoņaina

Ceturtdien no rietumiem Latvijā pakāpeniski sāks ieplūst siltāks gaiss, bet debesis līdz ar gaisa masu nomaiņu būs mākoņainas un vietām, pārsvarā centrālajos rajonos, gaidāms neliels lietus, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sports «Celtics» treneris: Porziņģis atveseļojas ātrāk nekā gaidījām

Nacionālas basketbola asociācijas (NBA) kluba Bostonas "Celtics" latviešu spēlētāja Kristapa Porziņģa atveseļošanās process rit labāk nekā gaidīts, otrdien atklāja vienības galvenais treneris Džo Mazulla.